25 April 2009

MY GIRL

18 godina kasnije




S obzirom da je ovaj film postao punoletan vreme je da kažemo pravu istinu o njemu.

Ovo je najsadističkiji, najpodmukliji, najodvratniji, najdepresivniji, najnehumaniji, najcrnji, najpičkastiji film koji sam gledao u životu.

Čak i vi koji ste ovaj film gledali (sa knedlom u srcu) trebalo bi da nastavite da čitate.

Vada Sultenfuss je dvanaestogodišnja devojčica. Čim nam se predstavi, jasno je da je i otac i scenarista mrze čim su joj dali ovakvo ime.
Njena majka je umrla. Njen otac je grobar koji u podrumu priređuje mrtvace za izložbu pred rodbinom. Njena baka je senilna i poput duha baulja kućom. Vada non-stop hipohondrično trči kod lokalnog doktora ubeđena da joj je ovaj put „nešto sigurno“.



U njen dom dolazi Shelly (riba zvana Jamie Lee Curtis), da radi kao šminkerka za poslednji izlazak, ali ona, nakon što se sprijateljila sa Vadom, odlučuje da se sprijatelji i sa tatom i postane mrs. Sultenfuss. Što Vadi, kao i svakom detetu bez majke, pada teško.
Vada je zaljubljena u svog učitelja engleskog. Barem nešto lepo. I neostvarivo.
Njen jedini prijatelj je Thomas koji je alergičan na sve i svašta. Ali njega na kraju film ujede pčela i on umre.


Šta, da niste mislili da vam neću sve otkriti i učiniti sve da vas odgovorim od ovog čistokrvnog đavolovog poturka?!!!

Moja Maša misli da je ovo film o tome kako je život lep i ima smisla uprkos svim ružnim stvarima koje se dese. A one su u ovom filmu groteskno nakamarene.




JA mislim da je reditelj ovog filma, u to vreme šezdesetčetvorogodišnji, a sad pokojni, Howard Zieff, shvatio kako je sve živ kurac. Baš tim rečima. I kad mu je naleteo ovaj scenario on je pomislio- Bože, kako je ovaj ludak (scenarista) namislio da jedno 12-godišnje dete sve ovo preturi preko glave i zadrži osmeh kao da se ništa nije desilo?!! Daj, bre, da ja ovom detetu stavim jedan kalašnjikov u ruke i snimim film o tome kako je ona u želji da svom tati pomogne oko biznisa odlučila da istamani ceo gradić. Vreme je da pokažem svima da gomilanje smrti ne rađa život, već se poput crne rupe samo širi i traži nove žrtve.

Ali mu zlobnici (i producenti) ne dadoše.

I onda je on odlučio da uradi sve kako mu je rečeno. Da stavi šećer na Vadine rane i da da sve od sebe da ubedi gledaoce da šta god da im se desi u životu uvek treba da nastave dalje, isto kao i pre, sa osmehom, američki. I Amerika je poslušala. Snimili su i My Girl 2.

JA mislim da nije humano biti natčovek. Zažmuriti na sve i treptajem progutati tolike tragedije. Jer ako život od nas traži da nešto ne osetimo, onda on od nas traži i da ne osećamo. A(li) kakav je smisao takvog života?

Kroz ožiljke na srcu curi naša snaga. Ali i ulazi svetlost u njega. Shvatam (da se to možda ’telo reći).

Ali Vada ima samo 12 godina. I My Girl je čist sadizam.


1 comment:

  1. e sad jebeno nema nikad sanse da gledam ovaj film! koji KOSMAR.loveless

    ReplyDelete