29 April 2015

VERONICA MARS

Tri sezone i, nažalost, film


Neke stvari su mi očiglednije sada. Te 2004. kada je premijerno emitovana Veronica Mars je dejstvovala u paketu sa čitavim jednim (Novim?) talasom televizijskih serija (24, Lost, Desperate Housewives...) koje su se otimale za našu pažnju i kao da su u tom paketu do izražaja dolazile samo njihove vrline, i naša otvorenost za njih.

Dok je išla špica filma Veronica Mars, koja natenane upoznaje ili podseća gledaoca ko je i šta Veronica Mars bila i kakva su njena putešestvija tokom tri sezone na televiziji bila, očigledniji su njeni koreni, njena, u suštini, konzervativna struktura, kao i sve načinjene inovacije. "Detektivska serija za tinejdžere", sumnjam da bi iko pre 10 godina tako diskvalifikovao Veronicu Mars, iako je ona deset godina kasnije, zapravo, samo to. Tada, ona je imala neki svež seksipil, njen feminizam nije bio nametljiv, na nivou čitave sezone njena priča duhovito se bavila tinejdžerima, i oni su delovali kao godinama daleko od melo/soap-drame kojom nas je radovao O.C., iako nisu.

Veronica Mars je nastao na inicijativu fanova, koji su nakon nekog vremena prestali da se nadaju da će njihova omiljena serija ikada ponovo biti obnovljena. Mislim da se, čak, radi o prvom takvom "Kickstarter" projektu, a svakako prvom na tom nivou poznatosti i popularnosti materijala.

Ono što smo dobili ne verujem da je obradovalo fanove tj "producente". Veronica Mars "d muvi" donosi najgore od ove serije odnosno sve ono što nekome iz današnje vizure može delovati da je serija predstavljala- naivno igranje detektiva u soap miljeu, i sve ono što bi neko pametan mogao da pretpostavi da će se 10 godina kasnije pretvoriti- u besmislenu niksloterijadu.

Veronica je na pragu da postane advokatica u prestižnoj firmi. Za ove scene zloupotrebljena je Jamie Lee Curtis. Međutim, baš tada njen bivši, Logan, biva optužen za ubistvo. Veronica "mora" da se vrati u rodni Neptune (Mars sa Neptunea...). To se "zgodno" poklapa sa "10 godina mature". Svi stari (epizodni) junaci su na okupu, ali Rob Thomas (autor serije i reditelj filma) uglavnom ne zna šta bi sa njima, a ne prepoznaje ni da razvlačenje jedne televizične epizode na trajanje filma ne pravi film, pa tako brojne scene u seriji ne bi ni našle mesto, dok s druge strane jedan "komemorativni" film nije imao ambicija ni koliko prosečna epizoda serije. A da ne kažem da je svaka pomisao od pretvaranja VM u franšizu izgažena do smrti. Iako je, u eri sve popularnijih žena-koje-rade-isto-što-i-muškarci, samo tako bilo motiva i prostora za tako nešto.

SELEKTAH: 1/ 10

No comments:

Post a Comment