29 November 2016

IT'S HORROR TIME!: DEMON

Najviše ću vas zainteresovati kao napišem "poljski horor", jel da?


Demon je vrlo interesantan film. Pre svega zbog svoje doslednosti da ne podilazi potencijalnim mogućnostima da sebe jeftinim trikovima učini zanimljivijim za mejnstrim mase i želji da ostane na liniji pitkog, ali "umetničkog" filma koji vrlo mudro barata žanrom na koji se oslanja. Na horor, napominjem za slučaj da ste mejnstrim masa.

Priča je vrlo jednostavna. Ono što je čini upečatljivom jeste da svaki put kada pomislite da će da podivlja ili se udavi u nekoj imitiaciji egzorcizma američkog filma ona samo nastavi dalje, jednostavno i pitko kao do tada.

Glavni junak našeg filma je mladoženja Piotr koji dolazi iz Engleske (nije baš najjasnije da li je on gastarbajter ili poreklom Poljak) u jedno malo selo, gde će se oženiti ljupkom Zanetom. Već na samom dolasku počinju halucinacije i Piotoru se priviđa devojka u beloj haljini. Noć pred svadbu, koju Piotr provodi u do tada napuštenoj kući svog pokojnog dede, desiće mu se neobične stvari. Nakon kojih Piotr više nikada neće biti isti.

Gro filma predstavlja svadba. Koja se nastavlja i nastavlja uprkos sve turbulentnijim promenama na mladoženji. Crna komedija smenjuje se sa sve crnjom ljubavnom dramom i par elemenata horor filma otkrivajući nam pravu narav filma Marcina Wrona- a to je iskopavanje smutne poljske prošlosti spram Jevreja.

Čitanje Demona kao metafore za tretman Jevreja u poljskoj prošlosti daleko je zabavnije kroz prikaze kako ga ("demona") oni sada hendluju, uporno pokušavajući da nastave život tj svadbu dalje kao da se ništa ne dešava. Iako efektno, problem Wronovog filma jedino može biti u tom neprekidnom izmicanju žanra (horora) kome se nadamo tj mešavini crne komedije i satire koju dobijamo umesto toga.

Ja bih bio daleko srećniji sa filmom u kome bi demon malo duže ostao demonski, a ne upao u melodramu, ali ni ovako nije loše.

Kraj je verovatno pesimističniji nego što smo očekivali.

Pogledajte, jer ovo je vrlo dobar primer nečega što bi mogli da tretiramo kao "evropski, pa još istočnoevropski žanr".

SELEKTAH: 7minus/ 10

3 comments:

  1. Pjotr je poljskog porekla i dolazi prvi put u Poljsku, u nekom momentu ga brat buduce zene i zadirkuje oko naucenog jezika. Takodje, kuca u koju dolazi nije njegovog dede, niti njenog iako se to moglo pomisliti, vec je deda ostavio njoj a poreklo je nejasno i ne u potpunosti razjasnjeno ali se moze naslutiti (starac - bivsi ucitelj takodje spomene u nekom momentu da je kuca tudja). Tu se vec vidi to otkopavanje proslosti koju svi i dalje zele da prekriju zemljom (to se desava na dva nivoa i u dva vremena, proslosti i sadasnjosti).

    ReplyDelete
    Replies
    1. gondola i gorgonzola30 November, 2016 16:56

      posto je film svadbarski, imal neka prigodna muzicka ilustracija? recimo https://www.youtube.com/watch?v=hjcgnSLvLxk

      Delete