17 October 2011

NOVE SERIJE

Spy, Boss





Spy je dvadesetominutni sitkom koji ide na Sky1. Dakle, britanski. Dakle, likovi imaju nešto blamantnije mane.

Darren Boyd igra Tima, nesposobnog radnika u kompjuterskoj prodavnici i još nesposobnijeg oca. Pre svega nesposobnog da svom ultrairitantnommisssmartypantsdesetog

odišnjemsinu razvali šamarčinu, jer ovaj koristi svaku priliku da ga kinji, ali nesposobnog i da svojoj bivšoj ženi i njenom novom dečku ukaže negostoprimstvo u svom životu. Na način nedostojanstven britanskih scenarista Tim postaje agent službe njenog veličanstva. Epizoda se završava time kako on ne ume da upali ni automobil.

Ću gledati iako se Žozefina nijednom nije nasmejala. U inat.




Retko (zapravo- skoro nikad) se dešava da nekoj seriji odobre drugu sezonu pre emitovanja pilota. Toliku samouverenost može sebi da dopusti samo neki stvarno badass motherfucker. I ako taj BMF ne izneveri... IMAĆEMO NAJBOLJU NOVU SERIJU JOŠ OD BREAKING BAD!!! I TO SA POTENCIJALOM DA BUDE BOLJA I OD SOPRANOS!!! A možda... (pu-pu svetogrđe) i od... D.o.u.š.n.i.k.a.

Toliko dobra?! Hm. I da. I ne.

Boss je jednosatna drama meni nedovoljno poznatog kanala Starz (koji očigledno sebi želi da prokrči put međ' provoligaše poput Showtime, AMC-ija ili HBO-a). Predmet naše pažnje je gradonačelnik Čikaga, Tom Kane, u već fenomenalnoj interpretaciji Kelsey-a Grammera (od koga sam tako nešto, priznajem, najmanje očekivao). Prvu epizodu je režirao, a pojavljuje se i kao izvšni producent, Gus Van Sant, a seriju je kreirao Farhad Safinia, scenarista Gibsonovog Apocalyptoa. Koliko se da nazreti, niko od aktera, dakle, nije na svom terenu i otuda vanserijski rezultati, rekao bih.

Boss pre svega pleni svojom bedesnošću (er to postala reč u Srbalja?). Kane je gradonačelnik Walter Whiteovske tajne i njegovog potencijala za gnev. Čikagom vlada slično kao Tony Soprano, a Van Sant sjajnom kinematografijom aktuelizuje grad negde između surove dokumentarnosti The Wire Baltimorea i Scorseseovog Njujorka. Shvatate već prirodu reči "boss", a?

Ne bih mnogo toga da vam otkrivam, ali sudeći po načinu na koji su glavni likovi uvedeni u priču ovaj šou ne obećava ni jedan od klišea kojima smo tokom ove sezne bili sramno pritisnuti. Pilot pokazuje da su autori krali na pravim mestima, da su to što su pokrali vešto uklopili u "nešto svoje", kao i da to što prave obećava da će biti nešto što do sada nismo gledali, a toliko bi voleli. Šta čovek može više da poželi od jednog pilota sa fakin Fraiserom?

Ću gledati stojeć mirno kao TV pionir.

1 comment:

  1. Juce smo gledali ,bas je dobro.razbribriga,dearen je sam po sebi dovoljno smesan da gde god se pojavio po difoltu je zanimljivo. Preporucujemo i mi

    ReplyDelete