07 October 2011

NOVE SERIJE

American Horror Story





NE ČITAJTE AKO NISTE GLEDALI! JUST LET YOURSELF GO...

Od svih do sada odgledanih pilota (a listu bih opušteno mogao da rastegnem i na prošlu godinu) American Horror Story zauzima visoko prvo mesto. Međutim, ovaj pilot ima samo jednu manicu- kako će se od ovoga napraviti serija? Mislim- isto ovoliko dobra serija.

Ryan Murphy (kreator i ko-kreator Nip/Tuck i Glee) i Brad Falchuk (scenarista obe navedene serije) popunili su jednu rupu koja već godinama zvrlji prazna na američkoj televiziji- a to je horor. Ne pičkasta vamp romansa a la Vampire Diaries ili kurčeviti vamp treš a la True Blood, već pravi, žmarcima protkani, dramom potkovani- horor.

Meni se čini da je The Shining poslužio kao osnovna inspiracija za modifikaciju arhetipa o ukletoj kući. Murphy i Falchuk su ukućanima (tata psihijatar, mama muzičarka i ćerka tinejdžerka) obezbedili nestabilno psihološko tlo, baš kao i King/ Kubrick Nicholsonu, tako da ukleta kuća nema samo mračne kutove, već i dovoljno mračne (nove) ukućane. Ni u postavci likova Murphy nije smislio ništa originalno, ali je ubacivanjem post-ironičnog tinejdž vajba iz filmova poput Juno i kinky seksualnosti kakva je krasila junake Nip/ Tuck u svet mame i tate efektno začinio prečesto klišeizirane likove žanra. Ostvarenju te postavke dodatno je doprineo fenomenalan kasting na čelu sa Connie Britton (Friday Night Lights) i Jessicom Lange i začelju sa Frances Conroy (Six Feet Under).

American Horror Story i izgleda bolje od nekih recentnih horor hitova. Ali, meni uopšte nije jasno na koji način će se ovde razvijati priča, priča koja će podjednako uvažavati našu glad za hororom i našu potrebu za narativom punim realističkih i natprirodnih iznenađenja. Ukoliko uspe, AHS će biti jedan od većih dramaturških uspeha na televiziji. Ali, zaista! Ne veseli me to što je sa odličnom premisom kakva je Glee bila Murphy već pokazao da nema osećaj da razvija priču, ako u njoj nema otvorene ili prikrivene mogućnosti za "proceduralnost". Pretpostavljam da ćemo u narednim epizodama otkrivati bekgraund bačenih horor udica (čija će količina, pretpostavljam, biti neograničena), ali familijarizacijom sa njima neminovno će se izgubiti njihov horor efekat. S druge strane koliko puta možete da prepadnete ili pobijete troje ljudi?

Ću gledati i gledati i neću treptati.

No comments:

Post a Comment