01 September 2009

Premijere: MEĐUNARODNA ZAVERA

Još jedan neuspeo pokušaj vraćanja špijunskog filma na evropski teren










MEĐUNARODNA ZAVERA/ The International

r. Tom Tykwer

selektah: 2 / 10


Sa izuzetkom svog probojnog filma, Run Lola Run, Tom Tykwer nikako, imam utisak, nije uspevao da pronađe meso u materijalima koji su mu potom nuđeni, ali se silno trudio da od njih napravi „veliki film“. Veliki novi staroholivudski film. Heaven je magično dočarao pejzaže ruralne Italije, ali je propustio da od Cate Blanchet napravi heroinu koju ćemo želeti da spasemo. Perfume: The Story of Murderer nije uspeo da na film iznese osnovni motiv svog bestselernog predloška (miris), ali je imao jednu od najuzbudljivijih masovki u poslednjih deceniju dve. Filma Die Krieger und Der Kaiserin se ne sećam, čak ni da li sam ga gledao... dešava se. Kako god, The International slično ovima koje sam gledao pokušava da raskošnom šetnjom kroz nekoliko svetskih gradova (Istanbul, Milano, Njujork...) stvori utisak da gledamo demontiranje jedne vrlo ozbiljne svetske zavere, koja se, kako nam epilog predviđa, sasvim sigurno odvija i dok ja ovo pišem, a vi ovo čitate.




Clive Owen, koji otkako je Cuaron od njega napravio čoveka pa više pred kamerom ne izgleda kao zbunjeni majmun, igra bivšeg agenta Scotland Yarda, Louisa Salingera koji pokušava da dokaže da internacionalna banka IBBC zločinačkim aktivnostima pokušava da prikrije svoje zakulisane biznise koji se tiču prodaje Kinezima nekakvog "sistema za nešto" koji je zapravo ulazna karta na kinesko tržište i okupaciju tržišta ručnog naoružanja kojim se uglavnom vode ratovi, nakon kojih ova banka spremno pruža kreditnu ruku razrušenim zemljama. Ako ništa niste razumeli, nisam ni ja, a nije ni bitno. Jer ako je poenta bila da razumemo ovaj poslovno-kriminalni aranžman prepravite onu mršavu dvojčicu u debelog keca.


U skladu sa žanrom, oni koji znaju ono što ne treba ginu od ruke onih koji bi da se to ne zna. Louis i pomoćnica mu, Eleanor (gdesamštasam Naomi Watts) jurcaju naokolo kao muve za... Sve što (ne) treba da se zna, sazna se odmah na početku tako da nema nikakvih eye-popping otkrića na kraju. Ima preduga pucačina u Gugenhajmovom muzeju čijem trajanju se ne razbira poenta. Louis skoro ceo film nosi isti mantil. Odnosi među likovima se ne razvijaju, ali neočekivano od neprijateljskih postaju prijateljski (Louis- čičica Wilhelm). Izvinite što samo nabrajam, ali tako mi je najlakše.




Na kraju dođe tip i mafijaški overi „glavnog krivca“. Što i ne bi bilo toliko značajno da tip nije Italijan i da ne sveti Italijana. Šta nam Tykwer time poručuje- dok policajci zakonito i nezakonito pokušavaju da se dočepaju parčeta pravde u Novom svetu, stara dobra mafija i dalje radi posao kako treba? Ako je tako, onda je to skroz kul, što se mene tiče. Ali ako je tako, onda to ama baš nikakve veze nema sa ostatkom filma.

Tykwera valja pohvaliti za odabir lokacija, kao i za umešnost da scenografija zaigra kao drugi glavni glumac u filmu. Nešto je, ipak, moralo da drži prazninu.



12 comments:

  1. shhhhhhh, bre, nisam jos odgled'o!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. e bata slobice , prvo da se zahvalim na "poklonima " upravo uzivah u danskoj svakodnevnici( pusher 2 ) . drugo dunja kaze da ce ono sto je obecala uraditi od ponedeljka kad jovana dodje u kenjigrad( stizu vinili raduj se ali svaka pesma ugravirano moje ime ) . ljubi mashenku .pozdrav od baneta ( kako sam se pronasao u pusheru aaaaa?)

    ReplyDelete
  3. posto je ovo izgleda jedini kanal koji funkcionise za komunikaciju, batabane, moram da ti kazem da dunja nista nije obecala, a i ako jeste- nemam pojma sta.
    radujem se jovani, kao da je moja.
    ej, dobili smo dve razglednice od vas! kao da sam bio u valensiji. vidim da ste uglavnom proveravali da li spanci jedu vise od vas, mada masha, koja je videla fotke, kaze da dunja izgleda kao kate moss. pretpostavljam da ce to sad pokrenuti onu lavinu njenih udvaraca, te spremi web-bejzbolku.
    i, naravno, drago mi je da uzivate u filmovima.
    sto se mashe tice, ona poslednjih dana uglavnom ima bolja posla od mene, pa se osecam kao oliver fakin twist.

    vi, ostali, ignorisite prvi deo ovog komentara.

    a, ti, naopako, al' me preplasi za 'weeds', kad ono... veceras pisem o tome, za par dana publogujem. pa cemo da vidimo koga nancy vise voli.

    ReplyDelete
  4. eto ti sad - u istom minutu postovi.
    aj baš da vidim sumiranje cele sezone.

    ReplyDelete
  5. obecala je da ce da pregleda onaj prevod koji je uradjen od starne "nekoga " i takodje da ce da prevede nesto za tebe - to je obecala . btw udvaracima nista ne vredi ja sam chini bacio na dudu moss a i ako popuste toliko sam sklon violenci ( koju nisam upraznjavao otkako se odelih iz kenjigrada ) da neverujem da se nekom isplati ni da pomisli da se udvara mojoj mossici . uf kako postanem prgav od ovakvih pusher-a i slicnih stvari ( salim se naravno ja sam samo jedan prosecan beogradski mladic intelektualac ( moto mi je " sha me briga gradjen sam kao marakana ") bane

    ReplyDelete
  6. ok, taj prevod sanja i ja sutra treba da cesljamo, pa joj saljem na rivju. a sto se drugog prevoda tice, nemam rokova, samo nemoj da bude sledece godine.

    za chini ne sumnjam. ni delije vise ne sede na marakani...

    hebote na kraju cu da instaliram onaj shoutbox na blogu. vidim da bi ljudi radije da chetuju jedni sa drugima, neki i sa mnom, nego da se bave pop kulturom.

    toliki trud uzalud.

    sutra pocinje nova sezona MOC VESTICA! olealeoleale VESTICA, VESTICA!!! olealeeeeeee MOC VESTICA!!!!!!!!!!!!! i tako...

    ReplyDelete
  7. hehehe
    šautboks je super stvar. razmisli o uvođenju istog!
    btw. pratiš još uvek hung?
    možda bi trebalo neki post o aktuelnim serijama da napišeš.

    ReplyDelete
  8. izgleda da je fakin blogspot povukao 'shoutbox' gadzet, jer ga meni ne nudi. ali zato mogu da drzim sliku slatkog kucheta!

    'hung' gledam i dalje. otompotom.

    sto se postiranja o aktuelnim serijama, smatraj da ti je zvanicno urucen poziv da se izjasnis (pismeno) o cemu mislis da treba. ja cu da objavim ovde, a ti gledaj da ne bude duze od 1.800 karaktera i posalji na mislitemojomglavom@gmail.com.

    kao sto vidis stvari su krenule naopako...

    ReplyDelete
  9. nekako mi više godi u vidu komentara da piskaram...

    ReplyDelete
  10. Stvarno je bezveze film, gledah ga na Festu...Zali boze vremena.A Misko Bilbija mu dao 10.Msm, stvarno...sta je on gledao?

    Bata

    ReplyDelete