02 July 2015

PALO ALTO

Još jedno gubljenje filmske nevinosti u domu Coppola


Kapiram da očekivanja koja digne činjenica da si unuka Francisa Forda, znatno spusti ona da ti je tetka Sofija. Kako najnovije rediteljsko čedo familije Coppola stoji u odnosu na ostvarenja strike Romana (CQ i A Glimpse Into The Mind of Charles III) tek treba da otkrijem.

Gia ima 27 godina. Njen film bavi se trima tinejdžerima, tokom jedne jeseni (pre nego leta) u kalifornijskom gradiću Palo Alto. Nažalost, lišen sam znanja koja bi mi pomogla da razumem (specifičnu) metaforičnost ovog gradića za sudbine samih junaka, jer sve manje-više deluje kao da je moglo da se desi bilo gde u Americi.

Prelepa Emma Roberts igra April koja je zaljubljena u svog prijatelja Teddy-ja, koji je najbolji prijatelj sa Fredom, koji spada u onu vrstu tinejdžera od kojih očekujete da mladi život prekrate voženjem u pogrešnoj traci na autoputu. Pored toga, April je i u vezi sa svojim nastavnikom fizičkog (James Franco) čijeg sina povremeno bejbisituje. Međutim, film ne popuje previše na račun ove punoletno-maloletničke romanse. Giu uglavnom zanimaju "trenuci", proćerdani na žurkama, nastavama, blejanju. Palo Alto je njen Dazed and Confused, samo sa prevelikim kompromisom sa onim što je ona lično donela u film i onim kako ovi filmovi obično izgledaju (dramediji sa otvorenim krajem plus/minus banalne romanse).

Za razliku od svoje tetke, Gia ništa ne mistifikuje, ništa u njenom debiju nije pseudo, ali ova može barem te napore da prisvoji kao "svoje". Gia ni toliko. Palo Alto je mediokritetsko bavljenje mediokritetima. Ako se usudimo da govorimo o generacijskom filmu, Amerika je najebala.

Šarm filma u najvećoj meri leži na odlično izabranim glavnim akterima i noarastoj Emmi pred kojom tek stoje filmovi čiji sav sadržaj neće stati u jedan čet na Fejsbljugu.

SELEKTAH: 4minus/ 10

No comments:

Post a Comment