12 August 2019

HAIL SATAN?


Velika je verovatnoća da ćete nakon gledanja ovog filma i vi postati (barem malo) Satanisti. Ili da nećete imati ništa protiv njih.

Radnja filma Hail Satan? vrti se oko namere (religioznog pokreta) "The Satanic Temple" da ispred zgrade parlamenta u Arkanzasu postavi svoj spomenik Satani, za to koristeći argument o jednakosti svih religija na tlu Amerike tj činjenici da tamo već stoji kamena tabla sa "Deset božijih zapovesti" (koja, kako saznajemo, datira još iz vremena istoimenog Cecil B. DeMilleovog filma kada je studio za potrebe promocije filma delio slične spomenike šakom i kapom svim gradovima u Americi). Jasno vam je da jedna takva namera nailazi na ozbiljno opiranje u poprilično konzervativnoj sredini.

Ono što je za nas, od ove očigledno uzaludne "provokacije" bitnije jeste što isti služi da se pozabavimo "The Satanic Temple"-om i njihovom agendom. Iako su svi oni, (uslovno rečeno) predvođeni jednookim Lucienom Greavesom, totalni frik-šou sastavljen od svih mogućih socijalnih frindžova, od onih koji su iz društva kastrirani zbog svojih religioznih uverenja, do onih koji su tu gde su, jer imaju "neadekvatno" poimanje pola, izgleda, društvenih normi itd... Međutim, sve njih ujedinjuje to što, pa zakonu koji je na snazi, oni imaju pravo na sve ono što žele, i osećaju. Drugim rečima, "satanski hram" postaje mesto koje im garantuje slobodu koju im zakon koji bi to trebalo da im garantuje ne pruža. Oni se tu osećaju slobodno i dobrodošlo i pronalaze sličnomišljenike sa kojima koriste pokret kao osnovu za provokaciju i realizaciju svojih zahteva.

Iznenadićete se da umesto prava na klanje beba, legalizaciju incesta i vozdizanje Kipa Satane pored Kipa Slobode, većina njih (sem frakcije koju predvodi radikalna Detroićanka Jex Blackmore) traži da se demokratija dosledno i sekularno primenjuje tj da iste one slobode koje "Hrišćani" u Americi nekako po "difoltu" prisvajaju za sebe uživaju i svi drugi. Sam po sebi, "The Satanic Temple" je zanimljiviji kad zagovara borbu protiv sistema i argumentuje istu, nego zbog stvari koje autohtono donosi svojim članovima (deluje da svi oni samo imaju priliku da nastave isto što i do sada s manjom opasnošću da će ih neko prebiti zbog toga, što je, kad malo bolje razmislim, poprilično).

Hail Satan? nas informiše o tome da je američko društvo bilo znatno sekularnije u svom korenu, pa i demokratskije, kao i da je model hrišćanstva koji sada dominira i satire zapravo donela "evangelizacija" Amerike tokom pedesetih kada su na snagu stupile snage haosa i bezumlja olične u tome da "In God We Trust" čak ispisom i na novčanici (koja datira baš otada). U isto vreme, film pruža priliku pokretu da pokaže očekivanu hipokriziju državnih struktura i njihovu evidentnu spregu sa crkvenim strukturama. A i mi dobijamo priliku da vidimo kako su religiozne ustanove, poput bostonske parohije, prve ustale protiv "Satanskog hrama", iako su temeljno i požrtvovano pre toga skrivale i štitile prave sataniste u svojim redovima oličene u pedofilima i silovateljima.

SELEKTAH: 7/10

No comments:

Post a Comment