05 April 2009

SKINS (blogovska disertacija)

Razmisliću triput da li želim da imam decu


Ona zaglavi. Ili ste to planirali.
Life’s fucked.
Onda ono prohoda. Pazi da ne udari glavu.
Life’s fucked.
Onda nauči da priča. Sad imate obavezu da ne lupate gluposti. Jer neko će ih ponoviti.
Life’s fucked.
Onda ono krene u školu. Treba dati sve od sebe da mu to bude najbolje doba. Sve do groba.
Life’s fucked.
A onda postane tinejdžer. I tu vas strefi kakav je vaš život zapravo. Tu shvatite kakvo vam je dete zapravo. Shvatite koliko liči na vas i koliko ne želi da liči na vas. Tu shvatite koliko je prelepo biti mlad, lud i divlji. Koliko je lepo imati bezbroj perspektiva. Koliko je lepo sve prvi put probati. Tu se setite kada ste, kako i koga prvi put zavoleli. Poželite da im saopštite najvažniju lekciju života- nisu svi snovi ostvarivi. Ali, ne želite da pokvarite zabavu.
Life’s fucked. I ne samo to. Nego je i okrutan. Jer se ne menja. Menja samo vas.

Sve ovo pišem nagađajući kako je biti roditelj. Ali supersvestan šta znači biti tinejdžer. Nema ničeg lepšeg. Baš ničeg.

Skins je punoplućna serija o tome. Prava britanska, bez puno pardona. Likovi su sumorni, osetljivi, preosetljivi, zaljubljivi, seksi, usamljeni, osamljeni, otuđeni, beznadežno puni nade. Likovi su odrasliji od odraslih. Samo strpljiviji.Treća sezona Skins je gotova. Da se radi o seriji koja ima više muda nego Insajder govori i to da su na prelazu iz druge u treću sezonu autori promenili čitav kast i ostavili samo jednu devojku iz prethodnog. Jer Skins je ideja. Koncept. Surova i hrabra slika tinejdžerskog života.

U ostalom, evo šta za Skins imdb.com nudi kao keywords:
·
College
·
Trampoline
·
Brother Sister Relationship
·
Teenage Sex
·
Party
·
Sickness
·
Bristol England
·
Gay Kiss
·
Theft
·
Skinny Dipping
·
Friendship Between Boys
·
Drug Dealing
·
Teenage Girl
·
Teenage Boy
·
Kiss
·
Friendship
·
Gay Teenager
·
Sex
·
Group Therapy
·
Boyfriend Girlfriend Relationship
·
Male Rear Nudity
·
Underage Drinking

Meet the new Skins:


Effy je ostala iz prethodnog serijala. Everybody wants to fuck Effy. Jer Effy je cura sa tajnom.Pandora je Effyna najbolja prijateljica. Ona je bandoglava.Cook je happy monday. Večito pijan, nadrogiran, divlji, besan, urnebesan, zaključan. I zaljubljen u Effy.
Freedie je Cookov prijatelj. Lep, visok, pametan, emocionalan. I zaljubljen u Effy. I Effy u njega.

J.J. je Cook-ov i Freddie-jev prijatelj. On je štreber i mađioničar, uvek u naporu da izmiri zavađene. I zaljubljen je u Effy.


Emily i Katie su bliznakinje. Katie svima daje do znanja da je glavna cica, a Emily, nešto stidljivije- da voli cice.

Naomi (i to!) Campbell je stidljiva i pametna plavuša. Koja (ne zna da) je zaljubljena u Emily.


Thomas je sveže pristigao iz Afrike. Trebalo mu je pola dana da postane deo ekipe. I isto toliko da se oseti sjebano.I, dobro, kakav je treći serijal Skins?

Pa, meni najbolji. Ovi tinejdžeri, za razliku od prethodnih, još više (i još mlađe) izgledaju kao tinejdžeri, što njihove velike muke čini još slađim. I gorčim.
Sve likove definiše „sjebanost“ (u nedostatku preciznijeg izraza) kao dominantna crta koja reflektuje probleme sveta, ali i probleme svakog (od nas!) čoveka u takvom svetu. Porodica je potpuno demolirana kao osnovna ćelija društva (Effy, Cook) ili je raskrinkana kao posve idiotska institucija (Emily & Katie, Naomi, Pandora).
Seksualnost možda jeste u modernom (zapadnom) svetu dosegla banalni nivo „ko će koga“ (ili „ko će šta“), ali Skins svedoči o tome da baš oni koji su najotvoreniji za tu ideju imaju najviše problema da je sprovedu u delo. Alkohol i droge su sapatnici nevredni apostrofiranja. Kako u njihovim životima, tako i u ovom tekstu.
Dodajte na sve to i fenomenalan saundtrak, koji, istina, jeste manje radikalan nego do sada, a i neko bi morao da smanji doživljaj sa Asobi Seksu (ma koliko isti bili super). Moje poznovanje mode je skromno, ali osećaj za prisustvo iste baš i nije. Stilizovanost kostima gotovo je perfektno usklađena sa ulogom koju junaci moraju ili su izabrali da igraju u životu.
I, konačno- ljubav. Najveća čarolija ikada smišljena. Moćnija i od Isusa.
Svi pate. Svi bi da vole. Svi se osećaju nevoljeno. Ljubav. Svi su najstidljiviji na tom polju. Svi pokušavaju. Svi vole. I svi pate.
Što bi Kate Bush rekla „poetry in motion“.


P.S. A da li želite da imate i tinejdžere?
2 comments:

  1. JEDVA CEKAM DA POGLEDAM 3. SEZONU. serija je inace bila postala bas hevi.

    ReplyDelete
  2. Brate shizim za owom serijom. . . Extra je. . . Gledala sam 1. i 2. sezonu, a nashla sam na netu i trecu! Whoooopeeee! Inache najjachi lik mi je Cook, a bash mi je sladak Freddie :)

    ReplyDelete