30 March 2009

DEAD SNOW

Najjeziviji trenutak ovog horora je onaj kada devojka prilikom vođenja ljubavi u poljskom veceu stavi u usta ruku kojom je njen partner malo pre obrisao dupe


Strašno je univerzalnije od smešnog.


Ili vi znate šta je smešno u francuskim komedijama? Ili ste možda gledali neku tursku komediju, ili belgijsku (wtf?!)? S druge strane sve pobrojane nacije imale su poslednjih godina najzanimljivija, a internacionalno i najkomercijalnija, ostvarenja baš u žanru horora. Francuzi, naročito. (Da, dragi festivalisti autorskog filma, znaaam da vi sad imate desetine primedbi...)

Elem... Norvežani su snimili horor. Koji je u isto vreme i crna komedija. I satira. Ili što je najgore- možda sve od toga.

Šestoro studenata medicine dolazi u kolibu na nekoj norveškoj planini za Uskrs (ako se ne varam). Dvoje od njih su filmski nrdovi, ali to je bitno samo prvih sedam minuta filma. Posle toga to više niko ne spominje, baš kao ni njihov „screamovski“ pokušaj meta-filmštine. Ono što mi do kraja pokušavamo da zaboravimo jeste da su spomenuli Evil Dead. Jedan i dva.


Već prve noći pravo niotkuda se pojavljuje „ukleti Norvežanin“ koji ih upozorava da su snežne planine opasne, jer su preko njih pre 50 godina, u sumrak fašizma, pobegli nemci sa blagom norveških seljaka, koji su krenuli za njima. Ali su u planinama nestali i jedni i drugi. Pa se sad veruje da pored njihovog duha i njihova tela slobodno lutaju snegom...

Sledeći bitan događaj je kada debeli nrd ode u vece, a za njim i cura željna trbušnih oboljenja.

Od tog trenutka film se raspada i dramaturški i stilski i žanrovski. Priča o nazi-zombijima koji se vraćaju po „svoje“ blago malo podseća na The Fog, ali njihova opsesija crevima studenata nema nikakvo opravdanje. U zavisnosti kako se autoru namestilo, neka od stradanja i odbrane od istog su više u duhu klasičnog slešera, ponekad su njegova urnebesna parodija (scena u kojoj se junak spasava od pada niz liticu hvatanjem za prosuta creva zombija), a tek retko stoje rame uz rame sa, pretpostavljam, svojim uzorom- Shaun Of The Dead (obračun motornom testerom i sekirom). Toliko šarenilo pristupa šteti priči i na kraju se sve svodi na još jedan B-film koji strada od sopstvene samodopadljivosti.

A i šta očekivati od reditelja (Tommy Wirkola) čiji je prethodni film, Kill Buljo: The Movie, parodija na Tarantinov Kill Bill. Što jedva čekam da gledam. Stay tuned.


selektah: 5/ 10No comments:

Post a Comment