29 March 2020

THE CALL OF THE WILD


Nova ekranizacija romana Jacka Londona o psu koji je otet u Kaliforniji, samo da bi završio kao jedan od pasa koji vuče sanke na Aljasci imala je do sada nekoliko verzija, između ostalog i jednu sa Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi i jednu sa Richardom Dreyfussom. Otuda možda ne treba da nas čudi zašto bi "jedan" Harrison Ford pristao da glumi u ovom filmu.

Iako Londonov roman esencijalno predstavlja seriju avantura kroz koje je prošao mučeni pas Buck pre nego što je probudio divljinu u sebi, novi film nije pronašao pravu meru u njihovom doziranju, a najviše ćete se prevariti ako budete očekivali da je ovo film o Harrisonu Fordu i psu, i njihovoj avanturi.

Stvari počnu zabavno, i dok je pas u posedu Afro-Amerikanca i Eskimke koji regulišu poštu na Aljasci, zadovoljstvo je gledati kako je reditelj Chris Sanders (The Croods, Lilo & Stitch) oživeo psa kroz niz duhovitih detalja, i u jednostavnim potezima dao karakteristike čitavom njegovom, psećem, timu, koji vuče sanke. Odnos čoveka i psa tu se razvija prirodno, baziran je na žanrovski tipičnim "dođeš mi- dođem ti" scenama i ima sve neophodne elemente dečijeg avanturističkog filma. Što je ovo, pretpostavljam trebalo da bude,

Međutim, po pristizanju u grad i primopredajom Bucka drugim vlasnicima, film se raspada u previše sitnih epizoda među kojima ona s Harrisonom Fordom sada pokušava da se nametne kao ona ka kojoj je sve vodilo, ali to ne biva. A, čini mi se da ne biva ni da je Ford završio kao kod Londona, indijanskom sečom, jer... (zamoljen sam da ne komentarišem to tako više). Kažem, čini mi se, jer sam u tim trenucima više gledao na sat kad će kraj, nego u film.

Nisam bio naročito impresioniran ni buđenjem divljine u Bucku koje je oličeno kroz pojavu misterioznog vuka koji ga prati i povremeno se pojavljuje kao metaforična ilustracija instikata koje Buck treba da posluša u ključnom trenutku.

Deci nije bilo naročito dosadno, ali, rekao bih, da su kao i ja u drugoj polovini izgubili interesovanje, jer se previše ljudi guralo za pažnju zajedno sa Buckom.

SELEKTAH: 5minus/10

No comments:

Post a Comment