27 September 2016

LAWRENCE OF BELGRAVIA

Najvažnije je biti zdrav


Nikada nisam slušao Felt. Ali sam više puta (čak i nakon gledanja ovog filma!) to sebi postavljao kao jedan od životnih ciljeva. Ne očekujem da budem prosvetljen nakon toga ili da oni postanu moj najomiljeniji bend, ali čini mi se da im to dugujem.
Nakon gledanja ovog filma i vi ćete imati taj utisak. I taj utisak biće jak. 

Lawrence "od Belgravije" (inače ime jedne od najskupljih regija Londona i sveta uopšte) iz naslova ovog filma je Lawrence Hayward (malo ko mu zna prezime), osnivač sastava Felt, Denim i Go-Kart Mozart. Felt su tokom osamdesetih obajvili (tačno!) 10 albuma koje neki ozbiljni ljudi drže esencijalnim za (britansku) indi muziku. Denim su imali (nažalost samo jedan) hit za koji ste čuli- Middle Of The Road. A Go-Kart Mozart verovatno slušajo samo fanovi Felt. Iako bi mogli i oni koje vole Becka, Grand Royal etiketu, J-pop, Deerhoof, girl pop bendove šezdesetih, Bongwater... 

Lawrence je sve u životu radio i dalje radi sa ciljem da se proslavi, obogati i živi život bogatih i fabuloznih. I samo mu to nikako ne polazi za rukom. Možda baš zbog takve motivacije.

Lawrence Of Belgravia je odličan dokumentarac i još bolji o Lawrenceu. Iako stičemo predstavu o njegovoj karijeri (od Felt do Go-Kart), reditelj Paul Kelly stvari uglavnom drži u "sadašnjosti"- tom neprekidnom vakumu u kome je Lawrence i njegova karijera od samog početka, uvek na par koraka od mogućnosti da uspe. 

Vidimo ga na turneji, u druženju sa drugim muzičarima (dobar prijatelj Vic Goddard), vidimo ga kako pare za život zarađuje radeći kao vozač i roudi za druge bendove (Let's Wrestle!), vidimo ga kako pažljivo održava kolekcije svojih i svojih sopstvenih ploča. Uključujući i Felt singl koji mu je John Peel vratio natrag na njegov zahtev, jer je Lawrence bio povređen time što ga Peel ne vrti u svojoj emisiji. Što, btw, mnogi, uključujući i samog Lawrencea, smatraju ključnim razlogom za neuspeh Felt.

Lawrence nije naročito simpatičan. Ali ko bi bio na njegovom mestu? Utisak koji stičemo je onaj o čoveku koji je dao sve od sebe, čini se radeći prave stvari, a uspeh je izostao. I sad mu ostaje da tavori u "večitoj nadi" tj u samopreživljavajućem toku koji ga lagano, ali sigurno odvlači od mogućnosti da će ikada više uraditi nešto što će ga učiniti slavnim. 

Kad shvatite to, shvatite i da je preslušavanje diskografije Felt najmanje što možete da uradite za njega. 
I dobro delo, u najmanju ruku.

SELEKTAH: 8plusplus/ 10

10 comments:

  1. Primetio si da više ne lektorišem /kad nemam šta!/, ali molim te dodaj treće 'u' vakuumu pre nego što redovna čitateljka tvog bloga Soap&Lovetune4vacuum vidi da mu fali /a onda obriši moj komentar/. *

    PS: Gledaću ovo ako nađem /s prevodom/, za slušanje baš i ne znam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. moj blog, moja nepismenost, moje pravo na selektivno opismenjivanje.

      Delete
    2. Uf! (rekao bi Koja), pravi si Srbin iz Lucern (nepromenjenog padeža)


      p. s. opismenjavanje :))

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. trazim ga godinama... kako? kako doci do ovog filma?
    much obliged!

    ReplyDelete
  4. Stvarno, Fridome, gde si ovo gledao? Samo da nije neki festival autorskog filma ili rock dokumentaraca. Ili, što izadje na isto, da je stiglo u Amazon-paketu.

    ReplyDelete
  5. Preporucujem ti barem dva albuma Felt-a,Crumbling the Antiseptic Beauty i The Splendour of Fear...Tesko da ti nece prijati,mozda ti bude i otkrovenje,pogotovo idu uz jesen...Juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. jugo,
      ko zna možda sam ih i slušao. jednom davno. a jesen je već zatrpana.

      Delete
  6. https://www.youtube.com/watch?v=143xCE_Ks50

    ReplyDelete