04 October 2011

NOVE SERIJE

Homeland






Homeland je nova Showtimeova provokacija urađena prema izraelskom originalu Prisoner Of War. Ne znam da li je to do moje kopije ili do neke sumanute odluke ove kablovske stanice, ali sve scene seksa i "golotinje" bile su nakaradno blurovane. Sumnjam da bi "rated cut" pomogao opštem utisku o seriji, ali, eto, napominjem vam.

Claire Danes, koja sve više izgleda kao bakica zarobljena u telu tinejdžerke, igra CIA operativca (ništa lakše za poverovati, jel da?) koja u odrobljenom američkom vojniku ne vidi "spasenog heroja", već "ubačenu Al Kaidinu krticu". Jer to joj je šapnuo bagdadski zatvorenik. Da sve ne bi bilo kako jeste, autori serije liku Danesove dopisali su i omanju kliničku psihozu koju ova sanira lekovima i slušanjem džeza. Što će, pretpostavljam, imati za zadatak da sve što se dešava uvek drži u perpetomobilnom stanju "možda jeste, možda nije".

Ja nisam naišao na neku naročitu autentičnost u obradi ove teme i mnogo bi mi zanimljivije bilo samo bavljenje čovekom koji se posle sedam godina zatočeništva vraća u sasvim izmenjen svet (a njegov je, barem u pilotu, daleko razrađeniji, nego njen). A i mozak mi se olako sapliće o momente poput onog na koji način Danesova "objektivizuje" svoju sumnju u heroja (mrduckanje prstima pred kamerama). Ta vrsta naivnosti i pojednostavljivanja mesta koja bi trebalo zapravo da nas fasciniraju ukazuju da će ovo biti tek ambicijama nešto bolje od onog tvora Covert Affairs.

Moram i da vas upozorim da u jednoj sceni Claire Danes skida majicu i ostaje u nečemu nalik "Virdžina brusu". Taj prizor je nešto najgadnije što sam video u skorije vreme na TV-u i možda je bolje da manju decu udaljite od ekrana za vreme njenog trajanja.

Žozefini se dopada. I sve deluje da ću zbog toga morati da gledam.

No comments:

Post a Comment