14 April 2009

My cup of Kofy

K.O.F.Y. – The Return of Secretary General EP (Samizdat, ali ne B92)








Nemam nameru da demistifikujem ovo izdanje. I want to believe.

Ako vas zanima da sami otkrijete o čemu se radi trk u svoj svemirski brodić pa na
www.myspace.com/mykofy

K.O.F.Y. se trka sa svetom, jer u Beogradu nema sa kim. Što je hvale vredna ambicija. Penjanje na prste i virenje u svet iza tarabe najmanje je što možemo da učinimo za urbanu kondiciju našeg grada. Ne znam da li je plesnim izvođačima „lakše“ da im i muzičke ideje budu konkurentn(ij)e sa svetskim zbog toga što ih sama tehničkа produkcija tera da se pozabave „poslednjim dostignućima“, pa ih onda sama tehnologija gura napred, ali prilično je očigledno da radovi naših plesu-sklonih-umetnika lakše mogu da stanu rame uz rame sa svetskim kolegama nego oni naših repera (najveći deo njih) ili rokera (oni koji uopšte imaju иакквог smisla staju u dve telefonske govornice).

K.O.F.Y. –jev debi album je promišljena, duhovita, solidno elaborirana i, na momente, čak odlična zajebancija na turobni svet svetske politike i turobnu atmosferu „klasičnog“ dabstep izdanja. Pod ovim „zajebancija“ nikako ne mislim „neozbiljno“. Naprotiv.

Tematski Return оf the Secretary General je satira na „nebitne“ trenutke svetske birokratije i to na lokacijama gde su apsurdi njene neefikasnosti najveći- u Africi i u Ujedinjenim Nacijama. K.O.F.Y.-jeva naracija koketira sa prepoznatljivom mračnjikavošću sličnih autora (pre svega Kode9 i njegovog kompanjona Daddi Gee-a) i samo povremeno popušta improvizacijama na afro-pop ili rep. Return, kao i većina dabstep izdanja (u album formatu), nije baš najlakša stvar za slušanje, pre svega zbog klaustrofobične atmosfere, ali i zbog posve patosiranih (tragova) melodija. Ali, ovde je pozitivan pomak pametan raspored pesama (ako se o tome uopšte razmišljalo), pa tako centralne teme (bombastična Ne Touche Moi i prerađena Piece Of Me, Britney Spears) unose malo svežine u pravom trenutku i pomažu lakši „tok“ albuma. I, naravno, finalna tema, eltondžonovski dabstep Slow, ima prvorazredni „touch“ srpske sredine, pre svega kroz auto-ironizaciju naših navika & narodnosti.

Vašoj pažnji preporučujem i bonus pesmice koje idu u paketu sa ovim albumom, naročito zbog toga što je među njima i najbolja K.O.F.Y.-jeva stvar, Boat Trip, dvanaestominutni droun-step koji je K. uradio sa Lukom Toyboy-em i Nenadom. Ta stvar pokidaće i sutrašnje izdanje Moć veštica, pa slušajte.

selektah: ***plus ili ****plus (ako računamo i Boat Trip)

(legalan daunloud ovde:
http://rapidshare.com/files/209460021/K.O.F.Y._-_Return_of_the_Secretary_General_EP__With_Bonus_Tracks_.rar.html )


No comments:

Post a Comment