06 August 2015

HIDE YOUR SMILING FACE

Ako niste gledali Stand By Me ili mnogo filmova u životu


Neki dečaci žive u nekoj post-industrijskoj zabiti koju lagano guta bujajuća priroda. Pronalaženje leševa životinja ili rvanje na livadi deluje kao top zabava u danu. Onda jednoga dana jedan dečak, nakon što ga je otac izgrdio što je u igru poneo očev pištolj, biva pronađen mrtav ispod mosta. Možda je pao, možda se ubio. Nakon toga naš fokus se skoro u potpunosti šiftuje na dva brata, od kojih je mlađi bio prijatelj sa nastradalim, i mi pratimo kako se njihov odnos prema životu menja u senci iznenadne smrti.

Film obitava elipsama, nemim scenama, lepom fotografijom, "unutrašnjim monolozima slike". Pretpostavljam da su Harmony Korine i Kelly Reichardt fanovi. Kao i verovatno svaki jebeni posetilac Sundancea.

Hide Your Smiling Faces (ime filma referiše ne na scenu u kojoj se dva dečaka neposredno nakon tragedije ničimizazvano osmehnu u društvu svojih duboko zapitanih i zamišljenih roditelja, bez ikakvog razloga) je od onih filmova koji se suprostavljaju "holivudskim bozama" sličnog tipa sa oskarovskim aspiracijama (Pay It Forward, beše?) svojim "nekonvencionalnim pristupom" i anti-dramskom pričom. On pokušava da pronikne u subliminalno značenje tragedije i osvetli ga iznutra.

Blah fuckin  blah. Dva klinca se vozaju bajsom, hejtuju ćaleta poginulog dečaka i ne žele da odrastu u svetu u kome je smrt tako moguća. Radije bih gledao Stand By Me na izlizanoj VHS kopiji po 72. put.

SELEKTAH: 3plus/ 10

No comments:

Post a Comment