30 May 2018

FRIDUME, NE BUDI PIČKA: SAJSI MC & DJ BKO - Rad rad i samo bleja (Lampshade Music)


Ne znam kako sam ostao bez Sajsi. Možda zato što je prestala da se javlja i šalje novu muziku (što je za mlade roditelje najpouzdaniji oblik nabavke nove srpske muzike), možda zato što sam je video u spotu sa Severinom (nije da imam predrasude, nego to toliko nije moj fazon da ne mogu da se nadovežem), možda zato što i ono što sam hteo da ispratim više nisam mogao, jer se nove pesme objavljuju na You Tubeu, možda je Mimi Mercedes provirila u moj život. Možda.

A onda sam u nekom ribolovu uhvatio Rad rad i samo bleju i odložio ga na digitalnu policu. Od tada je prošlo par meseci, a od njegovog originalnog objavljivanja (na samom kraju prošle godine) već tada je prošlo isto toliko.

O albumu ne mogu da vam kažem mnogo, jer čak i na sajtu njihovog izdavača (šta god to danas značilo), Lampshade Music, nema nekih korisnih informacija. Uspeo sam da shvatim da je većina pesama bila plasirana na YT tokom prošle (i ranijih?) godina, a da je samo objavljivanje (kako neko napisa- uobličavanje plejliste) krunisalo puštanje spota za Nesanicu. Umesto da kukam pozdravljam praćenje modernih trendova. A i biću srećniji ako ovo izdanje više voli više mladih nego mojih mladih.

Sajsi odavno nije reperka iz blokova. Njena ambicija da bude audio-vizuelna kraljica hip-pop andergaunda obilato se ostvarila, sudeći po produkciji video izdanja. Da je ovo neka bogatija i mnogobrojnija zemlja, Sajsi bi sedela na Dedinju od para i imala stotine hiljada fanova. Ili nešto manje.

Sajsi MC je srpska Azealia Banks. I pod tim mislim da kažem samo da je u toj kategoriji kros-kulturalne multižanrovske umetnice koja je svesna da joj glas bez stasa, sisa i dugog jezika neće prodati koncerte. Kao, pre svega, uporna provokatorka i dalje (podvlačim i dalje) autentičnog poimanja sveta, apstraktnih i ekonomsko-propagandnih metafora izređanih u, samo tako deluje, "daj da se rimuje" stilu čini je i dalje "večito neprijemčivom" za šire mase. Pa je otuda bilo kakav njen uspeh u ovoj zemlji čudo samo po sebi. Sajsi MC je kao Baskijat (bez podzrivog smejanja, bičiz!) koji pokušava da se snađe u svetu sa kojim silom prilika mora da ima nešto zajedničko, ali u srcu i dalje nosi zaljubljenost u kraj iz koga je potekao i njegove čarolije.

Odveć klinački naslovljen Rad rad i samo bleja je visoko-oktansko ostvarenje, srpski elektro-denshol pop nafilovan (gde treba i po potrebi) orijentom da žacne i povede gde stihovi zapnu. BKO-ova produkcija podjednako crpi Srbiju devedesetih i sve one pogrešne juro treš projekte (poput 2 Unlimited, Snap, Capella, Culture Beat...) uz koje smo dočekivali i ispraćali ratove, inflacije i Cecinu i Arkanovu svadbu (najočiglednije u Antidepresivi i Pop Pop). Ali je sve tek jedan od sastojaka u aranžmanskom miksu kojim dominira britanofilski denshol (riddim, sele!), jeftina retro-80s nostalgija PC Music etiekete i izvođača poput Sophie. Charlie XCX radi nešto slično, ali sa sasvim drugim agendama.

Sajsi MC je jedna superpametna cura. Ona pre svega zna da cena preživljavanja košta, ali da je cena prodaje preskupa. I balansiranje po toj omči nije lako. Neustaška ekipa (Dječki, Vojo, Krešo, Svemirko...) to isto radi samo na daleko veću radost matičnog (a bogami i srpskog) mejnstrima. U nekoj paralelnoj Srbiji Sajsi bi bila anti-mejnstrim mejnstrim (nešto kao Kanye) IDJ ekipi i njihovim limunadama i turbo-treperima.

Najbolja stvar, Žileti, ne samo zbog fenomenalne formulacija naše egizistencije - "svemir je vepar, mi smo posuti biseri", već zato što BKO pumpa turbo-denshol ultraefektnim turkiš rifom koji ostavlja utisak da bi mogao da prevrne splav, ako se pusti glasnije. Sajsi odrađuje još jednu samo-prezentaciju stream of thoughts rimama, koji na blic sevaju efektnim porukama. Kojima se možete smejati ili tiho u sebi priznati koliko su pametni. Favoriti su mi još i U hudu sam zmaj (koja podseća na M.I.A. elektrofilniji pop drugog dela njene karijere) i pomenuta Antidepresivi.

SELEKTAH: 9/10


2 comments:

  1. Superpametni, šta ti bi da nekoliko puta napišeš Red, rad... kad i na omotu piše Rad, rad... /u stvari, na omotu nema zareza, ali dva su rada/; čuću već

    ReplyDelete
    Replies
    1. ti bi barem trebalo da razumeš da su me ponele tekovine naših socijalističkih naroda i narodnosti. hvala na korisnim, druže.

      Delete