17 July 2015

U BIOSKOPIMA: TERMINATOR - GENESIS (TERMINATOR GENISYS)

Bez starca nema udarca. Tužno, ali istinito


Već od prvih kadrova novog, petog po redu, nastavka Terminatora jasno je da ovo nije film koji će stati uz metalno rame sa prva dva Cameronova. Pokušaj da se rekapitulira do sada prikazano i novi gledalac upozna sa osnovnom premisom serijala (mašine se digle protiv ljudi, iz budućnosti jedna takva stiže da ubije vođu otpora...) dato je na mlak, televizijski način kao da smo na početku nekakvog SyFy-ovog serijala od koga autori imaju neka posve rutinska očekivanja.

Saznajemo da je John Conor (i dalje) vođa ljudskih pobunjenika na nuklearnim ratovima srvanjenom planetom. Ako ste gledali i jednu od novijih naučno-fantastičnih apokalipsi onda nećete izgubiti dah pred prizorima crno-sivih srušenih gradova iznad kojih patroliraju metalik crne mašine sa rovarećim reflektorima.

Dvoje prosečnih scenarista (osima ako vi ne cenite Dracula 2000 i Drive Angry mnogo više) zamoljeno je da proba da još jednom zavrti matricu (od koje je nesrećni prethodnik Terminator; Salavation pokušao da pobegne) i nađe načina da se zli roboti još jednom vrate po majku Conor. Ovaj put moglo bi se reći da smo u nekoj vrsti prequel-priče koja u isto vreme funkcioniše i kao sequel. Da bi objasnio odkuda deka-Terminator (koga Sarah zove "Pops", jebote!!!) tu gde je, ko je Kyle Reese u celoj priči itd (da vam ne otkrivam?)... film svako malo pauzira što ionako besmislenu radnju čini još napornijom.

Kada na kraju shvatite da je čitava poenta filma bila da Sarah i Kyle u vazduh dignu jednu zgradu koja liči na sidnejske "oprane sudove" bićete više nego smoreni. Do te trijumfalne (a s obzirom da nam prete još dva nastavka serijala - i privremene) pobede naši junaci doći će šibanjem sa hologramom mladog T-800 (koje je totalno neiskorišćeno, vickasto izdrkavanje produkcije), šibanjem sa azijatskim T-1000 patentiranim u T2 i šibanjem sa novim kiborgovanim terminatorom čiji koncept je više "in-line" sa kapacitetima unajmljenih CGI studija nego pokušajem da se izbegne jedina moguća preostala varijacija na temu. A u drugom delu filma kroz sve to promuvaće se i nesrećni J.K. Simmons sa kojim niko nije znao šta će, pa su ga u nekom trenutku ranili.

Jai Courtney kao Kyle Reese je samo brdo slanine. Khaleesi mi se učinila presitnom za Sarahu Connor, i to ne samo svojom fizionomijom, dok je Jason Clarke ispoštovao demonolikog Johna Conora. Što se Arnija tiče, sem nekoliko kezova kojima su autori nepotrebno pokušali da se našale sa imidžom koji je ovaj stekao igrajući T-800, moram da priznam da je on sa najviše truda ispoštovao originalnu estetiku serijala. Koliko god to bilo zapanjujuće, njegov lik i dalje je generisao najviše napetosti, akcije, ali i emocija. Nebulozna priča koja je objasnila zašto T-800 stari (jer je korištena stvarna koža) nije objasnila i zašto se pri demoliranju istog sistem ne regeneriše na nulti nivo (iz T1, tj mladog Termija), već na ostareli nivo, ali to sad i nije toliko bitno.

Terminator: Genisys ne poseduje ništa od neizvesnosti i napetosti prva dva nastavka, što i dalje držim da je bilo njihovo najmoćnije oruđe, već posluje po predvidljivim putanjama (i nepotrebno krivinari), nemoćan da na stvarno nov način nastavi priču.

Please, don't be back.

SELEKTAH: 4minus/ 10

No comments:

Post a Comment