30 June 2009

HE’S JUST NOT THAT INTO YOU

Ovo je film za žene koji od početka do kraja insistira samo na jednoj stvari- žene su neviđeni imbecili! Primer? Gigi: „So, what?! I’m suppose to run from every guy who doesn’t like me?!“






Ovaj film nije režirao Steven Soderbergh, ali to ga nije sprečilo da pokuša da bude romantična komedija koja ima 8 glavnih junaka, ljude koji se obraćaju kameri i trajanje od 129 minuta!

Ken (Licence To Wed, Sisterhood of Travelling Pants) Kwapis snimio je ovaj film prema bestseleru (plašim se da proverim da li je zaista) He's Just Not That Into You: The No-Excuses Truth to Understanding Guys koji su napisali Greg Brehendt (majka ga je tukla vrelom peglom dok je bio mali, pretpostavljam) i Liz Tuccillo (čeka promenu pola, u to sam siguran). Uzdržaću se od špekulacija kako je došlo do toga da se Ken pozabavi ovim materijalom i samo ću pretpostaviti da je verovatno njegova draga prijateljica Jennifer Aniston od svoje drage prijateljice Courtney Cox čula da ima neka sjajna knjiga koja se bavi muško-ženskim odnosima (ali 4REAL!) i koja konačno (vredelo je čekati) otkriva ženama skrivene mehanizme tj naličje dejtovanja i imanja veza (u kojima su muškarci, treba li napominjati, večito grozne i samoproklamovane kolovođe!). Jennifer je potom oduševljenje podelila sa svojom dragom prijateljicom Jennifer Connelly koja je o toj knjizi već slušala od svoje drage prijateljice Jennifer Garner kojoj je tu knjigu kupio njen muž Ben Affleck za Dan zaljubljenih (bila je na popustu, a on je stipsa). Zaintrigiran tolikim interesovanjem žena za ovaj bestseler, Affleck je seo i pročitao ovaj non-fikšn i zgrožen prikazanom mizoginijom odmah je pozvao svog prijatelja Kevina Smitha da od toga naprave komediju u kojoj će Jay i Silent Bob biti ponaosob inteligentniji od svih ostalih žena u filmu. Zajedno! Kevinu, naravno, nije palo napamet da tako edži materijalom provocira svoju suprugu-feministkinju pa je Afflecku spustio slušalicu. Međutim, Drew Barrymore koja je bila kod Kevina u gostima zainteresovala se za priču i kada je čula da postoji mogućnost da bude snimljen gluplji film od Beverly Hills Chihuahua u kome je glavna junakinja ženskog pola, odmah je zatražila ušeće u istom. Scarlett Johansson, ljuta na Woody Allena što je ispušila za četvrtu saradnju sa njim, odlučila je da se osveti inteligentnim strujama Holivuda blanko pristankom na prvi projekat koji joj bude ponuđen.




Kwapis nije gubio vreme, pa je tako i ona ubačena u mid-A holivudski tim, koji je potom dopunjen sa (božanstvenom) Ginnifer Goodwin kojoj je, baš, zapalo da glumi najimbecilniju među najimbecilnijima i Bradley Cooperom, kome je, baš, zapalo da glumi jedinog muškog gada u celom filmu.
Nakon što je ekipa kompletirana, a honorari (ne)pravilno raspoređeni i dogovoreni pristupilo se specijalnom tumačenju scenarija svim trudbenicima koji rade na filmu, a koji bi u nekom trenutku mogli dići bunu, jerbo su žene u ovom filmu prikazane kao organizmi tek malo inteligentniji od muva, čija je jedina svrha u životu da se lepe na govna. A to su muškarci (nezavisno od toga da li su na njih uspele da slete ili ne). Bez želje da ulazim u to šta je okupljenima tačno rečeno pretpostavljam da su korištene sledeće reči i izrazi: „inovacija romantične komedije“, „brak“„mogućnost multiplih poistovećivanja“, „brak“,„ko od nas nije...“, „brak“,„ženski princip“, „brak“, „skidanje maske (a možda i „mraka“) sa dejtovanja“, „brak“, „ženska prava“, „emocije“, „brak“, „mi, žene“, „brak“, „ja, žena“, „brak“, „i mi, zvezde, smo ljudi kao vi, gledaoci“, „brak“.



Tako temeljan pristup filmu rezultirao je delom u kome žene razočarane svetom kojim su ih muškarci okružili (a ne misli se tu samo na njihovu dick-dominaciju, već i na svu dostupnu tehnologiju „koja ih samo zbunjuje“) žele da se vrate u nekakvo neo-kameno doba u kome smuvavanje neće biti ništa komplikovanije od udarca toljagom, ali zato će ono posle trajati zauvek (ili, barem, dok u pećinu ne proviri Tiranosaurus). To što će se nekim ženama dešavanja u ovom filmu pričiniti kao „ženski vapaj“ za „povratkom romantici“ najviše govori o tome da smo iz pećine džaba izlazili.

selektah: ... A možda je Maybelline! / 10


4 comments:

  1. ali do jaja
    dunja

    ReplyDelete
  2. recinzije ti dobijaju na " UMF"- u sto bi rekli englezi . kakav si ... do ingenioznosti - bobica genotype sarcasm -jedinstven si vlasnik takvog DNK :)

    ReplyDelete
  3. OVO MALOPRE SAM BIO JA BANE

    ReplyDelete