31 August 2009

Premijere: LJUBAVNICE

Jedna skoro sasvim obična srpska priča snimljena na engleskom, sa Joaquinom Phoenixom umesto Nenada Jezdića, sa Gwyneth Paltrow umesto Nataše Ninković i Vinessom Shaw umesto Pauline Manov








LJUBAVNICE/ Two Lovers

r. James Gray

selektah: 7plus / 10


Dosta toga je neobično u vezi sa ovim filmom. Prvo, činjenica da smo ga Maša i ja gledali u (očekivanom) društvu još nekoliko parova i koleginica sleš baba-tetki na zajedničkom izlasku, ali i sa pet muških tinejdžera za koje sam bio ubeđen da su promašili salu i došli na Transformers-e. Jok! Jesu pričali ceo film, ali su ostali do kraja. Druga stvar tiče se samog filma tj scenarija za isti. Iako su ga potpisali sam reditelj (Gray) i Ric Menello, ja sam ubeđen da je to delo nekog perspektivnog srpskog scenariste, a možda i samog Olega Novkovića.


Radnja filma Two Lovers smeštena je u Njujork među (ne)uspešne Jevreje koji imaju sitan biznis tj bave se „hemijskim čišćenjem“. Naš junak, Leonard živi sa roditeljima, iako ima 30inešto godina (što je u američkim godinama „proš’o voz!“), a njegova soba, i njihov stan, izgledaju kao bilo koja stambena jedinica pristojne srpske građanske porodice koja je krahirala pod Miloševićem. Još bizarnije je što se roditelji prema Leonardu odnose sa istim „pravimo debila da bi postao čovek“ razumevanjem sa kojim se podižu brojni srpski momčići. A najbizarnije je što je Leonard već mesecima sheban, jer ga je cura sa kojom se verio ostavila (razlog: test je pokazao da bi njihova deca mogla biti defektna, jer imaju neka slična krvna sranja). Zbog toga on na početku filma samoubilački skoči u ladni okean i zbog toga se njegovi roditelji ponašaju kao Nikola Simić i Eva Ras.




I baš u trenutku kad mu (po ko zna koji put) deluje da je sve izgubljeno, Leonard upoznaje dve cice. Jedna je Sandra (Shaw), ćerka poslovnog partnera njegovog oca, kojoj se on dopada, i Michelle (Palthrow), shebana komšinica, koja se njemu dopada. Film prati vrtlog osećanja u koje Leonard upadne nakon poduže apstinencije, razapet između toga da spase Michelle, za kojom mu srce kuca, i činjenice da nikad neće sresti bolju ženu od Sandre, koja mu je ona neočekivano odana (a to je ipak turn on za muškarce).


Ako vama izgleda da je sve do sada napisano blago u neskladu sa ocenom koju sam filmu dao, to je zato što gledajući Grayevo ostvarenje zaista imate utisak da vas neko zajebava. Sve je u njemu toliko ne-američko odn. toliko površno „američki“ da je rezultat takvog postupka film koji rezonuje neočekivano autentičnom atmosferom i primamljivim osećanjima, iako se bavi stvarima koje smo videli toliko puta, pa čak i na sličan način. Samo ne u američkom filmu sa blokbaster zvezdama!




Epizodisti (valja spomenuti vazda frigidnu mamu Isabellu Rossellini u svojoj neočekivano „toploj“ varijanti) su dočarani vrlo empatičnim detaljima, dijalozi tek malo, ali dovoljno, izmiču predvidljivim tokovima, scenografija je smeđa i siva, u Njujorku je hladno, bez pretenzija da se grad dočara kao takav. Zbog svega toga Two Lovers vam postaje vrlo blizak, iako to niste očekivali.

Dodajte na sve to i vrlo sumoran hepiend i dobićete jedan ilustrativan primer da muškarci (sledi spojler!) i u trenucima kad im je najteže ne zaboravljaju da uvek mogu da se vrate tome da budu samoljubivi kalkulanti.





6 comments:

  1. hm, joakim i gvinet... ljubavnice... ako mi ostane od plate za jednu bioskopsku ulaznicu vidishmo se u mraku kino sale
    n.

    ReplyDelete
  2. Zakacio na televiziji emisiju o snimanju, kazu radjeno po pripovetki "Bele noci" od Dostojevskog, pa mozda odatle ta atmosfera "neamerikanstine".
    Mada, posto sam procitao tu pricu , a i gledao istoimeni Viskontijev film sa Mastrojanijem , ne vidim kakve veze ovaj film ima sa time.
    To su valjda te slobodne interpretacije i tumacenja... Uostalom ,ionako je i moja profesorka srpskog u gimnaziji pre 12-ak godina tvrdila da se lik iz Kamijevog "stranca" pokajao zbog svojih postupaka !?! Ludilo...
    Valjda nije slusala "killing an arab" od Cure-a.

    ReplyDelete
  3. čudi me da nisam primetio to za "bele noći". ali sad je mnogo jasnije, mada saznanja baš i ne idu u prilog filmu.

    što se mersoa tiče, jasno je kao dan da se radi o latentnom homoseksualcu i da je čitav film njegov pokušaj da se obračuna sa tim i ratosilja 'takvih strasti'...

    ReplyDelete
  4. ja nisam bas doziveo mersoa kao potencijalni "gay bar" ,ali mozda njegov cin i ima neke veze sa tim.
    istina, mozda bi trebalo da opet procitam knjigu posto je poslednje citanje iste palo pre 5-6 godina ,pa da vidim da li bi prepoznao u njoj to o cemu govoris.
    sad kad razmislim mozda u toj smrti keve sa pocetka moz' da se iscacka neki edipovski kompleksic, vidjecu...
    vise sam ispricao tu pricu sa profankom u kontekstu toga da je potpuno promasila poentu knjige i da onda taj potpuni promasaj od zakljucka seje okolo a vecina ljudi(djaka) nece da pokrene mozgic i prima njen zakljucak zdravo za gotovo, a tako i ova ekipa pametnjakovica iz filma tumaci slobodno dostojevskog pa onda od klasika naprave paju i jareta(mada su i oni mozda sada klasik?) i jos se hvale okolo kako su mnogo pametni.

    ReplyDelete
  5. eh, bre, danilo, pa nemoj svaki moj adhoc komentar da tretiras kao plod iscrpnog misaonog rada. skoro sam nekim poslom čitao 'stranca' i sad mi tako izgleda. valjda nisam jedini kome se tako učinilo...

    što se tiče, two lovers, nije to baš paja i jare. pogledaj, ako nisi. mislim da ćeš i sam biti iznenađen da te prič(ic)a radi, a da ti ni samom nije jasno kako i zašto. ili jeste, ali nećeš da priznaš...

    ReplyDelete