12 September 2016

CAT POWER, Dom Omladine, najn-ileven

Falilo je samo posluženje


Dopisivao sam se sa Gagom Ambrozićem tek kad je obznanjeno da Chan stiže i tom prilikom on mi je rekao da ova dolazi sa bebom. Što je otvorilo mogućnost da se ponudim za playdate. Međutim, Chan je u Srbiju stigla bez bebe (verovatno jer nema hrabrosti kao Beyonce i Jay), a moja tašta nije stigla u Beograd, pa je Žozi izvisila za izlazak (jer sam ja još odavno naglasio da na koncert idem, pa makar i sam, pa makar se te noći u fantomkama rušio Beograd na vodi!). Srećom, Maja je mogla. Bio nam je ovo prvi zajednički koncert kao roditeljima kojima bi značio brejk.

Prva stvar na koju sam pomislio kada sam ugledao Cat Power bila je "U raljama života". Ne znam da li je to zbog Catine stražnjice ili šiški, koje je Gorica ("Dunja") Popović imala u ovom filmu ili (što je verovatnije) koje je stekla mnogo kasnije, ali Cat izgleda kao žena koja voli da ugosti. I iako nije bilo posluženja, mislim da su svi posetioci večeras otišli punih stomaka. I srca.

Ono što bi i Cat mogla da vam kaže jeste da je na koncertu bilo veoma mnogo lezbijki. Ili devojaka tj parova devojaka koje su izgledale kao da su u ljubavi koju samo još Cat može da vozdigne na prisniji nivo. I to je lepo. Jer cat POWER. Ali kao što među heteroseksualnim ljudima (ili koji god da je politički korektan izraz za njih) ima ljudi za koje biste rekli da su u prethodnom životu radili u Aušvicu, s pogrešne strane žice, tako ih ima i među lezbijkama. Pa se tako jedna od njih značajno okrenula ka meni, i malčice ka Maji, i uputila nam pogled "a er biste vi malo u peć?" zbog toga što sam joj kvario uživanciju (i/ili masturbaciju) svojom pričom IAKO SAM UREDNO PLATIO SVOJU ULAZNICU ŠTO MI GARANTUJE PRAVO NA PRIČU I OMETANJE MANIFESTACIJE PO ZAKONIMA DIVLJE SRPSKE HORDE.

No, vratimo se na lepe stvari koje sam radio tokom koncerta. Dopisivanje sa curom koja leži pored bebe i razmišlja da li je sve u životu uradila kako treba da zasluži to gde je (uz dostavljeni video i audio onoga što propušta), komparativnu razmenu fotografija dece s Majom, odgovaranje na mejl (Mašo, pisao sam ti!), obletanje oko sajtova i tviteraša koji bi mogli da sugerišu u kom smeru Nole započinje meč protiv Stanimala, dakle, sve one lepe stvari koje postaju još lepše kad na njih nakačite Cat Power. Jer gledanje Cat Power i nije neka naročita zabava. Prvo je otpevala par pesama uz električnu gitaru "stojećki", pa je sela za klavir, gde je ostala najveći deo koncerta, potom se vratila gitari, i poslednju stvar (I Can't Give You Anything But Love, Baby) nam je u duhu najboljih trenutaka Hanke Paldum otpevala "na uvce" šetajući po bini kao zvezde narodne muzike u pradavna vremena. Iako je pesma bila divna nisam mogao da ne umrem od smeha u sebi.


Beogradska setlista (mi) još uvek nije dostupna. Ja slabo stojim i sa prepoznavanjem pesama Beatlesa po naslovu, zato ne bih da se previše glupiram sa tim šta je tačno i kada izvodila. Imate zagrebačku setlistu koja mi deluje slično, ali ne i isto kao beogradska- što je pusa za Cat Power, jer Srbi i Hrvati nisu i nikada neće biti isto. Niti isto zaslužuju. Što se mene tiče, ja sam se ponovo rodio, ponovo proživeo i ponovo umro kad je zapevala Names, čija verzija, izvedena za sešn Johna Peela, u mom životu važi za jednu od najlepših pesama IKADA! Skrhan nemogućnošću da dublje participiram u izvođenju samo sam šapnuo Maji da mi se čini da je ovo Catina verzija Luka, Suzanne Vega i da ako ne obraćaš pažnju na reči ona sigurno peva o patnjama dečaka u podrumu nekog austrijskog službenika.

Zvuk u Domu Omladine NIKADA! nije bio bolji. I to je omogućilo svim prisutnima da se uvere da ova žena ima glas zbog koga bi mogli da se povedu ratovi. Čudesan, natopljen tugom i nadom u podjednakoj meri, koji svaku jebenu pesmu, bez obzira na opskurne aranžmane čini jebenim melodramskim klimaksom. I koji čini da zaboravite da pred sobom imate Goricu Popović. Na sve to, Cat je toliko iritantno stidljiva, da jedva progovara reči zahvalnosti publici koja joj je već bespogovorno odana i naklonjena. Nekih sat i četrdesetpet minuta Cat peva skoro bez prekida, terajući nas da se pitamo da li su Japanci uspeli da naprave robota koji će zameniti pejnkilere.

Cat Power je Srbiju posetila u okviru aktuelne turneje "Samopouzdanje uopšte nije loša stvar" i pokazala je da sama može što i desetine žena koje su vam slomile srce. Ili, u slučaju nekih od prisutnih, oborile ruku. Maja i ja smo bili duboko dirnuti, iako smo se pravili da nismo, i da nam se spava, jer kid POWER. Isplatilo nam se što smo joj više od 20 godina bili verni.

Bili smo srećni, a da (ni) toga nismo bili naročito svesni.

4 comments:

  1. Old Detroit
    Fool
    (I Can’t Get No) Satisfaction
    Hate
    Great Expectations
    Maybe Not
    I Don’t Blame You
    3,6,9
    The Greatest (https://youtu.be/0XKBuJWwzMg)
    Can I Get A Witness
    Say
    Werewolf
    Good Woman
    A NAKON ŠTO SMO OTIŠLI (NE PITAJ), javljaju mi da je izvela još jednu s mog omiljenog albuma Sun (nisam video ploču da je kupim):
    Bully (stvarno sam očekivao da će imati i, da kažem, elektro deo),
    a onda i JUST LIKE HEAVEN
    te Metal Heart

    Vidim da si bio gore levo -- kad sam pogledao odozdo, desno, tamo sam video samo El. orGileta; a kakvo si društvo dole imao, ć, ć, ć

    ReplyDelete
  2. Da, naravno da to ne može biti sve; evo sad sam se setio da je bila makar još i Naked, if I want to

    ReplyDelete
  3. cek nisam ukapirao da li je ovo za pricanje na koncertima ironija ili sta? stvarno meljes? kao i vecina pogotovo u zadnjim redovima i sa strane, zbog kojih nisam dosta muzike cuo u DO (Chuck Prophet) ili SKC (bonnie prince billy). same-on-ju

    ReplyDelete
  4. Moram priznati da me je preobrazba Metal Heart-a ostavila ravnodusnog a to nije smelo da se desi...Juga

    ReplyDelete