16 March 2016

OSKAR/ FEST/ WHATEVER: BOUND TO VENGEANCE

NGO triler


Mislim da je scenarista Rock Shaink Jr (a po zajedničkoj ideji sa Keithom Kjornesom) imao vrlo originalnu zamisao za film osvete.
Jedino što mu je trebao Quentin Tarantino da je pretvori u veličanstveni osvetnički ep (a la Kill Bill).
Ili neko od njegovih ne-toliko-realističkih stremljenja.

Bound To Vengeance je priča o Eve, dvadesetogodišnjoj devojci, koju su naivnost i njen zli momak, doveli u situaciju da završi kao seksualni rob. Film počinje fajnd futidž materijalom koji nam pokazuje kakva je romansa prethodila svemu, a nastavlja se njenim oslobađanjem.
Međutim, kada po oslobađanju shvati da se nalazi u nekoj nedođiji, iz razloga znanih samo autorima ovog filma i reditelju Jose Manuel Craviotu- ona ne odlučuje da beži kući kako zna i ume, ili u policiju, ili bilo gde na sigurno, već odlučuje da zajedno sa, sada,  "kidnapovanim kidnaperom" obiđe sve "kuće" u kojima ima još zatočenih devojaka i oslobodi ih sve.
Ono što biva još sumanutije jeste što ona nakon tragikomičnog neuspeha u čak dve takve kuće, i dalje uporno nastavlja sa svojom misijom.

I dok su pojedinačne scene date efektno, stanovita neujednačenost među njima, kao i odsustvo svake pripreme za Evino "kill bill" akcijašenje, pravi ozbiljan šum u percepciji ovog filma. Nedostajalo je objašnjenja šta to Evu tako instantno iz žrtve pretvara u oružje osvete, kao i čemu skoro crnohumorni ishodi prva dva spasavanja, a potom obilje "ozbiljnog" tretiranja problema otetih žena. Bound To Vengeance šara po žanrovima kako mu odgovara, u nekima od njih glavna junakinja deluje naivno, neozbiljno i ima puno, puno neočekivane sreće. Skoro kao i "kidnapovani kidnaper".

Imao sam utisak da ova žanrovska nekonzistentost pravi više napetosti nego sama radnja, jer već od (klasičnog slešer) stradanja prve devojke deluje da će sve biti moguće. A na kraju, kada se na nas strovali čitav flešbek sa Evinom sestrom i propratna emocionalna lavina, ne samo da je otvoreno pitanje zašto ova osveta nije bila ličnije fundirana, već i šta je (tačno) bilo sa pomenutom sestrom.

Nadam se da će neki imućni producent u ovome prepozanti odličan materijal za zanatski artikulisaniji rimejk.

SELEKTAH: 5plus/ 10

No comments:

Post a Comment