27 June 2017

AUTHOR: THE JT LEROY STORY

Film koji je srozao priču ili, ako tako gledate na stvar i kvalitet literature JT Leroy-a, koji ju je ispoštovao baš kako zaslužuje


Mislim da je Rende svojevremeno objavio prvi roman JT Leroy-a, Sara. I više ne mogu da se setim ni kako sam se napalio na isti (nije da baš čitam Kulturni dodatak Politike). Možda su recenzije na poleđini doprinele. Svakako nisam znao ništa o hajpu koji je u to vreme bio već tornado razmera. Nije mi se dopao. Nije mi se dopao stil, delovao mi je tanko i suvoparno. Nisam odlepio na provokativne momente. Iz ove vizure čini mi se da svi ti američki romanopisci, poput Bukowskog, Kerouca, Burroughsa, Salingera, pa i JT Leroy-a (ako niko ne vidi problem što sam ih spojio) imaju isti "problem"- style over not much substance. Ali da se ne upuštam u književne spekulacije previše.

Author: JT Leroy mi je objasnio šta sam propustio. Ne znam kako sam propustio, ali jesam. JT Leroy nije JT Leroy. Već je to u javnosti bila zaova Laure Albert. A Laura Albert je zapravo pisala romane. Asia Argento je režirala film po jednom od njih (Heart Is A Deceitful Above All Things) i isti je čak bio u Kanskom programu. JT Leroy tj Laura je radila sa Gusom Van Santom na Elephantu. Laura je sa Davidom Milchom blejala na setu Deadwooda i čak učestvovala u pisanju epizoda. JT Leroy je bio "ortak" sa Michaelom Stipeom, Eddie Vedderom, Courtney Love, Blondie... JT Leroy je pre raskrinkavanja baš bio "kultni bestseler pisac".
Ništa od toga nisam znao.
Ovaj film sve to lepo objašnjava.

Film počinje pričom o Laurinom odrastanju od mila do nedraga, pisanju prvih priča. Njihovom pimpovanju, prvom romanu, drugom romanu...
Laura Albert je jedini sagovornik i narator i glavna zvezda, sve ostalo su audio snimci, dokumentarni snimci, kolaži, inserti, animacije.

Laura ima preko pedeset godina, ali na njoj najviše iritira činjenica da ima "napumpana" usta i da rukavicama krije ruke i da je čitav njen outfit zarobljen u osobi barem 15 godina mlađoj. Ona deluje prisebno, opušteno i liči na Katey Sagal.

Author prepričava kako je JT Leroy nastao, kako je živeo i kako je raskrinkan, a kaže nam i šta je bilo posle toga (mislim da je to jedini put kada Samantha, zaova, progovori o svojoj ulozi u džejtilirojiadi). Ali Author nije studija o potencijalnim spornostima pseudonizacije autora tj povlačenja linije gde je nešto ok, a gde nije. Jer Laura je popila dosta novčanih penala zbog toga što JT nije bio onaj JT koga je svet gledao pred radoznalim kamerama.

A s obzirom da se sve dešavalo pre deset godina, film ne uspeva ni da bude aktuelan, niti da iz odigranog izvuče neki univerzalniji fundament. Bez ikakvog povoda (sem, verujem, Laurinog ega) ovaj film bavi se čime se bavi. Nisam se naročito zainteresovao. Nekako mi je sve što se desilo, sa ljudima koji su se desili, delovao prevaziđeno. Kao neka fora koja više nije fora, ali neko ima žarku želju da povampiri interes za njom.

Možda zato što JT Leroy nije zaživeo kao pisac. Tj Laura. Ili bilo ko od njih.

SELEKTAH: 4plus/ 10

No comments:

Post a Comment