15 April 2009

NOTORIOUS

Samo je kilaža pogođena








Koliko “4Real” može da bude film o jednom od najvećih (barem po jednom kriterijumu) repera svih vremena, ako isti produciraju njegova mama i njegov najbolji prijatelj? Dovoljno vam je da pogledate fotografiju sa premijere i vidite kako uživo izgleda Biggie-jeva mama (desno), a kako glumica koja je igra (levo), pa da vam bude jasno koliko se stvarnost i fikcija podudaraju.


OK, film je umetnička sloboda, ali priča o reperu koji je za života bio “ozloglašen” kao gengster, seksista i ne baš tako simpatičan momak, ne može da bude limunada o dečkiću koji je odrastao bez oca, imao lavovoski apetit za ženama, bio prava drugarčina i još bolji reper i, ono što ovaj film vrlo direktno poručuje, zajedno sa 2Pac-om predstavlja žrtvu medijskog rata Istočne i Zapadne (reperske) obale. Sva je prilika da su Voletta i Puffy želeli da priču o kratkom životu Notorious B.I.G.-a podignu na viši nivo, pre svega odbacivanjem previše ružnih delova, a stavljajući akcenat na momente koji bi od B.I.G.-a mogli da naprave sanjara i uzora i pruže milionima mladih par univerzalnih i afirmativnih poruka.



Zato je Biggie-jevo dilovanje gudre tek stepeničica na putu do uspeha. Zato je Biggie-jevo jurcanje za ženskama njegov (jebigaoprostićemomu) jedini porok. Zato je Puffy (koji mu je na prvom susretu obećao da će od njega za godinu dana napraviti milionera) njegov najbolji drugar i praktično beživotan van funkcije “dobronamernog menadžera”. Zato je Biggie-jeva mama drugi, skriveni heroj ovog filma. Zato su Biggie i 2Pac predstavljeni skoro kao “braća po materi” i zato je za njihov sukob i njihovu smrt uverljivo optužiti druge. Zbog svega toga s pravom možemo da budemo sumnjičavi prema, pre svega, nameri autora da se pozabave istinom i zbog toga je svima najlakše bilo da posegnu za matricom holivudske blokbaster biografije koja je za Biggie-ja (uprkos kilaži), ipak, bila preambiciozna. A nisam siguran ni da je onima koji ništa ne znaju o njemu ponuđeno bilo šta autentično ili intrigantno da Biggie-ja po izlasku iz bioskopa odmah ne zaborave ili ne pomešaju sa prvim crnim debeljucom.

Najsvetlija tačka filma svakako je Jamal Woolard koji igra Biggie-ja. Njegova, pre svega fizička, sličnost (čanakoliki Biggie imao je 200 kila, brat bratu) verovatno je bila presudna. Ali Woolard se dokazao i u profilisanju Biggie-jevog karaktera (kad se namrči deluje strašnije od originala), a i prilično dobro se pokazao kao talentovani i harizmatični reper u većini scena u kojima je Biggie-ja trebalo dočarati samo kao muzičara.




Hip hop još uvek nije dobio biografiju nekog od svojih heroja koja će efektno spojiti sirovost ulica i nadrealnost njihove slike tog sveta.

selektah: four mics/ 10



No comments:

Post a Comment