25 April 2009

MY GIRL

18 godina kasnije
S obzirom da je ovaj film postao punoletan vreme je da kažemo pravu istinu o njemu.

Ovo je najsadističkiji, najpodmukliji, najodvratniji, najdepresivniji, najnehumaniji, najcrnji, najpičkastiji film koji sam gledao u životu.

Čak i vi koji ste ovaj film gledali (sa knedlom u srcu) trebalo bi da nastavite da čitate.

Vada Sultenfuss je dvanaestogodišnja devojčica. Čim nam se predstavi, jasno je da je i otac i scenarista mrze čim su joj dali ovakvo ime.
Njena majka je umrla. Njen otac je grobar koji u podrumu priređuje mrtvace za izložbu pred rodbinom. Njena baka je senilna i poput duha baulja kućom. Vada non-stop hipohondrično trči kod lokalnog doktora ubeđena da joj je ovaj put „nešto sigurno“.U njen dom dolazi Shelly (riba zvana Jamie Lee Curtis), da radi kao šminkerka za poslednji izlazak, ali ona, nakon što se sprijateljila sa Vadom, odlučuje da se sprijatelji i sa tatom i postane mrs. Sultenfuss. Što Vadi, kao i svakom detetu bez majke, pada teško.
Vada je zaljubljena u svog učitelja engleskog. Barem nešto lepo. I neostvarivo.
Njen jedini prijatelj je Thomas koji je alergičan na sve i svašta. Ali njega na kraju film ujede pčela i on umre.


Šta, da niste mislili da vam neću sve otkriti i učiniti sve da vas odgovorim od ovog čistokrvnog đavolovog poturka?!!!

Moja Maša misli da je ovo film o tome kako je život lep i ima smisla uprkos svim ružnim stvarima koje se dese. A one su u ovom filmu groteskno nakamarene.
JA mislim da je reditelj ovog filma, u to vreme šezdesetčetvorogodišnji, a sad pokojni, Howard Zieff, shvatio kako je sve živ kurac. Baš tim rečima. I kad mu je naleteo ovaj scenario on je pomislio- Bože, kako je ovaj ludak (scenarista) namislio da jedno 12-godišnje dete sve ovo preturi preko glave i zadrži osmeh kao da se ništa nije desilo?!! Daj, bre, da ja ovom detetu stavim jedan kalašnjikov u ruke i snimim film o tome kako je ona u želji da svom tati pomogne oko biznisa odlučila da istamani ceo gradić. Vreme je da pokažem svima da gomilanje smrti ne rađa život, već se poput crne rupe samo širi i traži nove žrtve.

Ali mu zlobnici (i producenti) ne dadoše.

I onda je on odlučio da uradi sve kako mu je rečeno. Da stavi šećer na Vadine rane i da da sve od sebe da ubedi gledaoce da šta god da im se desi u životu uvek treba da nastave dalje, isto kao i pre, sa osmehom, američki. I Amerika je poslušala. Snimili su i My Girl 2.

JA mislim da nije humano biti natčovek. Zažmuriti na sve i treptajem progutati tolike tragedije. Jer ako život od nas traži da nešto ne osetimo, onda on od nas traži i da ne osećamo. A(li) kakav je smisao takvog života?

Kroz ožiljke na srcu curi naša snaga. Ali i ulazi svetlost u njega. Shvatam (da se to možda ’telo reći).

Ali Vada ima samo 12 godina. I My Girl je čist sadizam.


1 comment:

  1. e sad jebeno nema nikad sanse da gledam ovaj film! koji KOSMAR.loveless

    ReplyDelete