14 May 2009

FANOVI (prvi deo): ANVIL. THE STORY OF ANVIL

Najbolji rok film svih vremena i jedan od najboljih filmova ove godine (u kome nema Transformersa)Sve je u srcu! Sve.

1984. na nekom mega-festivalu u Japanu nastupili su Scorpions, Whitesnake, Bon Jovi i Anvil. Samo jedan od njih nije postao mega-popularan i prodao milione ploča.

Kada se na početku ovog filma pojave Lars Ulrich, Slash, Lemmy, baja iz Slayera i počnu da pričaju o tome kako su Anvil „kool“, „opasno dobri“, kako imaju jako puno poštovanja za njih i kako nikome od njih nije jasno zašto taj bend nije postao superslavan, prva misao koja vam prolazi kroz glavu je- hej, kako su uspeli da sakupe i nateraju sve ljude da ovako uverljivo lažu o ovom izmišljenom bendu.

Onda upoznajemo i Anvil, tj alfu i betu benda koji postoji već 30inešto godina- frontmena i gitaristu Lipsa i bubnjara Robba Reinera... Čekaj, čekaj... Robba Reinera, zar se ne zove tako reditelj filma This Is Spinal Tap... Kakav duhovit omaž. Ovo je sigurno docu-spoof!...

A onda počinje priča o Anvil. O prošlosti i sadašnjosti. O nadanjima i stradanjima. O verovanju u sebe i imanju srca. Odjednom postaje jasno zašto metalci nikada neće biti kul, ali će najsrčaniji među njima uvek zavređivati naše iskreno divljenje i poštovanje. Čak i naše suze (Maša je spavala dok sam ovo gledao, te sam u par navrata mogao da pustim suzu, što, inače, činim samo uz filmove).U prvom delu filma pratimo bend tokom „svetske“ turneje koju im je organizovala jedna Italijanka koja je njihov fan. Bend seriju nastupa započinje na festivalu u Švedskoj gde u bekstejdžu sreće razne poznate ljude sa kojima su počeli, ali njih se malo ko seća. Nakon toga slede ponižavajuća iskustva svirki po staroj i novoj Evropi pred pedesetak ili manje ljudi, a sve biva krunisano hedlajning setom na festivalu Masters of Transylvania na kome su nastupili pred 174 ljudi. Dajući sve od sebe kao i uvek. I kada Lips na kraju nastupa stoji sa par rumunskih fanova i objašnjava im kako je čitava ova turneja organizovana za vreme njegovog godišnjeg odmora, a da se nakon toga vraća na posao (kao razvozač hrane za vrtiće ilitakonešto...), svaka razlika između „idola“ i njegovog „sledbenika“ je izbrisana. A vama podrhtava brada.

Svoj trinaesti album This Is Thirteen bend snima sa legendarnim producentom Sabbatha, CT-ijem. Pare za produkciju dala je Lipsova sestra Rhonda. I to je samo jedan od trenutaka kada Lips-ova ili Robbova porodica biva uvučena u priču, s pravom zapitana koliko sve to, nakon trideset godina jalove jurnjave za uspehom, ima smisla. Ali, niko od njih se ne ruga entuzijazmu.


Ovaj rokumentarac ne manjka rokom. Svađa između Lipsa i Robba tokom snimanja Trinaestice jedna je od najnepretencioznije uhvaćenih sekvenci „velikog prijateljstva“ gde je emocionalni angažman učesnika toliki da izgledaju kao dva bračna druga. Što situaciju, s obzirom da su u pitanju dva ostarela metalca, čini tragikomičnom. I u tom neprekidnom kontrastiranju detalja iz megalomanije koja je lajfstajl svakog metalca i malecnih, ponekad ponižavajućih, ponekad superdirljivih, trenutaka iz njihovih privatnih života promiče priča o verovatno najvećem najnepoznatijem metalskom bendu, čiji old-skool metal na tragu Maidena i nije toliko loš.

Nemojte da prekinete film čim krene špica, tu i tamo projuriće po koja epiloška informacija o članovima benda, ali trenutak za plakanje je na samom kraju kada se pojavi crno-bela fotografija iz 1985. na kojoj su Lips i Sacha Gervasi, reditelj ovog filma, kada shvatite da je čitav ovaj film fanovskih ruku delo. U tom trenutku učiniće vam se da sve ima smisla, svaki napor, srca će vam se napuniti nadom, a kosmos će čovečanstvu dati još stotinak godina fore.

selektah: 10/ 10


1 comment:

  1. sram te bilo...ne znas ko su Anvil, a onamo si nesto slusao Cradle of Filth...c,c,c, bas si me razocarao...ali film je odlican, sve pohvale za recenziju

    ReplyDelete