12 September 2009

LJUBAV JE... kad imate više volje, nego pameti

MASSIVE ATTACK – Splitting The Atom (Virgin)


Ako ne računamo saundtrak za film Danny The Dog/ Unleashed, Massive Attack su svoj poslednji album, 100th Window, izdali pre 6 godina. Da li zbog treme i nesigurnosti ili zbog kreativnog eksperimentisanja, uskoro (u oktobru) izlazi novi EP sa četiri pesme koje bi trebalo da se nađu na novom albumu koji je najavljen za početak sledeće godine. Evo, šta vas na njemu očekuje.



Splitting The Atom (uključujući Horacea Andy-ja)
OK, šta imamo ovde- jedna oldskool hip hop handclap, lupovani sempl kakav je mogao da krasi drugi album Portishead i tokom prvih četrdesetak sekundi Daddy G pokušava da zvuči kao Leonard Cohen. U refrenu se uključuje Horace Andy i pesmica postaje nešto nalik gospelu koji izvode vudu Kolibriji. Na prvo slušanje- ravnodušnice. Na drugo- ’bote, jel ovo masterpis?


Pray For Rain (uključujući Tundea Adebimpea iz TV On The Radio)
Zvuči kao remiks TV On The Radio koji su uradili Massive Attack. Što je, priznaćete, vrlo neoriginalna podela posla.

Psyche (uključujući Martinu Topley- Bird) (Van Rivers and The Subliminal Kid RMX)
Povratak na saradnju sa Tricky-jevom Martinom je pre „safe-play“ nego „povratak korenima“. Mračni duboki bas talasi, prošarani nečim što izgleda kao semplovani poj delfina, preko koga pluta Martinin božanski glas (i dalje!). Atmosfera je na nivou, pesma baš i ne. Iako se radi o remiksu, nisam siguran da su MA mnogo drugačije zamislili original.

Bulletproof Love (uključujući Guya Garvey-ja iz Elbow) (Christoff Berg RMX)
Svi znamo da su Elbow obradili Teardrop. Svi znamo da su Elbow= Tindersticks + Massive Attack. Pa, kako je onda ova njihova saradnja drugačija i nepredvidljivija od toga? Garvey peva kroz vokoder! Berge je ispod njega nabudžio bas. I sve zvuči kao dosta nesrećno spareni demo dva autora sa različitim ambicijama, koji, pri tome, na sred pesme eksplodira u nešto što su Underworld radili pre sedam-osam godina.

Ako je suditi po ovom EP-iju, biće dobro ako novi album bude što manje ličio na njega.

selektah: **




6 comments: