02 November 2018

U BIOSKOPIMA: VENOM


Venom je superherojski film koliko je Ghostbusters horor.
Jedino što je nejasno jeste da li je sve to namerno ili slučajno ispalo tako.
Jer Venom izgleda kao da je neko našao superherojski film iz 1986. i digitalno ga remasterizovao za 2018. Ali je sve u njemu ostavio na idejama, kontekstima, tendencijama, dostignućima iz 1986.
Venom je toliko pun najstereotipnijih klišea da sve obilato izgleda kao parodija žanra.
Jedino što nikada to ne postane, to nikada ne oglasi i sa tim se nikada ne poigra. Sve ostane na samoj granici toga da sve izgleda kao da je baš tako... ispalo.

Pošten i nenaročito informisan gledalac poput mene seo je u kasnom terminu spreman da ga "još jedna" nabudžena akcija održi makar budnim i da još jednom oda počast Tomu Hardy-ju na izloženom ludaštvu.
Međutim, već nakon uvodnog segmenta koji izgleda kao retardirana reciklaža geneze Spidermana (u kojoj je skoro besmisleno pitati se kako je moguće da jedna tako zajebana organizacija koja se bavi monstruoznim genetskim inžinjeringom ima obezbeđenje kao garaža na Obilićevom vencu...), i kada po prvi put čujemo glas Venoma ("elijena"), svakome mora biti jasno da je sve ovo žešća zajebancija, i da ako to ne prihvati- ima da se smori do kraja filma.
Jedino što filma i nema. Stvar pravolinijski ide, kao u prvom snimljenom superherojskom filmu ikada, i ne menja apsolutno ništa. Sem nekakve mangaste orkestracije borbe dva venoma i povremenih sloumoušna u kojima vidimo razdvajanje ljudske od venomske mase, sve ostalo je bolno zastarelo koliko i frizura babuškastotetkaste Michelle Williams.
Tom Hardy ovim filmom hoda i ponaša se kao imitator pripite gorile. Nije jasno da li on zna da je sve ovo zajebancija ili svojim viđenjem superherojske uloge daje takav doprinos.

Impresivno je da je neko ovakav scenario priložio (jedan od tri potpisana scenarista radio je i Things To Do In Denver When You're Dead...), a neko režirao (mislim, Ruben Fleischer je režirao spektakularni Zombieland!), i da je neki studio sve to realizovao, i da se publika, pa ni ja, nije ni zagrcnula, a ni udavila tokom gledanja.

Venom je ili stepenica na dole u našoj evoluciji ili preko potrebna pauza od superozbiljnosti koju su superherojski filmovi sebi nametnuli. Možda je OK da stvari ponekad budu samo- stvarno retardirane.

SELEKTAH: 6plusplus/10

1 comment:

  1. Od Venoma samo https://youtu.be/fHmzFVDjVnM

    ReplyDelete