27 October 2011

HARRY POTTER AND DEATHLY HALLOWS PT 2

Deveti put za redom sam sebe pitao- Brate, zašto si ovo gledao?!





Iz prethodnog dela sećam se samo scene u kojoj Harry i Hermiona plešu u šatoru. Ta scena mi je bila čudesna i mislim da u celom serijalu nije bilo sličnog tračka mladosti, osećaja izgubljenosti i nađenosti, emotivnog predaha, buđenja života. Bliskosti. Od svih devet nastavaka ovog serijala to je jedina scena magije koju bih želeo da pogledam ponovo. U ovom, poslednjem, nastavku sage o dečaku koji brani svoj svet od zla nema ničeg sličnog.

Početak zabave koji na trenutak (u trezoru banke sa blagom koje se multiplicira) zaliči na nešto što bi moglo da se desi mladom Indijani, odmah zatim postaje još jedan set borbi sa magičnim štapićima tokom kojih najdramatičniji trenutak treba da bude spoznaja da i u njemu samom leži deo Voldemortove duše. Mraćni delić koji kod Harry-ja do sada nismo imali priliku da upoznamo. Finalna bitka ima nekoliko jeftinijih etapa u odnosu na Lord Of The Rings masovke, a i znatno je maštom siromašnija na svakom nivou.

Ron i Hermiona se poljube, Harry i Ronova sestra se poljube. Jedan milisekund MTV-ijevog Awkward imao je više srca nego te dve scene.

Jedina svetla tačka je mračni Voldemort u stvarno masturbativnoj ulozi Ralpha Fiennesa.

Na kraju, epilog nam otkriva kako će Harry izgledati za 19 godina (recimo da računovođe u Mađarskoj ostavljaju bolji utisak), kao i da njegov nakot ima sličnih čarobnjačkih aspiracija. Disney bi bio ponosan.

Žozefina je zaspala. Ja nisam bio te sreće.

SELEKTAH: 2/ 10

3 comments:

  1. Tako je. Mada sam ja u prethodnom filmu volela i onu gilijamovsku scenu bega iz Ministarstva magije. Ali osećam izvesno olakšanje što je gotovo.

    ReplyDelete
  2. unistise mi detinjstvo. al ok, razumem, stalo im je do prodaje karata i do prezivljavanja...pitanje je da li ce neko remake-ovati ovaj serijal za nekih deset godina...

    ReplyDelete
  3. Mogu samo pretpostaviti da su tvoja ocekivanja bila nerealna i da tvoje oce nisu nijednom ni pogledale knjigu, a kamoli je otvorile. Poslednji deo filma je dobro odradjen sa obzirom koliko je sama knjiga mracna. Hari Poter odrasta zajedno sa svojim citaocima. Svi likovi su suoceni sa svetom koji ih tera da odbace detinjstvo.
    Smatram da se ne moze gledati samo jedan deo jedne knjige. Pogledaj sve delove odjednom (ne daj Boze da se opteretis citanjem) i uvideces magiju koju je taj serijal uneo u decje zivote. Scene borbe se ni ne mogu porediti sa Gospodarem prstenova zato sto ni ne bi trebale biti ni slicne, a kamoli iste.

    P.S. Ne, nece niko praviti remake ovih filmova. Previse su jebeno dobri.

    ReplyDelete