04 September 2009

WEEDS (PETA SEZONA)

Koliko je (ne)verovatnost događaja pokvarila uživanje u ovoj seriji








Pošto mi je ovo vrlo draga serija upozoriću sve vas koji takođe volite da uživate u terminally hormonally avanturama Nancy Botwin da će u ovom tekstu biti ozbiljnih spojlera. A možda i neće. Ali bolje da ne rizikujete.


Da rezimiramo. Weeds je počeo kao satira na white power suburbiju u kojoj mlada udovica, što priterana okolnostima, što poterana novootkrivenom slobodom duše & tela, počinje da diluje vutru. Pet sezona kasnije ona je udata za meksičkog drug & sex trafficking- lorda koji ima ozbiljne političke ambicije, a njen sin je upravo mlatnuo njegovu mentorku, sa ogromnim izgledima da se ona neće dići iz bazena u koji je pala. Priznaćete da je to ozbiljan razvojni put.

Uslovno rečeno, peta sezona je sezona o porodici. Nancy ponovo postaje supruga i majka (a da ne spominjem i kemijo njene sestre), njen dever Andy nalazi stalnu vezu, nakon što mu je postalo jasno da kod Nancy još dugo neće imati šanse, a Celia prikuplja delove svoje rasute porodice uglavnom da bi potom sve učinila da ih ponovo izgubi.



Moralne vrline nikada nisu bile jača strana niti jednog od likova u seriji, ali čini mi se da je autorka Jenji Kohan u petoj sezoni doterala većinu njih (sem Silasa i Shane, oni su, ipak, deca) na granicu dopadljivosti. Iako je ljubav slepa, a pisci Weeds su sve učinili da Estebanov politički angažman potisne u našem sećanju da je on, ipak, običan do-lakata-krvavi mafijaš, Nancy skoro da više uopšte nije simpatična zbog toga što nastavlja vezu (brak, hebote!) sa njim. Što bi se reklo, poslednji ekser je zakucan u kovčeg kada je Sean ranjen u jednoj anti-Nancy akciji, a ona sama je ostala prilično nemoćna i naivna u vezi sa tim. Njeni povremeni nervni slomići slaba su uteha za to da slobodoumna, blesava Nancy lagano postoje jedna samoživa i nesposobna zavisnica od muškaraca.


Stvari ne stoje baš najbolje ni sa njenim enturažom. Pre svega, bolno je neverovatno da svi oni (Celia, Doug, Andy, Isabelle, pa čak i fakin Sanjay!) nikako ne mogu sebi da pronađu durugo mesto za druga posla, nego nekako stalno zuje oko Nancy. Ta neprirodna potreba da se bavimo njima dovela je i do nasilnih i neuverljivih dramaturških konstrukcija, pa tako Celia biva kidnapovana od strane svoje starije ćerke (superslatke i superzaboravljene Quinn), muva se sa nekim lokalnim revolucionarom, a na kraju završava sa fiks-idejom da bude „nova (dilerka) Nancy“. Doug i Celijin muž Dean su upleteniji u još sumanutije i prilično repetativne akcije.




Zahuktala osećanja između Nancy i Andy-ja prebrzo idu gore-dole, sa nekakvim isprovociranim žrtvovanjcima s obe strane i neočekivano se završavaju time da Andy želi da ženi svoju novu ribu- doktorku koju igra Alanis fakin Morrissette!

Čini mi se da je prvobitna ideja Weeds najbolje prelomljena preko Shaneovog lika. Njega sve u šest puca pubertet, a nalazi se u okruženju u kome nije lako pronaći uzore. Shane je mini-Nancy. Njegova fascinacija novim okolnostima i slobodom koju ona pruža vrlo brzo se pretvara u osećaj izgubljenosti i promašenosti, što je komično dočarano Shaneovim sve većim odavanjem alkoholu. Na kraju, on je taj koji će odlučiti da polomi rešetke kaveza u kome su se našli. On je mamin sin. On je novo srce Weeds.

Za sada, peta sezona pre deluje kao nekakva specijalna, produuužena epizoda u okviru samog serijala nakon koje će se likovi vratiti svojim manje neverovatnim zadacima. U suprotnom izgubićemo svaku vezu sa njima.



8 comments:

  1. weeds svake sezone postaje veća boranija... zabavan i dalje ali...

    ReplyDelete
  2. nisam ocekivao da ces biti tako opsiran.

    ReplyDelete
  3. sutra ću nešto zapisati, manje opširno.

    ReplyDelete
  4. ne sviđa mi se što nema napretka kod likova (osim kod šejna) a ni u priči zapravo. nensi i dalje ista hladna kučka koja me sad sve više nervira zbog toga. prosto ne mogu da verujem da je i posle 5 sezona tako hladnokrva. tu i tamo nešto zaplače, kao pokaže neko kajanje/tugu/štaveć ali već sledećeg momenta iskulira neke bitne fucked up situacije. sajlas se tu nešto stalno mota a opet ništa konkretno ne radi. bezveze što su mu ukinuli biznis, tu bi moglo da bude dobrih priča. endi i dalje muti i pravi sranjca, ali eto sad je kao našao ribu koju bi da oženi pa je to delovalo kao nešto novo. a zapravo i nije jer je zbrisao čim je prigustilo tako da će to sasvim sigurno otpasti u sledećoj sezoni. silija očajnički pokušava da opet dođe na poziciju koja joj "pripada" i to zna nekad da bude zabavno ali u glavnom je dosadna. i naporna.
    šejna puca pubertet i on je stvarno i bio najzanimljiviji lik ove sezone. malo me zabrinjava što puno pije ali rešiće on to već, pametan je on momčić :D
    a dag i den su mi konstantno zabavni jer su potpune budale! dag blesavi šta god da progovori meni bude smešno tako da mi on konstantno vadi celu seriju.
    ma cela ta priča sa meksikancima (osim sa susiom i onim ludakom rvačem) mi nije ni upola zabavna kao što je bilo početno dilovanje u agrestiku. pogotovo ponovno angažovanje onog ćelavog meksikanca (zaboravih mu ime) iz zatvora. e to je bilo mega glupo od strane nensi koja je unajmila njega, koga je i strpala u tvorza, da ubije pilara (pilarku?:) koja je očigledno bitna zverka u meksičkom podzemlju. nema smisla uopšte.
    baš da vidimo u sledećoj sezoni kako će se nensi ovog puta izvući, kako će silija opet propasti i kako će endi ponovo da nastavi da brlja u svom životu.

    ReplyDelete
  5. moj tip za sledecu sezonu je- nensi i sinovi su u programu za zastitu svedoka. negde u ameriji, al' da lici na kaliforniju. nensi, ofkors, pocinje ponovo da diluje, a pravo niotkuda pojavljuje se enturaz. agrestik all over.

    mada, ne treba potcenjivati jenji.

    ReplyDelete
  6. to zvuči kao vrlo moguće. ja stvarno ne znam kako drugačije može da se izvuče iz ovoga.
    imaju serije tendenciju da se u jednom trenutku vrate na početak zbivanja. ovo bi mogla biti šansa za to.

    gledaš entourage?

    ReplyDelete
  7. entourage probao i odustao posle 2 epizode. svi mi kazu da treba da nastavim. huh.

    ReplyDelete
  8. ja sam hteo isto tako da odustanem ali kad preguraš prvu sezonu - sledi odlična zabava! (: for real!

    ReplyDelete