21 July 2009

LJUBAV JE... set vežbi za srčani mišić

THE GOSSIP – Music For Men (Columbia)



Ako su pre nekoliko godina Franz Ferdinand snimili tip-top disko album za indi momke koji vole druge indi momke, The Gossip su snimili isti takav za curice koje bi od svih poslova prvo prihvatile onaj da rade kao izbacivačice u klubu. Ako nastavite da čitate otkrićete da li sam uspeo da vam (a i sebi!) razjasnim zašto se ta(kva) ploča i meni sviđa. I to hebeno mnogo!

Nakon što je zajebao Metallicu i naložio Hatfielda i Ulricha da je skroz OK da sa skoro pedeset godina praše spidmetal kao da imaju osamnaest, Rick Rubin je i ovde mogao da dođe na neku sličnu genijalnu ideju i da, recimo, Gossip ubedi da povampire svoj grrrl-rok sa prvih izdanja (That’s Not What I Heard, Arkansas Heat EP), jer tako ovih dana žene (više) ne praše. To možda ne bi bilo loše, ali ovo je bolje.

Kako nam Music For Men pokazuje, Rubin je slušao Le Tigre, Franz Ferdinand i LCD Soundsystem, a u svoje vreme verovatno nije mrzeo Blondie, ESG, The Slits ili Chic. Frontmenka Beth Ditto, seksi bubnjarka Hannah Blilie i crni basista su, ionako, već bili na tom putu.

U odnosu na Standing In The Way Of Control, koji ih je probio (najviše u Britaniji), Music For Men zvuči sigurnije, eksplozivnije, kompaktnije, plesnije i jebeno seksi! Rubin produkciju nije prebudžio sintisajzerima i drugim disko/80s pomagalima, nije po svaku cenu insistirao na zvuku isfabrikovanog disko/fank-panka od koga ovih dana ne može da se živi. Naprotiv, Music For Men je ukusno i suvo aranžiran tako da najveći aduti benda (Ditto i seksi bubnjarka) uvek budu mišić na kome počiva pokret cele pesme.



Prvi singl, Heavy Cross, je seks bomba teška kao Ditto i grrrl-disko kakav James Murphy ne bi umeo da napravi čak i kada bi promenio pol. Dimestore Diamond postavlja princip na kome je većina pesama napravljena- moćni glas Ditto i Blilieno bubnjanje su u prvom planu, dok bas i ostali prilozi ispod toga daju aromu. U muškijim 8th Wonder i Men In Love piški se po Arctic Monkeys, u diskastijim Love Long Distance i For Keeps po Franz Ferdinand, a u Pop Goes The World imamo supermoćan pop singl napravljen mahom od LSD Soundsystem delova. Vertical Rhythm zvuči kao The Strokes obrada E.S.G. koja u refrenu probija i u nešto što bi Axl Rose mogao/ voleo da uradi. Isto važi i za 2012. Love And Let Love je najbliže što će The Gossip prići Pet Shop Boys, a pred-finale Four Letter Word sa svojim Massive Attack dab basom melje sve pred sobom dok Ditto preko toga cepka svoje srce pričom da se više nikada neće zaljubiti. Bez garažnjikavog bonusa Spare Me From The World smo itekako mogli.

Ako imate klub, ako imate didžeja, ako imate cice u klubu, pa makar i sa muškim frizurama, znate šta vam je otpanjiti do daske. Ako nemate, eto ideje kako da maštate uz Music For Men.

selektah: * * * * plusplus


13 comments:

  1. joj, pa ovo je smor. :(
    vristeci smor, pride.

    ReplyDelete
  2. pride? gay pride?

    ReplyDelete
  3. mnogi su pokusali da urade disko, a da ostanu rokenrol, sa mlakim rezultatom. ucinilo mi se da su YYY prilicno mudro postupili poslednjim zahvatom, no - hate to say it: ovo je uzbudljivije. da, da...i ja nekoc pomislih da nemam nista zajednicko sa transgenderom antonijem niti debelom lezbejkom iz oregona, kad li...

    ReplyDelete
  4. zaigra mi srce kad vidim jedan normalan komenatar.

    nisam siguran koliko je homo/hetero/bi/polnost ovde igrajuci faktor? mislim da je muzicki potencijal gossip ovde odlicno iskoristen. s druge strane trenutno sam u neljubavi sa album yyy. nervira me sto ne zvuci kao najbolji album ove godine svaki put kad ga pustim. a jedno vreme je bilo tako.

    ReplyDelete
  5. pa naravno, i ja se nerviram iz istog razloga! sve vreme sam uverena da su YYY nasli kljuc, i posto je to ipak jedan od mojih omiljenih bendova, bar u ovom milenijumu, [da, ici cu dotle da i to tvrdim] kljuc su zapravo tek gossip izvrteli do kraja i bez milosti.

    sto se tice polnosti i seksualnog opredeljenja, taj deo bi trebalo da je sporedan, cak i u mom komentaru, medjutim primecujem da je zamka paradiranja sa time u cinjenici da ce bend tipa le tigre u sustini uvek biti pre svega bend za lezbo skvadru. doduse, za srbiju ne mogu nista da garantujem, posto je srbija uvek bila specijalna [i specijalan slucaj]. ne uspeva svako da dodje do te neke univerzalnosti. koja na kraju mozda samo ima veze sa...kvalitetom?

    ReplyDelete
  6. sad sam se zainteresovao- jel to privatni sleng ili izraz koji se negde koristi, a ja ne znam?

    ReplyDelete
  7. pa ovaj...bila neka serija 'smogovci'. mozda ima kod bratoljuba klaica :D

    ReplyDelete
  8. 'smogovaca' se secam. izraza ne. mislio sam da je neka dalmacija, split... tako zvuci.

    ReplyDelete
  9. eloiz sampanjet27 July, 2009 18:45

    ja sam homofopkinja.

    ReplyDelete