18 June 2019

MADONNA - Madame X (Interscope)


Priču smo čuli ko zna koliko puta: samohrana majka, usamljena i nevoljena, odlazi u Lisabon da bude podrška svom sinu na fudbalskoj akademiji. U časovima dokolice jedina prijateljica koju tamo ima vodi je na koncert lokalne muzičke trupe. Majka biva očarana neposrednošću melanholije nastupača i u tom miksu neugašenih strasti i porušenih snova ona pronalazi inspiraciju da nastavi dalje.

Ako ne volite Madonnu, onda je Madame X pravo mesto da tu neljubav produbite i još snažnijim argumentima fundirate. Pevanje je tanušnije nego ikada, pesmice uobičajene trofrtaljke bez ijedne krupnije ideje, ima par blamova "najn-ileven" razmera, a možda ispod svega toga Madonna po prvi put deluje nemoćno.

Ali, ako volite Madonnu, nije sve izgubljeno. Čak, naprotiv!

Bolesno arhaično naslovljeni Madame X pokušava da duhovito aludira na Madonnin premeštaj sa mesta glavne kurve na poziciju kućepaziteljke bordela, žene koja sada, stečenim iskustvom, samo posebnim klijentima pruža čašćavanje najstarijim vinom u kući. Nažalost, Madonna nije imala muda da iz te pozicije sagleda sebe, seks u šezdesetim, ejdžizam (i kako ga pobediti), kao i kako život izgleda kada više nikome nisi posebno bitan. Konstrukcija "Madame X", povez preko oka, dijamantsko zubalo samo su praznjikav dekor koji traljavo i na zastareo način pokušava da održi njen provokativni imidž.

Ali, ako volite Madonnu, nije sve izgubljeno. Čak, naprotiv!

Nažalost, kao i na svakom od njenih poslednjih par albuma (post-Confessions..., recimo) ima neobjašnjihvih drešina. Singl Dark Ballet je prva na koju nalećete. U suštini dečija brojalica kombinovana sa elektro-art popom koji dočarava kako bi roboti izveli Čajkovskog. Killers Are Partying u kojoj Madonna peva da bi bila islam, ako svi mrze islam, i kako bi bila Izrael, kada bi Izrael bio zatočen, i tako redom, o svim rupama na autoputu čovečanstva... Ja ne znam da li ona u studiju dok ovo snima čuje taj blam koji curi iz zvučnika. Bitch, I'm Loca, baš kao i Bitch, I'm Madonna je trebalo da se zove Bitch, I'm Bora (od boring), jer Madonna nije luda, niti je ikada bila, i ja ne znam koga ona, do sebe, laže. Ne, lutko, ti nisi štucnula u životu, a da time nisi nešto htela da postigneš. Klepio bih i I Rise, sve sa semplom ucveljene provobroke za ljudska prava i "survajvorke", Emme Gonzalez- ne mogu sve te pristupe boljem sutra bez trunke humora. Šta, BRE, nije smešno?!! A možda smo mogli i bez generičkog afro-regeton-trans-popa Ciao Bella koji se, srećom, nalazi samo na deluksdeluks izdanju. A možda i bez nepotrebnog povratka diphaus-popu, a la Deeper And Deeper, koji je doslovno repriziran u I Don't Search I Find, sve sa dekornim referencama na Vogue.

Ali, ako volite Madonnu i ne žmurite na njene melodramske opservacije ljubavi i Štark-Lennon viziju boljeg sutra, nije sve izgubljeno. Čak, naprotiv!

Najjača stvar na albumu (i dalje mi) je Crave, duet sa Swae Lee-jem iz Rae Sremmurda. Negde na pola puta izmđeu Secret i Bad Girl, sa, čini se, neoprostivo potcenjenog Bedtime Stories, ova vrsta tempa i elektro-akustike trebalo je da bude leglo celog albuma. Pristojan flert sa mlađim tipom. Definitivno u Top 30 njenih najboljih stvari. Obožavam Looking For Mercy jer dostojanstveno kombinuje Madonnine godine sa Ray Of Light zaostavštinom, plus ona se iz operisanih peta trudi da peva najlepše što može. Ovo poslednje Madonna demonstrira i u znatno etno-akustičnijoj Extreme Occident sa istim uspehom. Batuka, vokoderizovani elektro-trajbal pop, spada u verovatno najoriginalnije i najradikalnije stvari ovde (možda čak i u Madonninoj karijeri). Gospel kotrlja i savršeno parira raštrkanim semplovima, koji podjednako dolaze iz primitivnog, koliko i tehnološki ultra-naprednog terena. Funana, koja nas sačekuje na deluksdeluks izdanju, je totalno retardirana konceptualna pesma u kojoj Madonna čita pop umrlice preko "here the drummer get wicked" ritma. Dok je slušam sve vreme mislim da "Funana" znači "kaka" ili tako nešto, pa je u tome fora. A u sam vrh uključio bih i Back That Up To The Beat, vrlo zanimljiv haus-pop, koji neprekidno menja ritmove, efektno se igra vokoderima na Madonninom glasu, sve to zasipa vrlo transičnim sintovima, ima neki "daleki" vajb Meksika (sa El Condor Pasa frulicom). Kao njena verzija Se A Vida E ideje Pet Shop Boys.

God Control očigledno puca na pljes-pljes-rukicama Like A Prayer himničnost, i maši, naravno. Ali već je gađanje te mete dovoljno. Nešto slično, s manjim uspehom, Madonna će pokušati kasnije u Come Alive. Crazy je kao i True Blue, više latino, ali podjednako hopskočna, devojčicasta, flertasta. Faz Gostoso, duet sa brazilskom pop divom Anittom, može da izađe na crtu Rosaliji, i da izgubi. Ali, kao moralni pobednik.

Madame X u suštini ne provocira koliko naslovom i svim onim nepotrebnim drangulijama koje Madonna sada već nepotrebno vucara sa sobom. On u najboljim trenucima prikazuje Madonnu kao jednu i dalje očuvanu i prijatnu pop pevačicu kojoj najveći problem predstavlja to što i dalje insistira na svim onim ne-muzičkim stvarima koje su doskora činile ključni deo njene snage i imidža. Ako volite Madonnu, onda je ovde nećete tražiti tj ignorisaćete je tamo gde se najviše trti, a uživaćete u njoj u trenucima u kojima je zaboravila na sebe, u kojima je "uletela u gruv" i prepustila se slobodi koju muzika donosi.

SELEKTAH: 8plusplus/10

9 comments:

  1. druže krstev, sećate se vi onih zlatnih doba mmg bloga kada bi se na svako pominjanje madone sjatio prošireni i dopunjeni sastav njenog srpskog fan kluba da slobodanu objasni gde nije dovoljno ohvalospevio? nedostaju li vam ti ljudi koliko i meni? šta mislite, kojim putevima ih je život odveo? da li su ti putevi nužno korporativni ili ima šanse da su ostali slobodani (hehe) duhom? da li su našli vremena da se okupe i zajedno preslušaju madame x, u ime starih dana? smatrate li i vi da je what it feels like for a girl bio poslednji dobar madonin singl? držite li, kao recimo ja, da i prošlogodišnji album ričarda eškrofta zaslužuje podjednaku slobinu pažnju kao i madonini pozni radovi?

    ReplyDelete
  2. Sa tri solo albuma čija kreativna kriva ubedljivo stremi nuli, Ashcroftov kredibilitet je ozbiljno doveden u pitanje. Obzirom da mu je ovo već drugi diskografski dom, sva je prilika da će uskoro ostati i bez njega. Počeće da pije. Žena (fatalna Kate!) će ga ostaviti i vratiti se Jasonu Piercu. Završiće na ulici gde će ga prigrliti lokalni narkodileri željni da obnove staro prijateljstvo. Đavo će mu zagrebati po tabanima, a muza će ga ponovo uhvatiti za muda.

    Pomozimo mu da do tog trenutka stigne što pre. Nemojte kupiti ovaj album. On ne vredi ni 4 od 10, niti 2 *, niti pedesetak megabajta na vašem hardu.

    ReplyDelete
  3. FREEDOM MAYBACH (: U godini o kojoj u zvaničnoj biografiji ovog milenijalca stoji i: Ту годину памтиће и по сјајним концертима, пре свих, оном који је, по други пут пред њим, одржао Lambchop и, наравно, наступу Нине Настасије, meni tad neznani FM piše, makar i kritično, o nekakvom gorkoslatkom britpoperu; ĆĆĆ.

    Sećam se samo ovdašnjeg pisanija uoči njenog certa kad je MAYBACH jedini put(?) upotrebio smajli: :) odgovarajući nekoj obožavateljki; no, sećanje mi je slabo.
    Madona je resor moje majke, a pošto više ne slušamo muziku zajedno, verovatno nećemo ni ovaj album; recku ću pročitati, pre svega zbog časti ukazane mi komentarom, i omota koji je edgy koliko nije bio nijedan još od "Night time, my time" Sky F; ipak ja ne dobacujem mnogo dalje od https://youtu.be/K4azF38Zeao.

    ReplyDelete
  4. poštovani krstev, uzeću slobodu da pretpostavim da ste prvi put na povečerju s kurtom bili na kolarcu 2004. godine. zaplovimo rekom sećanja zajedno, u spomen jednom nedavno i prekasno usnulom forumu.

    "lambchop su nepojamno dosadni. ja, sa svojim skromnim poznavanjem opusa benda, sve do bisa (kome nisam ni prisustvovao) jedva i da razaznajem neku pesmu. opsti koncenzus u mojoj glavi je da se toku dva sata svirala jedna te ista pesma, koja ima svoj "brzi" deo i svoj "sporiji" deo (alternativno ima i deo u kome wagner poprimi oblicje raspomamljenog tantriste koji ime epilepticni napad, to mi je omiljeni deo)

    gledajuci wagnera i bend sve vreme mi je u glavi igrao u secanju live & swingin cd/dvd (koji svima preporucujem), a to je rat pack nastup martin dina, sinatre frenka i dejvis semi dzunijora. sve trojica imaju malo vise od sto godina, brat-bratu moglo bi se reci da su cak i malo stariji od wagnera kurta. ta muzika je po difoltu malo dalje od mojih godina, intersovanja... razumete? ali showman (shoumen) je showman! kako martin zajebava dzunijora da je ganci, kako svi sve vreme zajebavaju jedni druge da su alkosi, pesma, igra, shala... a muzika po senzibilitetu ne bezi mngo od onoga sto bi wagner hteo sa njom ("da kara i da vara").

    lambchop, svih devet njih smrtno su dosadni. shvaba, kako smo janjic vladimir i ja slobodno interpretirali slajd sleeper gitaristu koji je stajao iza n.e.r.d. dijane varagone, je prvih pola sata koncerta prespavao, onda je strugao po dzitri nekom gedorom, da bi potom otisao u klonju. na kraju nam je svima mahao. kapiram da je ovim poslednjim otplatio sobu hajatu ili palasu gde god ga je ambrozije smestio."

    ReplyDelete
    Replies
    1. vas dvojica sigurno nećete poverovati u jednu od ove dve stvari:

      1) ja sam guglovao da vidim ko je napisao i richarda i lambchop

      2) nakon utvrđivanja identiteta autora, konstatovao sam da sam i pre 15 godina morao mislio umesto vas. i da sam to radio sjajno.

      hvala vam na ovom provrtu kroz prošlost.

      Delete
    2. Samo ti je krivo što su oba šKolarčeva plakata završila u Jagodini - i, da, tadašnji tinejdžer nikad nije bio mlad, bio je uvek star, i kao pravi lambchopper nekoliko dana kasnije otišao je na Vader.

      Ako je Slobodan of Mercy bio i u DOB-u, prepoznao je Disco rossion

      Delete
  5. Javlja se Madonnin fan klub :) Dobra recenzija, na mestu i odmerena. Opet, možemo da se složimo ili ne oko najboljih/najgorih pesama, ali se sigurno slažemo oko njenog propalog vokala. Svakako jedan solidan album i konačno nešto van uobičajene američke korporativne pop mašinerije, iako je ugazila dobro u kulturnu aproprijaciju kako bi se osvežila. Zašto ne neka još umobolnija elektronika nego pre 15 godina sa Mirwaisom, ostaje da se pitamo. PC Music čekaju opet poziv...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jevtićnenadjevtić ili neki drugi nenad?

      u svakom slučaju- madonnin srpski fan klub je rekao.

      Delete
    2. Balkanski fan klubovi su se odavno raspali zbog internih problema. Domaći fan klub je nestao još pre 11 godina, čemu je u najvećoj meri doprineo sedamnaestogodišnji trol iz okoline Budve. Bugarski fan klubovi su se utopili u međusobnim razmiricama, a hrvatski je, poput našeg, uništio hiper-trol. Jedini objedinjeni fan klub je sveden na Fejsbuk i totalno je nezanimljiv. Postojalo je nekoliko pokušaja da se obnovi srpski fan klub, ali je pojedince jednostavno mrzelo, iako imaju sasvim dovoljno vremena za kreiranje sadržaja.

      Album: solidan
      Glas: nije dala maksimum
      Pro: eksperimentalni prizvuk
      Kontra: vokoderi

      Delete