24 June 2009

Premijere: TRANSFORMERSI 2: OSVETA PORAŽENOG

Moje srce se transformisalo u kamen








TRANSFORMERSI 2: OSVETA PORAŽENOG/ Transformers 2: Revenge Of The Fallen

r. Michael Bay

selektah: Boom Biddy Bay Bay/ 10


Na jednom tasu moja čast, na drugom moja ogromna ljubav prema prvom delu Transformers-a. Svuda okolo vi, spremni da me bloguzite šta god da kažem.

Digitalni sat menja cifre. Trebalo bi pustiti ovaj post. Dig-Tik dig-tak dig-tok dig-tik dig-tak dig-tok...

Sa drugim delom Transformers-a neke stvari su malo jasnije. Najočiglednija je ona da je tokom pisanja scenarija i snimanja prvog filma Spielberg, kao izvršni producent, bio daleko više angažovan oko celog projekta. Zbog toga su svi njegovi karakteristični momenti poput junaka-tinejdžera, prijateljstva između vanzemaljca i čoveka, karikaturalno komičnih epizodista, insistiranja na paralenom razvoju fantazije (ljudi) i fantastike (svi ostali)... i bili najbolji momenti prvog dela. Druga očigledna stvar je da je, uprkos mojim ogromnim simpatijama, Michael Bay nepopravljiva seljačina! Čim je, dakle, Spielberg otišao da protegne noge i vidi kako napreduje njegov Tintin, Bay je materijal koji kod tinejdžera (i svih koji se tako osećaju) toliko podiže nivo testerona da dobijaju tikove u desnici ruci, pretvorio u jalovo izdrkavanje nakurčenog matorca koji je s brdom para ušao u prodavnicu sa petardama i vatrometom.

O, da. Vrlo sam besan.





Sa tek sedam minuta većom dužinom nego prvi deo, Osveta poraženog deluje kao da traje jedan i po Prohujalo s vihorom „and not in a good way“, što bi rekli Ameri. Taj utisak najviše dolazi od toga što je ioanko raskopusan zaplet svakih deset minuta zatrpan desetominutnim fajtovima Autobota i Deseptikona oko kojih neprekidno, poput Liliputanaca, američki vojnici nešto pokušavaju da urade. Uvodnom sekvencom na saobraćajnoj petlji („Šangaj“) Bay je pokušavao da parafrazira i nadmaši samog sebe i urnebes koji je priredio u drugom delu Bad Boys, i vratolomnost, efekti, pa i fakin urnebes izgledaju fenomenalno, ali, kako film odmiče, isto to samo bučnije, vratolomnije, efektnije, i fakin urnebesnije postaje sve zamornije, dosadnije i, da budem iskren, u ovoj rečenici iz hiljadu delova, i, brate, teško za praćenje!

Kao što morate da znate prvi deo završio se trijumfalnom pobedom Autobota nad Deseptikonima, a Sam je ulovio Mikaelu. Drugi deo počinje pričom o tome kako su i Autoboti i Deseptikoni već bili na našoj planeti pre ko zna koliko hiljada godina (tačan odgovor: 18), i to je ilustrovano sekvencom koja toliko smrdi na Emmerichov 10.000 B.C. da sam već tada pretrnuo ko da letim Er Fransom iznad Atlantika. Odatle se razvija priča da potomci tih, zlih robota pletu način da stignu na zemlju, pronađu preživeli deo „kocke“, i uz pomoć njega stignu do Energotrona kojim će uništiti sunce i shebati nam planetu. Do ovde je sve, dakle, klasičan Bergman.




Paralelno s tim Sem odlazi na koledž gde otkriva da je parčence „kocke“ prenelo svoja znanja na njega, pa tako on postaje predmet potrage zlih robota, što je, valjda, di lejmest vej EVR! da zadržite glavnog junaka u priči.

Nakon upoznavanja starca Deseptikona (koji je prebegao na stranu Autobota) i sedamdesetdevet spasavanja studenta Sema kasnije stižemo u Egipat, gde Bay, znajući koliko Ameri putuju i poznaju svet, sjedinjuje jordansku Petru i egipatsku Dolinu Kraljeva, sa priključenijima, u pojas oko piramida, što sve ne bi bilo problem da nas u superextended verziji ne čeka ponovo „Šangajska“ sekvenca samo što ovaj put najviše strada sirota Keopsova piramida.

Čitav ovaj stampedo od Amerike do Egipta povremeno je prošaran trećerazrednim American Pie forama zahvaljujući kojima bez problema možete da prepoznate ko u publici subotu uveče provodi zakucan uz vatrogasca Radoša i nove avanture češljajuće babe. Čime je iovako problematična uzrasna granica Transformers-a sa (onih koji se osećaju kao da imaju) petnajs spuštena na (one koji će zauvek ostati na uzrastu od) 10 godina. U ostalom, ako pažljivije pogledate šta piše na posteru u vrhu ovog teksta, hedlajn kojim je promovisan ovaj film je „more ALIEN ROBOTS, bigger EXPLOSIONS and much more MEGAN FOX“. Da sam to video pre gledanja filma tačno bih zaplakao.



I, ako neko može da mi kaže u kom tačno trenutku se na kraju u boto-tabačinu uključi fakin Fallen robot koji, inače, ceo film provodi opšteći sa satelitom na prijatnoj udaljenosti od zemlje?

O tome da je Samovog pajtosa sa koledža trebalo da igra Jonah Superbad Hill, koji je potom zamenjen nekim meksičkim bolidom kome najveći deo svoje karijere odlazi na 248 epizoda sapunice „Iskopaj mi oči, majko, da ga ne gledam“ (Chopo mi los ojos, mama, so non tivo lui) ne ćelim in da vah prižan... Eto, reči mi se transformišu od besa!

Za nedelju dana idem da gledam ponovo. Možda je problem do mene.



6 comments:

  1. dakle nacula sam da je film ne gledljiv, a onda sam videla recenziju mog drugog omiljenog filmskog kriticara http://www.bbc.co.uk/blogs/markkermode/ toplo preporucujem, takodje i ovo ako vec nisi video http://www.youtube.com/watch?v=bXGWZxI9lAs dunja

    ReplyDelete
  2. cekaj, ja sam mislio da sam ja tvoj omiljeni filmski kriticar...

    ReplyDelete
  3. a sta losha je kao mikaela ??? dirty old bastard ( bane )

    ReplyDelete
  4. Nije losa... ali Shajo je mnogo iznad njenog nivoa. Iako na prvi pogled deluje obrnuto

    ReplyDelete
  5. pa ti ces uvek biti broj jedan dunja

    ReplyDelete
  6. zelim da naglasim da sam intenzivno mrzela manje-vise svaku sekundu prvog dela.

    drag je on tupson i ona je vrhunska, ali jedan je crtani iz kad-sam-bila-mala.

    ovo cu zaobici u vrlo sirokom luku.

    a jos ako se ni tebi ne svidja...

    ReplyDelete