09 June 2017

PATRIOT'S DAY

Drugi i bolji Peter Bergov film iz 2016.


Patriot's Day bavi se terorističkim napadom na Bostonski maraton 2013. I baš kao i drugi Peter Bergov film iz 2016, Deepwater Horizon, koji je za temu imao havariju na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu, i ovaj događaje manje više tretira na isti način. Upoznajemo aktere, u maltene istim scenama (vidimo muževe kako izlaze iz postelja i ostavljaju zgodne supruge u njima, u oba slučaja igra ih Mark Wahlberg), zatim se upoznajemo sa rutinom i detaljima njihovog svakodnevenog posla, izbijanjem kurcšlusa i pokušajem da se nesreća sanira u što kraćem vremenu.

Ono što Patriot's Day čini boljim filmom je što je priča humanija, ima jasnijeg (konkretnijeg) antagonistu, dešava se na daleko većem prostoru i duže traje (čak 4 dana), i u izvesnoj meri uspeva da se žanrovski nametne kao triler, što Deepwater Horizon, uprkos naporu, nije uspeo.

Mark Wahlberg bez mnogo muke reprizira ulogu poštenjačine (koju je u krajnjem slučaju igrao i u neočekivanom Bergovom hitu Lone Survivor), čini to na isti "die hard dude" način i na kraju biva, iako nije, glavna uloga ovog filma.

Berg iskusno miksuje dokumentarne i igrane delove, neprekidno zadržavajući "4real" atmosferu i jedan relativno benigan teroristički napad (po broju žrtava) pretvara u dramatičnu misiju potere za dva (možda i preterano) jednodimenzionalna, pa čak i blentava, Čečena. Jurnjava za njima kulminira u impresivno postavljenom i skoro vestern dizajniranom obračunu. Berg ostaje dosledan svom realističkom dočaravanju pucnjave, ranjavanja i ubijanja. Svako ko je pogođen metkom ne pada na platnu kao "filmski junak", već kao osoba od krvi i mesa.

Holivud je poslednjih godina često pribegavao ovakvom tretmanu istorijskih događanja, ali Bergov koncept je jasan- iako se sve događa na filmu, ovo nije film. Ovo se desilo nama.

Na kraju, kada krenu dokumentarni snimci preživelih, tj kada pred nama "ožive" stvarni junaci Bostonskog maratona, malo ćete bljugnuti pred navalom patriotskih osećanja i insistiranja na "miru u svetu", ali Berg je više puta dokazao da je iskreni idealista, čovek koji duboko veruje da naš napor za boljim svetom na kraju mora biti nagrađen onim što smo želeli da stvorimo.
Nije nešto, dakle, u šta će svako poverovati.
Ali nije ni pesimistična diskusija Kathryn Bigelow.

SELEKTAH: 8minus/ 10

No comments:

Post a Comment