01 March 2017

(FEST 2017) AMERICAN HONEY

Ja sam, srećom, zaboravio da je Andrea režirala svoju verziju Wuthering Heights pre četiri godine


American Honey je film koji je Spring Breakers želeo da bude- jedna impresionistička slika o mladeži Amerike. O snu koji nema ko da sanja i o sanjarima koji nemaju šta da sanjaju (ok, ovo drugo).
American Honey nosi ime po terminu koji, pored toga što parira konzervativnijem American Sweetheart(s), dobijaju mlade i tek zapupele Amerikanke kroz čiju lepotu i mladost, na pragu ostvarenja "američkog sna", narod izražava i ljubav prema svojoj domovini- isto toliko neukrotivoj i pustolovnoj.
"American Honey" u ovom filmu je sve sem toga. Ona je izvučena iz govnave pelene, da se pozovem na metaforu blisku mi ovih dana, a onda je život nastavio da bude nefer prema njoj- majka joj je umrla od kristal meta, otac je seksualno zlostavlja, a dvoje dece koje je dobila u miraz sa novom majkom nisu toliko lepa obaveza koliko nezahvalan teret.
Zbog svega toga, ona odlučuje da sa ekipom putujućih prodavaca pretplata na magazine krene u Kanzas.
Dakle, u suprotnom smeru od Dorothy.
I u velikoj meri motivisana ljubavlju na prvi pogled sa prvim zamenikom trupe, Jakeom, koga igra Shia LaBeouf, moj omiljeni glumac.

American Honey je roud muvi o ekipi koja ne zna kuda je krenula. Kanzas je ovde samo prvi od gradova koje će posetiti tornado, i nakon toga produžiti negde drugde.
American Honey je o sazrevanju (nekim ako ne lepšim, a ono sporijim putem), o pronalaženju doma, tj ljudi koji su neki prijatan substitut za porodicu.
American Honey je o tome kako nečiji život od život jednog insekta (sa svim stereotipnim, simboličnim implikacijama istog) postaje život jedne kornjače. Manje bezglav, da se ne uvrede insekti.

Glavna junakinja, stvarnog i ironičnog imena, Star (uverljiva Sasha Lane), dobro je iznela kombinaciju svih stvari koje se roje u mladoj, američkoj ženi/ osobi: od osećanja duboko sabijenih u dno srca, preko nepoverljivosti, diskutabilne emocionalne empatičnosti, poprilično ambivalentnog odnosa prema sutrašnjici, nekoj mešavini pasivnog prepuštanja i inherentnog avanturizma. Njen odnos sa Jakeom protkan je sličnim ponašanjima.

Slično Kids ili kom drugom Larry Clarkovom filmu ili Thirteen Catherine Hardwicke, ali sa nešto više očaranosti temom i pratagonistima kojima se bavi Andrea čak optimistički prognozira da nije sve izgubljeno za izgubljenu decu ili generaciju. Naprotiv, nekakva kohabitacija sa strogim kapitalističkim principima (oličenim u brutalnim hip hop pesmama koje ekipa sluša tokom vožnje) je moguća u ovoj putujućoj hipi komuni. Oni su uzeli ono što im treba od društva, ali silom prilika i svojim izborom žive mimo njega.

SELEKTAH: 7minus/ 10

2 comments:

  1. Moja procena je obavezno pogledati:8+
    Juga

    ReplyDelete
  2. I meni deluje gledljivo. Samo, omiljeni kritičaru, je l' beše tvoj omiljeni glumac pravio sranja na koncertu mog omiljenog benda? Ć, ć, ć... Lepa mu žena, ima lepo prezime, i mene su u mladosti zvali Got /pre nego što sam postala Subota/ -- i dan-danas stigne mi mejl u čijem zaglavlju vidim da je kao primalac zaveden "Petar (goth)" B-)

    ReplyDelete