04 April 2020

SPIES IN DISGUISE


Mislim da je najveći kompliment koji se može dati filmu Spies In Disguise taj da nikome ne bi bilo ništa čudno da je iznad naslova stajalo "Pixar presents".

Smešten u svet koji je toliko poznat iz niza Bondovih, bondovskih i bondolikih filmova, među kojima najviše Men In Black (i to ne samo zbog Willa Smitha), ovaj film priča priču koju smo već toliko puta čuli i još više puta gledali- o spontanom partnerstvu vrhunskog oblika "nečega" i njegovom dobrodušnom sajdkiku bez koga, zapravo, ne bi bilo uspeha čitave jedne avanture.

Vrhunski oblik ovaj put je oličen u vrhunskom agentu Lanceu koji šmekerskije od bilo koje prethodne analogne verzije Willa Smitha (uključujući i Nicky-ja iz Focus, Stari) radi svoj posao, dok je njegov sajdkik Walter, naučničko siroče koje od malena kreira stvari koje bi mogle da promene svet. Dok jedan širom sveta sprečava zločince u njihovom poslu, drugi u nekom sobičku špijunske agencije smišlja benigne gedžete visoke uspešnosti u borbi protiv neprijatelja. A onda im se putevi ukrste.

Već do ovog trenutka, kroz način na koji je ispričana Walterova biografija, sa nemalom tragedijom, krećemo Pixarevim putevima malog, ne toliko dolčevitastog života. Međutim, prava avantura počinje, kada Walter da bi spasao Lance od zavere koja mu preti i potonjeg hapšenja ovog pretvara u... (nema spojlera!) To je pravi maštoviti Pixarov obrt koji posle na desetine načina i komičarski i vizuelno muze postavljeni obrt i, na moju ogromnu radost, rabi tu postavku mnogo duže nego što smo očekivali.

Samo finale malo više nego što je trebalo vraća film na stereotipne pute tih filmova "za dečake" u kojima akcija kumuje više nego ostalo, ali i taj deo je više nego izmenjen kada krenu da se ređaju Walterovi gedžeti koji su svi od reda namigivanje hiljadama You Tube kanala i svim onim najsumanutijim videima koje mala deca gledaju svetlosnim godinama udaljeni od mogućnosti i da ih njihovi roditelji razumeju dok se smeju i živo reaguju na prizore igračka i predmeta koje gaze točkovi ogromnog pikapa. I slično.

Spies In Disguise je ozbiljno promišljen da proba da bude film koji uzima u obzir ono što njegova publika gleda nezavisno od Holivuda i da proba da napravi što više linkova sa tim sadržajima, bez kompromitovanja svoje ideje i integriteta "holivudskog" animiranog filma. Will Smith kao ni do sada nema problema da se stavi na raspolaganje i pokaže da kameleonski i dalje može da odgovori na zahteve "najmlađe generacije", pre svega sprdanjem na sopstveni račun.

Eli je sama odgledala isti na tabletu dok je bila na semi-prinudnom boravku kod babe i dede. Leon je gledao sa mnom i nijednog trenutka ni meni ni njemu nije bilo dosadno. Da me ne mrzi da po sedamdesetdeveti put odgovaram na pitanje kako golub može da proguta olovku, možda bih ovo i reprizirao sa njim. Videću koliko će kolera vera da traje.

SELEKTAH: 8plusplus/10

1 comment:

  1. Ovaj film sam smatrao velikim ispitom za tebe, ne samo kao gledaoca već i kao oca.

    Šta da kažem sem da si osvetlao obraz!

    ReplyDelete