16 June 2015

FILTH

Mali korak za Jon S. Bairda, ali veliki za britanski film. Unazad


James McAvoy igra Franka, policajca, koga samo policijska uniforma deli od toga da bude ogavni, smrdljivi krimos sa svim mogućim džanki navikama. Slični kalibri vrzmali su se po filmovima Leon ili Bad Lieutenant. Njega već godinama progoni griža savesti zbog pogibije brata, čijoj je smrti kumovao, a možda i nije. Oblak opojnih isparenja deli nas od istine. Poniranje u razvrat odvojilo ga je od supruge i ćerke, što je samo dovelo do još većeg razvrata. Filth, baziran na istoimenom romanu Irvina Welsha, pokazuje veliko finale tog pada, koje se, gle čuda, poklapa baš sa danima uoči izbora novog policijskog poručnika. Čemu se "filthy" nada.

Da Welshov roman Trainspotting nikada nije napisan (a potom ekranizovan), pa i da duboko uzdahnemo pred polu-apsurdnim i neprijatno surovim prizorima koji neprekidno pokazuju da Frank može da bude još gori čovek i uradi nešto još prljavije. Zbog čega ima halucinacije da ima svinjsku glavu, a da je sve oko njega "animal house". Međutim, pošto je Trainspotting i napisan i prilično dobro ekranizovan od strane Danny-ja Boylea, prinuđeni smo da gledamo kako Renton, samo u policajskoj uniformi, ponavlja svoj amoralni koncept večitog samospasavanja, sve sa diskretnim pogledima ka kameri. I pri tome svemu, a u poređenju sa Ewanom McGregorom, McAvoy izgleda više kao da je od srpskih, a ne škotskih, svinja. 

Film besramno, poput svog junaka, glumi nešto novo, sirovo i inovativno, a zapravo samo, znatno čednije i sa manje eksploatacijskih momenata, reprizira ključne epizode filma i knjige čije ime mi je glupo da treći put navodim.

Na kraju sve to postane i mnogo dosadnije nego što vam se učinilo da sme da bude.

SELEKTAH: 3minus/ 10

8 comments:

  1. Nisam uspeo da ga odgledam do kraja. Posle pola sata sam odustao.

    ReplyDelete
  2. Međutim, pošto je Trainspotting i napisan i prilično dobro ekranizovan od strahne Danny-ja Boylea, prinuđeni smo da gledamo kako Renton, samo u policajskoj uniformi, ponavlja svoj amoralni koncept večitog samospasavanja, sve sa diskretnim pogledima ka kameri. I pri tome svemu, a u poređenju sa Ewanom McGregorom, McAvoy izgleda više kao da je od srpskih, a ne škotskih, svinja.
    cemu ova uporna poredjenja reziser vs reziser, trainspotting vs filth, renton vs ovaj lik pa onda cak i glumci McGregor vs McAvoy i na kraju svinje skotske vs srpske. Pitanje je takodje da li se za svako poredjenje (bilo ono simnjivo ili ne) dobija neki dinar il erekcija ( ;-) ) ili su neophodne da bi bila uspesna recenzija filma? Mislim, ja sam fan mmg, pa citacu u svakom slucaju pa je i nebitno ali cisto radoznalosti radi. Nadam se bez ljutnje, Djordje

    ReplyDelete
    Replies
    1. dragi đorđe,

      prvo, hvala ti što si fan. a potom i na iskazanom interesovanju.

      poređenje se samo nameće, pre svega što oba filma potiču od irvine welshove knjige i što stilski veoma slično pucaju na sličan ugođaj i šok.
      u oba, sve se vrti oko jednog lika koji se nemilice boji negativnim bojama, a mi se sve vreme nadamo da će na kraju isplivati neka pozitivna nijansa. što se možda i desi, u zavisnosti od naših moralnih nazora.
      mcavoy nekako deluje kao (sad već ne i toliko) mladi škotski glumac koji puca na istu vrstu karakternosti kao mladi ewan.
      konačno, svinje. ewan je bio škotska. namazana, narkomanska, licemerna. mcavoy je srpska. policijska. mala, a bi da bude velika. korumpirana, institucionalizovana (do izvesne mere). valjda je jasno da ne govorim o stvarnim škotskim i srpskim nacionalnim karakteristikama. više sugerišem da jedni likovi liče na neke iz škotskih filmova, a ovi drugi na neke iz srpskih.
      ne dobije se dinar, ne znam koju vajdu imam od erekcije, čak i ako bih je dobio (u ovom kontekstu, naravno).
      nekad je zgodno pisati na jedan način, nekad na drugi. oštro se borim da nema pravila.

      nadam se da sam pomogao

      Delete
    2. i još, nije fer da ukrštamo sablje, a ti si samo pola polja prešao.

      Delete
    3. Slobodane,

      Đorđe iz prvog komentara nije Djordje iz drugog. :) Ali i ja sam poštovalac.

      Pozdrav

      Delete
  3. Evo da ne budem anoniman i pravim zabunu. Da se izvinim (erekcija i sl) ali nije bilo maliciozne namere. Hvala za trud ulozen u objasnjenje, priznajem da su argumenti i komparacije na mestu, ali i drago mi je sto sam u pravu sto dolazim na mmg. Da li ce biti uskoro neke liste filmova gledanih ove godine? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. đorđe, nema potrebe za izvinjavanjem. it's all MMG.

      biće (neke vrste best of/ worst of) liste odgledanih filmova na kraju godine. a do tada se ista lagano razmotava svakog dana.

      Delete