06 May 2009

INDIANA JONES & THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL

(Samo) godinu dana kasnije








Sinoć smo sebi priredili houm-kino užitak sve sa picom i omiljenim blokbaster materijalom. Nije tajna da je Spielberg jedan od mojih najnajnajomiljenijih reditelja. Hoću da kažem- možda vam to nije bilo očigledno iz dosadašnje ponude.

Povratak Indija, inaguracija malog Šaje, povratak Marion, vanzemaljci kao omiljena Steve-ova tematika… čekalo se na to 19 preduhih godina. Uz malo, pa pola mog života! (Ehm… preterah…)

Dakle, gledali smo ovo po drugi put.


Kakvo razočaranje! Avaj, šmrc, plačk, suz, suz… U najboljem slučaju Kristalna lobanja izgleda kao najskuplji treš film svih vremena. U nešto gorem- kao najskuplji omaž treš ekranizacijama jeftine avanturističke literature. U još gorem- neko je žešće štedeo na kinti. U najgorem- kompjuterski efekti kao ponos Lucasfilma su gori od trikova u Susretima bliske vrste, dok je scenograf izgleda bukvalno pravio setove od štapa i kanapa.


Ako ostavite scenario po strani (on je od početka do kraja jedan starački joyride), Spielbergova režija nikad nije bila jalovija. Uvodna jurnjava uz Hound Dog koja nam markira epohu, praktično do kraja filma ostaje najživotnije odrađena sekvenca. Akcijašenja po onom hangaru biće reprizirana u šumama Amazona, kompjuterski mravi bili su mnogo efektnije bube u Temple Of Doom, koreografija borbe na groblju samo nam zamazuje oči da ne bi primetili pozorišnu scenografiju unutar koje se odigrava, spuštanje niz vodopade je već crtani film, a kad stignu u odaju u sa vanzemaljosima imate utisak da su postojala samo tri položaja kamere iz kojih se scena mogla snimiti bez zadiranja u okolne kulise…

I sve je nekako dosadno.

Što je neoprostivo.

Nemojte me danas uznemiravati. Utučen sam.







2 comments:

  1. ,,Slobodane! Slobodane! ",sve zene zaurlase

    ReplyDelete
  2. at sanja

    pa ako su sve žene lepe i atraktivne kao ti, onda to nije loše :)

    ReplyDelete