29 May 2009

LJUBAV JE... ono što ostane kad se sve podeli na dva

SUNSET RUBDOWN – Dragonslayer (Jagjaguwar)


Spencer Krug je pevač grupe Wolf Parade.

Arcade Fire nisu seksi.

Dragonslayer je treći album Spencerovog gistro-manje-bitnog projekta.

Arcade Fire su prerano stigli do Bonoa.

Album Apologies To Queen Mary, Wolf Parade, bio je po mom mišljenju najbolji album 2005. godine. Sada sam još ubeđeniji u to.

Ovo je treći i najbolji album Arcade Fire. Samim tim nema više smisla da oni postoje. Arcade Fire RIP, onda.





Dragonslayer je eksplozivan, toliko da potajno maštate šta bi se desilo kada bi Interpol otkopčali makar prva dva dugmeta na svojim odelima, kada bi se oznojili. U pretposlednjoj numeri Nightingale/ December Song imate, praktično, celoukupnu karijeru Talking Heads, sve zajedno sa Byrneovim solo-čačkanjima world music-a. Naravno da preterujem. Ali, nisam ja kriv što bih uz ovu pesmu na Gazeli odigrao svoju verziju spota Rabbit In Your Headlights.

Početak nije tako suicidan. Silver Moons zvuči kao najlepša pesma koju David Bowie nikada nije napisao. Ali zato sada, kao i ja, samo sluša i ne trepće. Maybe these days are over over now... kažu stihovi.

Idiot Heart zvuči kao bilo koja brža pesma Interpol, samo sa osmehom, a ko-vokalistkinja Camilla svojim belendsebastijanastim vokalima stvar čini podnošljivom i za brucoše.

Sunset Rubdown više nego Handsome Furs liče na Wolf Parade. Možda zato što je i njima bliskija ideja paradnog orkestra koji maršira u susret apokalipsi. Čas škripeći gitarama kao kočnicama (Black Swan), čas razgaljujući okupljene svatove weezerastom Paper Lace.




Možda sam previše puta spomenuo Arcade Fire. Možda.

Možda je trebalo da se pozabavim tom eksplozivnom dramatičnošću (kojom moderna „nezavisna“ muzika manjka) na malo anonimniji način. Da napomenem da je poželjno da instrumenti povremeno pršte umesto da sviraju. Da pevanje bez želje da se izgubi glas (ili barem ne izvitoperi u nešto visoko i kreštavo) nema smisla. Ili da je sintisajzer prijatelj rokenrola.

Sunset Rubdown su seksi. Kao sedma godina veze- seksi. Kad više ne strahujete zbog utiska koji ćete ostaviti. Već samo jeste. Seksi.

selektah: ****2/3 (ova poslednja devetominutna stvar mi je malo previše... smirena?)

No comments:

Post a Comment