27 August 2015

JEANNE ADDED - Be Sensational (Naive)

Sve su to kćeri Nico


Morao sam da gugltranslejtujem stranice na franucskom (parce que mon francais n'est pas bon) ne bih li došao do informacija o ovoj francuskoj pevačici. I evo šta kaže jedan tekst:

Na 34 Jeanne Dodato ima glavu bića hranili na flašicu rok. Ipak, to je čelo, a ne električna gitara koja je zaglavila ruke u dobi od 7 godina. Njegov put je prestižna: Remoise prošao kroz Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu i Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. U 2005. godini, ona je odlučila da pošalje Jazz Valtz za kanal (k) stena. U 2011. godini, ona je pevala na engleskom jeziku pesnike na prvi EP, a zatim prelazi sa uradi. Dan Levi, polovina dueta, rođen je ideju prvi album. Okrugli putovanja traju mesecima: ona je napisala tekst ("na engleskom jeziku, staviti sramotu") i komponuje, to uređuje. "Pratio sam prozodiju reči."

Srećom imamo muziku. 

Debi ove Francuskinje komotno može da se ušuška između zemljakinje joj Soko i austrijske komšinice Soap & Skin. 
(HINT: Meni bi već ovo bilo dovoljno da joj pohitam u susret.)

Naravno, pre mnogo, mnogo vekova sve je ovo bila ili mogla biti Nico. I dok je original prečesto bio rashlađen na vrlo neprijatne temperature, njene naslednice (pre nego kopije, ofkors!) stižu na daleko sobnijim temperaturama.
(NB: Sad je već jasno da ovu recenziju pišem pritisnut smenom godišnjih doba koja nastupi kada s ulice kročim u bilo koji objekat sa strujom)

Soko, Soap & Skin, Lydia Ainsworth, Zola Jesus, Chelsea Wolfe... već sam ih negde ranije izlistavao, a sada i Jeanne Added, tretiraju pop muziku kao klima uređaj. Leti. njihova namera, čini mi se, nije da elektronske instrumente humanizuju, već da sebe dehumanizuju i podrede njima. Ali da u isto vreme uspeju da pojačanom androgenošću nastupe kao feministkinje, da taj ne-ženstveni stav pretvore u senzualnost muškobanjaste snage. Sa kojim ciljem? I ja se pitam.

Be Sensational počinje distorzičnim singlom A War Is Coming koji je pola Garbage kad su bili kul, a pola Clinic (koji su skoro uvek bili kul). U razrušenom Bejrutu stvar bi mogla da zaigra i kao oldskul matrica za dabldač. U horu pozadinskih vokala, nastalom samomultipliciranjem, oseća se nešto od ledenih dronova Soap & Skin. It je energičnija i konvencionalnija, pomalo i Peachasta. Skoro da bi i to moglo za dabldač u Bejrutu. Look At Them je balada, ali Jeannein glas je i dalje stamen, komandujući, vidi se da oseća nelagodu što mora da smekša. Neobično ponašanje za jednu Francuskinju. Nema histerije. Miss It All je aposlutni hit. Nico via Soap & Skin u vudu zoni koju je mogao da iskomponuje Martin (L) Gore. Worldmusic povik u refrenu podseća me na spektakularni debi Ibeyi Oya. I na nešto što bi i Madonna.

Sjajna stvar u vezi sa Be Sensational jeste što klizi (preciznije- topi se), bez neke naročite želje da se nametne kao koncept. Ko zna možda, čvrstina nekih od ovih autorki potiče od toga što ne pevaju na maternjem jeziku, pa, kao i u slučaju filmskih glumaca u američkim produkcijama, dolazi do pojave nekakve neprirodne čvrstine u glasu (Eva Green, recimo), valjda u naporu da budu razumljive.

U naslovnoj pesmi misli mi idu čak i do ranih Cocteau Twins, jer Jeannein vapaj zvuči kao Elizabeth Fraser. Muzika je daleko industrijalnija. Lydia je budući saundtrak nekog filma Xaviera Dolana. Tehnoidna mašina, sa dinamičnom rep naracijom guta sve do emocionalnog intermeca tokom koga se pretvara u uzbudljivu gej dramu. U poslednjem minutu instrumentaciju preuzimaju Pet Shop Boys... Jeanne Added, baš kao i nepobrojane, zgodne pop-Skandinavke ima odličan osećaj za pop melodiju i minimalno rešene, ali efektne aranžmane. 

Night Shame Pride mogle bi da otpevaju i Jenny Hval i Holly Herndon. To je ista vrsta post-elektro folka. Ready me podseća da treba da pomenem i Ladytron (btw, šta je sa njima?). 

Konačno, album završava sa Suddenly, pesmom formalno zahtevnijeg arnažmana (Fennesz meets Vangelis) prostire se Jeannein najtopliji vokal i verovatno najsunčaniji dan. Efektno finale za album koji mladim hipsterkama može da odigra istu ulogu kao što su svojevremeno ekscentrična izdanja Brigitte Fontaine, Karin Krog, Annette Peacock, Kate Bush, Danielle Dax ili Mylene Farmer imala  u životima njihovih majki. Ili baka.

Poručeno. Stiže Fedeksom.

SELEKTAH: 8plus/ 10

1 comment: