01 December 2015

RAMMSTEIN IN AMERIKA

Jer svi živimo u Americi, obvijusli...


Kiefer fuckin Sutherland se pojavljuje kao jedan od intervjuisanih talkheada. Kao fan, poštovalac i neočekivano dobar poznavalac. U ostalom, njemu je poverena i "završna reč" u filmu koja objašnjava da su Rammstein "gut music" (pun intended s moje strane) čiji "univerzalni jezik" očigledno nalazi put do miliona fanova širom sveta. Baš tako.
Naročito u Meksiku gde se obično potpisivanje muzike skoro pretvorilo u pobunu i nerede sa hiljadama učesnika.

Volim Rammstein. Mada ih više obožavam. Na baš ovom Kieferovom "gut" nivou. Više su mi njihovi spotovi kreirali kontekst u kome se oni kreću, nego što sam se sam potrudio da se uputim o čemu pevaju. Za mene je Wiener Blut i dalje pesma o vukodlaku. U operi.
Nisam znao da su poreklom iz Istočne Nemačke i da većina njih sem nemačkog ne zna druge jezike. Nisam znao da je Till bio Olimpijski plivač.
Ali, najviše od svega nisam znao da je bend imao tako upornu nameru da osvoji Ameriku. O čemu je ovaj film zapravo. A to je, možda, najgluplji aspekt bavljenja ovim bendom.
Naročito kad vidite vreli prijem u Meksiku.

Rammstein in Amerika, dakle, usputno priča o nastanku i usponu benda dok se bavi njihovom "američkom karijerom"- nastupima pred 30ak ljudi, kontinuiranim problemima sa zakonodavcima o stepenu pirotehnike koji smeju da postignu, o nesretnom "bendvagonisanju" sa nu-metal ekipom i Family Values turnejom, sve do legendarnog koncerta u Madison Square Gardenu (koji imate na drugom disku ovog seta) iz 2010. kojim je Amerika i zvanično odala priznanje Rammstein na neverovatnom uspehu. Na njihovoj teritoriji.

Sam dokumentarac kombinacija je nedavno realizovanog intervjua sa svim članovima benda, protkanom sa intervjuima iz perioda i oko pomenutog koncerta, uz obilje slavnih sagovornika (svi odreda fanovi) i arhivskih snimaka koji sežu i u period kad niko u bendu nije nosio crno.

Ako treba da kažem još nešto da vas osokolim da pogledate ovaj film, tejk zi gut luk et jorzelf in ze miror.

SELEKTAH: 8plus/ 10

No comments:

Post a Comment