31 May 2016

COMEDY FEST: GORDOST I PREDRASUDE I ZOMBIJI (PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES)

2 venčanja, sahrana i zombiji


Kultni klasni ljubić Jane Austen dobio je u književnom rimejku Seth Grahame-Smitha neočekivani dodatak u vidu zombija. Svet moćne imperije s početka XIX veka pretvoren je u post-apokaliptični teren koji na simboličnom nivou daleko bolje reflektuje aktuelne probleme Britanije. For-špica nas na početku filma upućuje na to da je zombi virus najverovatnije stigao iz Francuske što deluje kao vic na tradicionalno rivalstvo dve zemlje. Od drugih, zanimljivih stvari koje se razlikuju od originala valja pomenuti i to da je proces obrazovanja nešto drugačiji, pa se više britanske klase uče mudrosti i veštinama u Japanu, a niže u Kini. Otuda su mlade engleske dame naoružane noževima i mačevima i spremne na kraučing tajger zahvate sa zombijima.

Pre nego što se pozabavim time zašto je ovaj film super, moram da izrazim svoje divljenje tome što su Graheme-Smith i reditelj i scenarista Burr Steers (17 AgainIgby Goes Down) uneli stanovitu izmenu u tretman zombija koju nisam sretao do sada i koja odlično funkcioniše u filmu. Određeni zombiji, naime, koji se još nisu prihvatili prehrane ljudskim mozgovima, nemaju probuđenu potrebu da napadaju ljude, ali što je još bitnije- njihovi mozgovi i dalje rade, oni su sposobni za komunikaciju i razmišljanje. Otuda se njihova dramska uloga ne svodi na jeftino uzburkivanje građe jednog klasičnog romana, već je i duhovit način da se pozabavi samim zombijima. S obzirom da zombiji nisu striktno, ali jesu dominatno, pripadnici nižih klasa, i da nešto kasnije stižu i "razumni" predlozi za suživot sa njima, deluje da bi oni trebalo da predstavljaju sve klasne i nacionalne neravnine ondašnjeg i ovdašnjeg kraljevstva.

Što se same radnje tiče, ona nije pretrpela krupne izmene insertacijom u zombi post-apokalipsu. Lily James (sa crnom kosom koja joj definitivno bolje stoji) duhovito i seksi igra Elizabeth Bennet, a Sam Riley, sa glasom Batmana, njenog suparnika-ljubavnika, Darcy-ja. Austenina priča o socijalnim i emotivnim problemima "udomljavanja" pet ćerki u Steersovoj verziji interpretirana je duhovito i šarmantno i nema toga ko neće prizvati rad Richarda Curtisa kao referentan. Žene i muškarci su brbljivi i elokventni i njihov skrubol prekidan je samo scenama duhovito sprovedene akcije koja uvek ostaje u granicama "ženske mere".

Paralelno sa razvojem ljubavne priče između Elizabeth i Darcy-ja, razvija se i priča o sve uspešnijim prodorima zombija u London, kao i o posebnoj sekti "kultivisanih zombija" koji bi trebalo da omoguće opstanak i njima i ljudima. Iako sumanute, stvari nisu ništa lošije legle nego u sličnim modernizacijama "poznatih priča" poput one o Drakuli u Van Helsing, mumiji u Mummy ili Hladnom ratu u The Man From U.N.C.L.E. koje, ipak, ostaju verne epohi i njenom duhu.

Pride And Prejudice And Zombies je odličan mejkover opšteg mesta tzv "ženske literature" od koga je napravljen film koji je i dalje (dovoljno) "ženski", ali je ispunjen sasvim drugom vrstom (modernog) "girl power" senzibiliteta.

I, da- nema izmirenja sa zombijima...

SELEKTAH: 8plusplus/ 10

No comments:

Post a Comment