12 July 2019

FRIDUME, NE BUDI PIČKA: FOG FROG DOG - sdgvuigujheriptbnjieoang (Nimavode 2019)

Dragi Srbi sleš srpski rokeri,

izdvojte par minuta iz vašeg gostovanjima-na-festivalima nakrcanog života da posetite Bandcamp stranicu bračko-splitskog benda Fog Frog Dog da vidite kako se i s mnogo lakoće piše pres-materijal koji je a) zabavan, b) informativan, c) zabavan, d) u skladu s vremenom u kome živimo, e) autentičan, f) zabavan, g) odlična refleksija same filozofije benda, možda čak i muzike same.

A, dobra je i stvar kad tako napisan pres-materijal ne bude najbolja stvar u vezi sa vašim izdanjem.


Ako ste voleli prethodno izdanje benda, Split, volećete i ovo, čije ime je nastalo jednostavnim naslanjanjem laktova na tastaturu. Čini se da je bend još više "yachtrockovski" isprofilisao svoje aranžmane u pravcu mediteranskog, tropikalijskog džezi roka, koji bi se u dve reči mogao opisati kao "sletanje dobro raspoloženih Flaming Lips, u društvu sa Devendrom, na Brač umesto u Sao Paolo i pronalaženje sličnih razloga za relaksiranu kontemplaciju života i okolnosti". Okej, u tri reči.

Iako bend peva na engleskom, što je prečesto moja najčešća zamerka autorima iz regiona, ovde to ima smisla, jer i to pevanje na dalmatenglišu deluje kao osobenost umetničkog izraza samog benda. Još jedna lokalna sprdnja sa globalnim tokom, u koji se Fog For Dog (iako im želim svu sriću ovog svita u tome!) nikada neće uliti.

Stvari o kojima FFD pevaju možda motivima (poput jednog od najupečatljivijih na prva slušanja- Parka iz doba Jure) odgovaraju globalnoj kulturi, ali njihova interpretacija je suvereno lokalna, natopljena, sada već proslavljenim, "dalmatinsko kurcoboljnim" humorom koji na naše uši pada toliko pitko da ćete misliti da vas mater ljubi pred san. Kao i u slučaju njihovih nešto talentovanijih i poznatijih kolega, Valentino Bošković, i FFD ljube sintove i retro-kombinacije sa njima uglavnom čine prepoznatljiv i, fanovima Hot Chip, pomenutih F-Lips, ili Super Furries (najočiglednije u završnoj Age Of Life), drag ugođaj.

Relaksiranost pesama, mekost i pitkost aranžmana, i neugasiv mediteranski vajb koji je u samom DNK ove muzike, muziku sa sdfhkjsghlakslakdlkhf bez problema uparuje i sa nedavno vaskrslim i kulturno rehabilitovanim žanrom "yach rocka" koji je obitavao u sličnim vodama eskapizma. Jedino što tamo gde su autori poput Michaela McDonalda i Steely Dan obitavali u nekakvoj "muzičarskoj" disciplini, više podsvesno nego svesno odajući oduška svojim osećanjima, Fog Frog Dog istu tu emotivno-muzičku bonacu filuju maštovitošću i blesavošću jednih Residents, neprekidno u naporu da domišljato pobegnu od strogog obrasca, a da pri tome isti ne naruže previše (kao u finalu dueta sa Irenom Žilić, Travel Alone).

sfdhjghkjgkjgjghlklk impresionira pitkošću. To je jedna, čak i u ovim silnim olujama protkanim letom, "letnja ploča". Letnja i u praktičnom i u filozofskom smislu. Ona posmatra kako nivo mora i temperatura istog raste, uz isto vince za živce na izlomljenom trskom prekrivenoj terasici. Jer- šta drugo?! Ponesite je na letovanje i zaštitite se njome kad vam se učini da nema dovoljno sunca.

SELEKTAH: 8/10



3 comments:

  1. a kamo izvešće sa prvog dana ulaza? ili ćeš u nedelju da sumiraš sva tri dana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nisam očekivao da ćeš pasti toliko nisko da mi se rugaš što ne mogu da izlazim u provod jer imam decu. pri tome, ovih dana i boginjavu!

      Delete
    2. znaš me, lake mete i teška artiljerija. aj pa da deca što pre preleže to, a da ulaz opstane dok eli ne počne da izlazi. leon na prvu loptu zvuči nekako kantautorski, šta znam. samo ne daj na kišobran.

      Delete