01 October 2009

IMA LI PILOTA U AVIONU? (DEO ČETVRTI)

I taman kada ste vi pomislili da uz Farmu i Nindža ratnike na vašem TV kalendaru više nema mesta ni za šta drugo...




GLEE (Fox)

autor

MMG: Ryan Murphy (kreator Nip/Tuck)

žanr

MMG: Tinejdžerska mjuzikl soup-operica (kao O.C., ne kao Beverly Hills sa pevanjem)

o čemu

MMG: Will je u srednjoj školi bio zvezda sa svojom školskom pevačko-plesačkom trupom. Sada, kao nastavnik u istoj školi ima problem da napabirči par poštenih pevača za grupu. Ipak, jedna bucmasta Beyonce, jedan markdžejkobs gej, jedan dečak u invalidskim kolicima i jedna ambiciozna tinejdžerka se odazivaju na oglas. A školski kvoterbek dolazi protiv svoje volje.

valja li?

MMG: Računica je jasna- Dancing With Stars je jedna od najgledanijih emisija na američkoj televiziji, deca vole High School Musical, njihovi roditelji voleli su Fame, a s obzirom da tamo gde ima mjuzikla ima i gejeva, humor blago podseća na Ugly Betty. Ne vidim kako ovo može da omane. Ili baš zato.

šanse za preživljavanje

MMG: Fox je poručio pola sezone (12 epizoda). Jej!



ACCIDENTALLY ON PURPOSE (CBS)

autor

wickEd: neka riba, verovatno

MMG: prema romanu Mary F. Pols

žanr

w: sitcom

MMG: oldskul sitkom

o čemu

w: Žena napuni 37 godina. Žena očekuje da je trenutni dečko zaprosi. Žena doživi razočaranje, jer on je samo još jedan u nizu nezrelih. Žena doživi krizu identiteta, ode u bar gde pokupi nekog klinca (18+, čisto da nema nesporazuma) sa kojim ima nekoliko susreta relaksirano-seksualne vrste. Žena zatrudni. Mlađi muškarac ispadne zreliji od nje, njenog bivšeg dečka, njene sestre i svih nas koji čitamo ovo – zajedno.

MMG: Billie je tridesetsedmogodišnja filmska kritičarka koja se prvo smuva, pa potom zaglavi sa dvadesetineštogodišnjakom.

valja li?

w: kada je pomenuta „Žena“ u pitanju Jenna Elfman (Dharma&Greg) koja vas možda, kao i mene, jako iritira, ova već prilično klimava premisa postaje još problematičnija. Međutim, ukupno, sve ne izgleda, niti se gleda, nimalo loše. Ja sam čak čekala da vidim i drugu epizodu pre nego što ovo napišem, i nisam se prevarila: i pored svih klišea koje smo videli i koje ćemo nesumnjivo tek gledati, AoP nije dosadna – spasavaju je prilično dobro napisane fore/jokes i dosta solidna glumačka ekipa (da, da, čak i Elfman), a druga epizoda je već mnogo bolja od prve, što je dobar znak.

MMG: Produkcija je sramno jeftina s obzirom da je glavna uloga poverena fakin Dharmi, Jenni Elfman. Ona sama je zabavnija nego ikada, a hit je što jednu od njene dve najbolje drugarice igra Ashley Jensen (Christina iz Ugly Betty). Humor ima u vidu da postoji film Knocked Up, ali nekako želi da bude više feelgood i da iz jedne tabu teme (Ashton-Demi) izvuče „stara, dobra“ osećanja i vrednosti. Plus, Billiein momak na zidu ima poster Battles!

šanse za preživljavanje

w: 1 sezona. Osim ako ne bude trudna tri godine. Postoji samo XY komičnih situacija koje pruža nametnuto upoznavanje dvoje sasvim različitih ljudi – nekako ne vidim šta će pošto se upoznaju i dobiju dete.

MMG: Ovo bi mogao biti sleeper hit (mada, slab sam vam ja prorok, jer kako čujem ovo je već najavljeno za odstrel)



COMMUNITY (NBC)

autor

w: isti koji su napravili Arrested Development

MMG: Dan Harmon (scenarista animiranog filma Monster House)

žanr

w: „failure is go(o)d“ sitcom

MMG: novoenbiseijevski sitkom (post-Arrested Development ironija, samo manje izveštačeno)

o čemu

w: Pošto su mu oduzeli dozvolu za praktikovanje prava, Jeff Winger, advokat koji brzo govori i još brže misli, primoran je da se vrati na studije i dobije pravu diplomu. Časove španskog, na koledžu za luzere i matore, pohađa sa nekom dobrom cicom koju pokušava da ulovi ispredajući svoju tipičnu mrežu laži, slatkorečivosti i ostalih premaza za oči… međutim… ona se ne da tako lako.

MMG: Državni koledž spaja u neku vrstu „breakfast club-a“ (posveta Johnu Hughesu stoji i na špici) prilično raznoliko društvo: jednog Arapina, jednu razvedenu crnkinju sa decom, jednu histeričnu curu, Chevy fakin Chase-a kao poluretardiranog biznismena, jednog bivšeg prom kinga, ribu koja liči na Elisabeth Shue i svi koj to govore i advokata koji je prinuđen da neke ispite polaže ponovo.

valja li?

w: ovaj sitkom je zasnovan na onome što obično zovu „živopisnim karakterima“… a u Community ih itekako ima, i prilično su zabavni. Ljubavna priča me, sa druge strane, prilično smorila (ne vidim nijedan razlog da tip kakav je Jeff tako strašno padne na nekoga), ne samo zbog toga što je objekat njegove žudnje najdosadniji lik među ostalima, mada, brat bratu, jedina „slatka“. Joel McHale (koji glumi Jeffa) je potpuno fenomenalan, uloga kao da je pisana za njega, a ja skoro nisam otkrila glumca koji se sa takvom lakoćom nosi s komičkim ritmom.

MMG: Vrlo je zabavno. Svi likovi su dovoljno uvrnuti da njihovo komešanje obećava dobar provod. Pisano je da bude dinamično i režirano u skladu sa tim. Ne usuđujem se da priznam, ali deluje kao „zlatni Hughes“ dvadeset godina kasnije.

šanse za preživljavanje

w: 2 sezone, mada ne zbog toga što je loša, već mi se čini da će ispucati sve situacije sa studija.

MMG: Spominje se 13 epizoda za sada. Nisam optimista zato što mi se baš dopada.



EASTWICK (ABC)

autor

MMG: prema filmu Witches Of Eastwick

žanr

MMG: soup-opera sa magičnim momentima

o čemu

MMG: multimilajrder Van Thorpe dolazi u malo mesto Istvik i uzburkava živote tri žene: jedne razvedene umetnice, jedne spečene novinarke i jedne udate majke petoro dece

valja li?

MMG: Prekinuo gledanje u 37 (od 45) minutu. Nisam više mogao. Očajan scenario i još očajniji izbor glavnih glumaca.

šanse za preživljavanje

MMG: Nadam se da je već prekinuta.





3 comments:

  1. avijonu, slomicuti krila
    da ne letis, ona bi t' ubila...

    ReplyDelete
  2. Joel McHale JE komicar, ima emisiju na E! The Soup obavezno gledanje

    ReplyDelete
  3. Mina, Starčevo02 October, 2009 01:12

    Nindža ratnici su vrhunac TV zabave.

    ReplyDelete