26 February 2016

U BIOSKOPIMA: DETE ZLA (THE BOY)

Dete ko dete...


The Boy kombinuje nekoliko vrsta horora, ali ne uspeva da ih psihološki uverljivo i koliko je moguće realistično razigra na našu radost. Tj paniku.

U suštini ovo je žanr "uklete kuće" u kojoj nam je odmah predočeno odakle će "ukletost" da krene. Od lutke. Tu svaka sličnost sa Annabelle/ Conjuring serijalom prestaje, a počinje ona sa Orphanage (ako me sećanje ne vara). Dok na samom kraju, SPOJLERI!!!, imamo i neplanirani omaž Michaelu Myersu i Jasonu Voorheesu. 

Film počinje sa svima nama dobro znanom Lauren Cohan (Maggie iz Walking  Dead) koja u polu-bekstvu od nasilnog momka iz Amerike dolazi da bejbisituje u jednu bogatu englesku porodicu. Međutim, kao da nije bilo dovoljno što mama i tata više izgledaju kao baka i deka, nego je dete koje treba da bejbisituje zapravo velika lutka sa porcelanskom glavom. Prema kojoj treba da se odnosi kao prema živom detetu poštujući strogi set pravila.
A onda mama i tata odu na dugo čekani odmor...

Po načinu na koji počinje i voljnosti da nam odomaći neobičnu premisu, a nešto kasnije i kada bejbisiterka prevaziđe strah i počne da pazi "dečaka", ovaj film imao je odlične uslove da se razvije u neku vrstu psihološki indukovanog horora sa tek povremenim "nadrealnim" momentima koji postaju refleksije sve iskrivljenije psihe. 
Nažalost, tek što je/bi takav film uzeo maha, stvar se raspada trileroznim obrtom, a potom i poprilično neubedljivom završnicom, sa smislenim, ali nenaročitim objašnjenjem zašto je "dečak" vezan baš za ovu bejbisiterku.

Potrošnije nego što ste se nadali.

SELEKTAH: 4plus/ 10



No comments:

Post a Comment