20 September 2009

Premijere: POSLEDNJA EKSKURZIJA 4

Smrt, nažalost, nije došla i po koncept ovog serijala
POSLEDNJA EKSKURZIJA 4/ The Final Destination 4

r. David R. Ellis

selektah: 3 / 10

U srpskim bioskopima nemamo priliku da uživamo u 3D verziji ovog filma koja bi trebalo da predstavlja unapređenje izlizane formule o Smrti koja ubija one koji su uspeli da joj uteknu prvi put kada ih je pojurila. Tako smo ostavljeni na milost i nemilost objektima koji nam “bez razloga” lete u lice tokom predugih osamdesetak minuta.

David R. Ellis, koji je karijeru započeo kao kaskader, nije pokazao mnogo mašte u četvtom nastavku Poslednje Ekskurzije (zašto se ovaj film i dalje zove ovako?), iako je već radio na drugom nastavku, a svetu je podario i jedno od najbizarnijih dela filmske umetnosti- Snakes On The Plane. Uvodna sekvenca, koja se odigrava na američkim reli trkama (auti jure u krug, a publika se nada da će neko da zasere), obećavala je gore tulum, ali na kraju je sve ispalo kao nešššto krvaviji isečak iz nekog filma katastrofe.Nakon toga, sve ide kako su nas već navikli. Ekipa (niko vredan spominjanja) relativno brzo shvata šta ih čeka (opet je Google najbolje dao), a čitav film potom postaje zamarajuće cimanje od jedne do druge tragedije. Ovaj gore-ohod dodatno je unapređen, a zapravo osakaćen, time što glavni junak koji je imao “predosećanje” sada ima i mini-predosećanja pred stradanje svake naredne žrtve koja su data u formi spotovske animacije u kojoj su nabacane alatke koje će mučeniku doći glave. Sve to bi trebalo da nas animira da u narednoj sekvenci “pogađamo” kako će neko da pogine, ali zapravo samo služi popunjavanju prostora i kolje iovako loš ritam filma.

Većina smrti ima zanimljivije osmišljen segment koji nas zavarava, nego samo realizaciju, uz pregršt lažnih navođenja. Kako su likovi imbecili, a niko ni ne pretenduje da im organizuje nekakav život ne bi li nas imalo vezao za njih, izostala je i jeza prisustva Smrti koja je nekako pre uspevala da se prebaci s ekrana među publiku. Najzanimljiviji trenutak filma je kada glavni momak pokušava da spasi svoju curu iz kandži pokvarenih pokretnih stepenica, a onda potom isprati kako je ove samelju. Simpatično, ako volite.

Čini mi se da bi FD5 morao da bude parodija na prethodne nastavke. Namerno. A ne slučajno.
No comments:

Post a Comment