02 October 2020

PERFUME GENIUS - Set My Heart On Fire Immediately (Matador)

Evo ti srce na dlanu!...


Na saundtraku za povratičku sezonu Twin Peaks našli su se Chromatics, Au Revoir Simone, Sharon Van Etten, Lissie, Shawn Colvin, neki stari znanci poput Nine Inch Nails i Rebekahe Del Rio, neki očekivani poput Otisa Reddinga, neki manje očekivani poput Eddieja Veddera ili sasvim neočekivani poput ZZ Top.
Nije bilo mesta, pretpostavljam iz neznanja, za Perfume Geniusa, ultimativnog izvođača ukletog mesta i jedinog stvarno dostojnog da na toj poziciji zameni nezamenljivu Julee Cruise.
Stvarno ne preterujem.

Set My Heart On Fire Immediately već naslovom sugeriše svoje Twin Peaks poreklo i lojalnost unutrašnjim porivima koji snažnije od bilo čega upravljaju stanovnicima ovog mesta. O muzici i da ne govorim.
Muzika šeta žanrovima lagano kao Arthur Russell Njujorkom, a Russell mi prvi pada na pamet kada razmišljam koji je još autor na sličan način tako lako i suvereno gospodario raspoloženjima svojih pesama dok ih je žanrovski raspolućivao, dograđivao, modernizovao, radikalizovao, apsurdizovao, šmekerizovao i, sveusvemu, činio neodoljivim. Dok slušam Your Body Changes Everything, električni ritam pulsira kao da je 83, gudački instrumenti se nadmeću sa sintisajzerom, a preko svega toga Michael Aldren Hadreas aka Perfume Genius peva kao da Klaus Nomi ima duet sa Davidom Byrneom. Zamišljam na sceni Hadreasa kako u haljini Rebekahe Del Rio sa perikom Lore Palmer pokušava da obuzda strast pred statičnim auditorijumom Twin Peaks krčme "Bang Bang Bar". Da bi već u sledećoj temi, Moonbend (još jedan TP naziv), svetla svenula u crvenu tačku koja lagano šara polunagim Hadreasovim telom dok on secira dušu oko jednog tanušnog drona. Nemoguće je da ne osećate kako se u tim trenucima Bob šeta oko njega kao vuk oko Aske.

Twin Peaks nema pol i ima sve polove. Twin Peaks ima srce. I uloga srca je da uvek bude u vapajnom raspoloženju. Um treba da štuca. A telo da puzi i da se mazi. Perfume Genius, iako kantautor po profesiji, pravi muziku koja je vrlo telesna, vrlo strasna, vrlo mistična. On ide par koraka dalje od ranog Scotta Walkera, u mrak. Nije toliko teatralan, koliko nastupa kao deo nepostojećeg baletsko-plesnog ansambla, koji topi tela oko njega dok on peva šaputavim glasom. Ako zažmurite, to je ono što bi trebalo da vidite. Ako ste u Twin Peaksu, on baš tako tamo nastupa.

Set My Heart... baš kako ime kaže, je ljubavni album, koji, baš kao i svi ljubavnici Twin Peaksa, neprekidno čezne za svojom ljubavi, ne može da obuzda strast, a ni sve upornije izbezumljivanje, sećanje na trenutke. My remembering/ not what it used to be/ My dream/ fell in hazy sheets/ Oh baby blue/ I still see you... peva Hadreas u One More Try. On ili Lora. Ili Agent Dale. Ili dajnerka Norma. Svi oni za koje Twin Peaks nije ništa drugo do mesto na kome sećanja imaju svoju stalnu adresu.

Slušam ovaj album i sećam se kako sam voleo. Razne. Ovaj um, ovo srce, ovo telo! Vraćam se u sopstveni Twin Peaks, gde Bob moje mladosti i dalje širi jezu, a neki razmenjeni pogledi i dalje stoje gde sam ih ostavio pre toliko godina. Bez problema dajem svoje srce Geniusu impresioniran sa koliko talenta on ume da ga razbudi i uzbudi. Perfume Genius je, pored pomenutih, i Roy Orbison i David Bowie (dok je divlji vetar duvao, naročito) i Peter Gabriel (kad je bio najromantičniji), možda i Roy Harper, jer ko može da zaboravi koliko večnosti može da se uhvati u jednu pesmu kao u lup. Ali, nimalo retro. Ništa u Twin Peaksu nikada nije retro, samo nepromenljivo i večito.

Set My Heart On Fire Immediately je u tom smislu- klasik. Moderan klasik. Koji bi bez problema trebalo da poveže i dvadesetogodišnjaka koji je slučajno zalutao u Twin Peaks i one mnogo starije, koji iz njega, već tridesetijednu godinu ne mogu da izađu. Jer voleti je kao smrt, ništa vas ne može pripremiti za to.

SELEKTAH: 10/10

4 comments:

  1. Describe sigurno u top 10 pesama ove godine...

    ReplyDelete
  2. Jedino veličanstvenije od ovog albuma je način na koji si ga živopisao.

    ReplyDelete