02 October 2015

U BIOSKOPIMA: MARSOVAC: SPASILAČKA MISIJA (THE MARTIAN)

Gayest movie ever!


Nisam siguran da mogu, a ni da želim da raspišem ovu recenziju na iole recenzičan način (a kad to pa radim, znaaaam!), jer mi se čini da ni novi film Ridley-a Scotta nije kontinuirano "filmičan" celim trajanjem. Tačnije, prva polovina filma (ako ne i prve dve trećine) deluju kao opasno dobra rekonstrukcija nekog "šta bi bilo kad bi bilo" događaja, ali u realizaciji kanala Discovery. Dok je poslednjih dvadesetak minuta filma nešto najbolje što je Ridley snimio poslednjih (dvadesetak?) godina.

Ako ste videli ijedan trejler onda već sve znate. Matt Damon igra Marka Watney-a, astronauta koji tokom iznenadne evakuacije sa Marsa biva ostavljen na toj planeti, jer je njegov tim mislio da je nastradao u oluji. Međutim, Mark je živ, i kada se narednog dana, pardon, "sola", probudi zatrpan peskom, počinje emisija Discovery-ja.

Mark koristi format video-bloga/dnevnika da sa nama podeli kako misli da preživi. Hrane mu je ostalo za četristotinak solova, a prva misija koja bi mogla da ga spase stiže za skoro dvostruko više vremena. On je, dakle, prinuđen da na Marsu pronađe vodu, obradivu zemlju, semenje, da postane poljoprivrednik... Srećom, Mark je botaničar. I, kako se ispostavlja, najbolji na Marsu.

The Martian dosta vremena provodi u edukaciji i demonstraciji za "self-sustainability" na Marsu, pre nego što nas spusti na Zemlju i upozna sa NASA timom koji očekuje dolazak Markovog tima. Za nekih godinu i po dana, jer toliko traje putovanje.

NASA tim predvodi Teddy Sanders koga igra Jeff Daniels. Dopustite mi sada da vam kažem KOLIKO mi Jeff Daniels ide na kurac! Pre svega, jer Teddy-ja igra kao da The Newsroom nije završio, a Sorkin mu i dalje piše replike. Drugo, njegov ledeno-profesionalni fazon ispod koga žubore emocije je toliko iritantan, baš koliko i njegov profesionalni patriotizam. Apsolutno mi nije jasno kako je ceo film uspeo da prođe, a da ga niko nije zavalio u glavu.
Pored Teddy-ja tu su i razni stručnjaci koji svi pomažu koliko treba, ali najidealnije rešenje za spas Marka Watney-a ponudiće astro-fizičar Rich, koga igra Donald Glover, kao da je upravo ispao iz epizode Community-ja u kojoj igra astro-fizičara koji treba da spasi astronauta koji je ostao na Marsu. Nivo humora koji se preliva ovim filmom prečesto kaplje apsurdno idiotskim situacijama.
I, da ne zaboravim, tu je pomoć kineske NASA-e, taktički udenuta u priču da ovom filmu omogući barem 100 miliončića na kineskom tržištu. Bljak. Čak i ako ukazuje na neophodnost (budućih) međunacionalnih saradnji na intergalaktičkim putešestvijima. Bljak.

Damon je uspešno izneo film koji mu je castawayovski ponuđen najveći deo vremena. Njegovih 500-ak dana na Marsu su nas uglavnom zabavljali, iako je ponekad delovalo monstruozno neverovatno da je najlon prelepljen lepljivom trakom dovoljan da održi pritisak u svemirskoj kućici. Čak i tokom oluje.

Tim Jessice Chastain nam je pokazao koliko Ikein nameštaj može lepo da izgleda u svemirskom brodu.

A onda dođu poslednjih pola sata filma i spasavanje redova Marka... Da li je predloženo ili realizovano bilo sumanutije?! Neverovatno biva nadmašeno samo neverovatnijim, i kosmos u tim trenucima izgleda kao nešto vrlo, vrlo jednostavno, ali gde par metara može napraviti ogromne razlike. Ridley je razvalio mešajući humor i napetost u tim trenucima oduzimajući nam dah u crnom prostranstvu.

Na kraju filma Mark je američki heroj. I njegovom pristizanju na Zemlju raduju se i "Kinezi".

Ah, da, Jessica Chastain, kao komandantica Lewis, zaboravila je svoj leptop na Marsu i u njenom folderu sa muzikom nalazi se samo disko. Koji mi i Mark ceo film slušamo, sve sa I Will Survive koja ide preko odjavne špice.
Mark ne voli disko. Ja još manje. I ta aluzija na (pretpostavljam) najplodniju dekadu NASA-inog rada obiljem svog prisustva sigurno ukazuje na još nešto što nisam uspeo da dokučim.

SELEKTAH: Prve dve trećine filma: 6/ 10, poslednja trećina: 9/ 10

2 comments:

  1. Slobice celavi na 1 mestu - pozdravila te Marija exTodic sada majka troje maloletne djece u dijaspori... pita kako si? a ja joj kazem: prop'o ocelavio - gleda neke otuzne filmove, serije, no-lifer sindrom klasican, slusa trulu muzku

    drugo za ovu recenziju vaznije

    ovo sto ti znas kao film inace je dugo pre toga bila samo knjiga, zamisli celavi!
    cak je izdata i kod Evro Djuntija citiram:
    "najbolje Evro-Giunti izdanje 2014. godine po glasovima posetilaca našeg sajta!"
    Uzbudljivo zar ne?!
    Naime cesto filmovi pre nego sto postanu filmovi budu knjige neko to cita jos pre toga neko to napise i tako, daleko od toga da je sve nastalo tek kao film

    Ali posto si ti malko ipak procelaveo a pamet bas i nisi stekao, nemoj da probas da kupis u EvroDjuntiju zadnju trecinu knjige jes krace je tako, al nece ti prodati a pritom ces sablazniti ljubaznu prodavacicu

    zato bolje idi gledaj novog Pana, posto ce novi sequel "Bel i Sebastijan" tek u decembru...

    Ostani celav fridome !
    nemoj da ugradjujes kosu
    :)

    ReplyDelete
  2. Poštovani, ovo štreberski film, i humor je vrlo specifičan, i jako dobar. :) Nažalost, nema svako ono "nerd"-ovsko u sebi pa da razume. Film je pozitivan, bez patetike. Glavni junak je neko ko suočen sa stvarnošću i činjenicom da je ostavljen na milost i nemilost potpuno nepoznatom svetu - jako dobro to prihvata i umesto da očajava, istražuje mogućnosti i fokusira se na rešavanje problema,fokusira se na budućnost. Strpljivo planira, kalkuliše, sebe prevazilazi u par scena...malo li je? Osećanje nade mu pomaže zajedno sa znanjem koje mu daje samopouzdanje i samouverenost da prevaziđe teške trenutke. Dugo nisam videla ovako dobru izgradjenu ličnost u jednom filmskom liku. Šteta što to niste videli gledajući ovaj film. Jedan od najsavršenijih likova ikada na platnu koji ostavlja utisak za vremena.
    Pozdrav!

    ReplyDelete