24 November 2011

HORRIBLE BOSSES

Moglo je to i bolje. Ali i gore




Mislim da naslov filma dosta toga odaje, a? Tri drugara imaju tri, na različite načine, nepodnošljiva šefa. Kad Murta dotera do Kurte, oni odlučuju da potraže profesionalnu pomoć i smaknu ih ne bi li sebi olakšali živote.

Jednostavnost i blesavost ove premise, baš kao i u sličnim filmovima (Throw Mamma From The Train) u kojima se dobrice odluče na radikalne poteze protivu zlog sveta, obećava komediju kojoj je manje-više poznat mehanizam (dobrice neće ubiti lošiće, jer bi onda i oni postali lošići), tako da iznenađenja, koja su pogonsko gorivo svake dobre komedije, treba tražiti u samim pokušajima. I tu HB pravi nekoliko dobrih i nekoliko loših poteza.

Ali, da se vratimo na likove. Horrible Bosses je i inače čorbica napravljena od ubiranja ideja ili konkretnih rešenja iz drugih filmova, ali to je najočiglednije u oformljivanju tima koji trpi. Zažmurite i na mestu Batemana, Day-a i Sudeikisa lako možete da zamislite Hangover trojku. I to ne samo zato što ih je i tamo trojica (bilo ih je i u Three Amigos i 3 Man And a Baby...), već zato što je i struktura ista- kreten, štreber i ladies lover. A reditelj Seth (odvratni Four Christmases) Gordon nije propuštao priliku da nas na te sličnosti podseti. Sve to ne znači da njih trojica nisu demonstrirala odličnu komičarsku kemiju, kao ni da u Charlieju Day-u američka komedija ima novu nadu. S druge strane, ogavni bosovi su uglavnom pobacili. Kevin Spacey reprizira svoju badass postavku postavljenu još u Seven, Jennifer Anniston je totalni miskast, a Colin Farrell je, ne samo zbog frizure, reprizirao učinak Toma Cruisea u Tropic Thunder. Što ne znači da je loš, kao ni da se ne snalazi odlično u komedijama. Ipak, ostaje utisak da ga je Gordon nakon incijacije u priču grubo ispustio.

Horrible Bosses uspešno eskivira matricu ubijanja jednog po jednog šefa, ali od trenutka kada iz te matrice iskoči on neuverljivo i neduhovito stiže do tačke raspleta, nakon koje ćete skoro sigurno imati utisak da je film završio, barem, 15 minuta prerano. Pored toga, zamerio bih filmu i što ozbiljnije ne uspeva da nas uveri da bi se ova trojica baš upustili u tako nešto (naročito Sudeikis čiji IQ ozbiljno varira tokom filma), kao i što su neke epizode (sa Jamie Foxxom) tretirane kao ćorsokaci, umesto da nađu bolje integrisano mesto u radnji.

Ali, kapiram da je većini vas i ovoliko pisanja o "ovom" (vaši navodnici) filmu previše.

SELEKTAH: 5 / 10

2 comments:

  1. da li nastavljas pracenje SPY? druga epizoda sa bugarskim imigrantom je prilicno zabavna, isn't it?

    ReplyDelete
  2. trenutno ga arhiviram samo. verovatno cu napraviti maraton kad zavrsi sezona

    ReplyDelete