13 July 2015

U BIOSKOPIMA: MALCI (MINIONS)

Mini-malci


Iako su oba dela Despicable Me Universalu donela silne pare čini se da od spinofa Minions, koji se, kako ime kaže, bavi "samo" Malcima, niko nije očekivao da će, recimo, već prvim vikendom prikazivanja ostvariti jedan od najboljih rezultata u istoriji animiranih filmova u Americi!
Nažalost, ove impresivne činjenice više govore o popularnosti serijala, nego o kvalitetu filma.

Najslabija stvar je scenario, i ona je poverena Brianu Lynchu koji je radio i na Shrekovom spinofu Puss In Boots (ne usuđujem se da verujem da je zbog toga i dobio posao). Odlična premisa o tome kako su Minionsi nastali od ameba i, praktično, bili tu kroz celu istoriju ljudske vrste vrlo brzo je srozana sumnjivom i traljavom realizacijom. Prvo za tate i mame, a potom i za svu našu decu.

Naime, postavka u kojoj su Malci uvek bili trapave "verne sluge" najvećim zločincima u ljudskoj istoriji svodi se na sledeće: služili su T.Rexu, neandertalcu, neimenovanom egipatskom faraonu, Napoleonu i Drakuli. I njima su uvek neplanirano došli glave. Iole obrazovaniji roditelji, zabrinuti za indoktrinaciju svoje dece, s pravom će se upitati kamo katolička crkva, kolonizatori, Hitler, Staljin i Coca-Cola.
Ali, čak i ako im to oprostimo, ne ostaje nam mnogo toga za utehu.

Minionsi pred burne šezdesete ostaju bez zločinca-vođe (ne znamo koji im je bio poslednji) i put ih odvodi na Serverni pol, gde poput malih komunista vrlo brzo shvataju da sav njihov progres i harmonija nemaju smisla bez "velikog vođe". Tri Malca kreću da ga traže, a ostali ostaju samo da bi njima mogli da se bavimo u pauzama avanture ove trojice.

Po stizanju u Ameriku, na "Comic Con"-ovski festival "zloća", oni uspevaju da se izbore za to da budu u službi najpopularnije zloćice- Scarlet Overkill (zaboravio sam srpski prepev). Scarlett je, inače, najneharizmatičniji villain ikada viđen u bilo kom animiranom filmu. Jedna dosadna sponzoruša koja je svoj imidž verovatno zaslužila prostituisanjem sa medijima (naša sinhronizacija svakako nije pomogla njenom boljem dojmu).

Predvidljivo, služenje Skarleti ubrzo će se pretvoriti u borbu protiv nje, a za spas engleske kraljice Elizabete. Kako, zašto i čime je Kruna zaslužila ovo mesto u filmu, sem činjenicom da se radi o poslednjoj "bajkolikoj" kraljevskoj porodici, nije baš najjasnije.
No i to bi mogli oprostiti da sva ta dešavanja povezuje ikakva smislena priča, a ne samo serija slepstik akcija koje se prelivaju jedna u drugu i sve simpatije kupuju pre svega neodoljivim Malcima.

Kyle Balda i Pierre Coffin su film tretirali kao mašineriju koja izbacuje mini-fore, sa vrlo skromnom maštom (naaaaaaaaaaaaaaaaaaaročito u poređenju sa aktuelnim rivalom Inside Out) i humorom koji je bio ili za decu do tri i po godine ili njihove roditelje. Ne znam šta će sa filmom raditi ovi između.

SELEKTAH: 4minus/ 10

No comments:

Post a Comment