28 September 2015

U BIOSKOPIMA: LETNJA AVANTURA: NOVA GENERACIJA (VACATION)

Porodični Hangover mogao je ovo biti


Ništa lepše nego kada je "porodična komedija" zamišljena kao "R rated" materijal. I kada već na početku filma vidite kako nespretni tata pilot pravi budalu od sebe hvatajući putnicu za sise tokom turbulencije, ili kad mlađi brat maltretira starijeg prozivajući ga da je "pičkica". Jer ništa nije gore od klišea koji ilustruju porodičnu idiličnost i zabavnije od pokušaja da se oni brutalno ismeju.

I Vacation, u rimejkovanoj verziji velike John Hughesove komedije National Lampoon's Vacation (1983), u početku obećava. Ed Helms, kao Rusty Griswold, mami naše simpatije kao entuzijastični ćale luzer koji pokušava da svojoj porodici priredi trenutke za pamćenje. Pre svega investiranjem u "albansku Hondu", najogavnije vozilo ikada kreirano za potrebe filma ili automobilske industrije, sve sa držačem za čaše koji izlazi na spoljašnju stranu automobila.

Likovi su dobro postavljeni i najzabavniji je svakako mlađi sin koji serijom brutalnih rafala kinji starijeg brata u svakoj prilici.

Vacation počinje da ostaje bez goriva kada autori odluče da junaci treba da se menjaju, umesto da budu na još gore načine isti. Kada stariji brat dobije muda, kada mlađi "stekne" starijeg brata, kada supruga, koja je žarila i palila studentskim žurkama, prestane da se blamira i kada otac prestane sa donošenjem pogrešnih odluka, a film, baš kao i porodica, uđe u svoju nepotrebnu fazu reformatiranja počinje zevanje.

Bezobrazluk, i prema junacima i prema gledaocima, bio je i ostao moćno oružje mnogih uspešnih komedija, i kao sredstvo za ostvarivanje komedije i dalje je besmrtan. Vacation ga se dajhardovski prihvatio na početku, a onda kao da se uplašio njegove potencijalne ubitačnosti. Niz SNL detalja koji je naselio ostatak filma, iako povremeno zabavan, dodatno je ublažio konačni bilans mrtvih. Od smeha, naravno.

SELEKTAH: 5/ 10

No comments:

Post a Comment