17 May 2019

FIGHTING WITH MY FAMILY


Tačno sam znao kako će drugo rediteljsko ostvarenje proslavljenog britanskog komičara Stephena Merchanta da izgleda, i zato sam izbegavao da ga pogledam.
Klišeizirano, patetično, razvučeno, bez autentičnog osećaja da kreira emocionalnu situaciju, duhovito i zabavno jedino kada je na ciničnom, post-ironijskom terenu na kome je Merchant i izgradio svoj renome.

Najgluplja stvar u vezi sa ovim filmom, a na kojoj ovaj insistira kao da se radi o nečemu posebnom, jeste da je napravljen "prema istinitoj priči". Moja hronična alergija na takve pristupe na stranu, ali šta 2019. treba da nas fascinira u tome da je jedna engleska porodica čiji su svi članovi skloni "američkom rvanju" ("Hulk Hogan style") na kraju uspeli da porode jednog člana koji se dokopao "američke lige" za te stvari i tamo postao šampion.
Na sve to, moje gledanje filma se poklopilo sa John Oliverovom emisijom o tom prelepom sportu koji je u raljama njegovog osnivača koji sportiste izrabljuje kao robove i ostavlja kao invalide najčešće da pomru veoma mladi.
Merchantov film, nažalost, ne uzima u obzir tu njihovu sudbinu kao nekakav crnohumorni zaključak svog filma. Naprotiv, on ga zida kao da je Rocky, drži ga u okvirima svojih preskromnih rediteljskih mogućnosti i talenata, sve izgleda kao skromna engleska komedija, iako se The Rock u njoj, izvršno-producentski, šepuri u par navrata.

Konflikti, emotivni vrhunci, sam zaplet, sve je bolan kliše o tome kako moraš da veruješ u sebe i ne predaješ se, čak i ako je sva svrha toga da se šibaš s drugim ženama i lomiš im kičme i čupaš im kosu dok hiljade nadignutih muškaraca razulareno urla. Ili si eks-model sa malim detetom. Opak trijumf feminizma!

Baš kao i Gervais, i Merchant jednostavno ne ume na "normalnom" terenu, od okoga nije distanciran specifičnim, autorovim komičnim uglom gledanja. S tim što se Gervais sa svojim manama suočio "head-on" radeći stvari kao Derek, pa je uspeo da napravi kosmičko remek-delo kakvo je After Life, a Merchant tako nešto, u najboljem slučaju, ovde tek pokušava.

Fighting With My Family je film koji ni po čemu ne zaslužuje da ga pogledate. Čak ni da bi videli Cersei sa brnjicom u ustima, dužom kosom i napaljenošću za rvanje.

SELEKTAH: 2/10

No comments:

Post a Comment